Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Datum 24-06-2010
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelDuurzaamheid bevorderen met onduurzame decreten?
CiteertitelTO 2010, nr. 2, p. 29
SamenvattingHet is bon ton om te klagen over de complexiteit, de omvang en de onoverzichtelijkheid van de omgevingsrechtelijke wetgeving. Daarbij komen verzuchtingen over complexe, omvangrijke en onoverzichtelijke overgangsrechtelijke problemen door omloopsnelheid van de betrokken wetten. De wetswijzigingen buitelen over elkaar op een wijze die haasjes zouden doen duizelen. 
Auteur(s)G.A. van der Veen
Pagina29-30
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEinde aan de crisis in de Natuurbeschermingswet?
CiteertitelTO 2010, nr. 2, p. 31
SamenvattingOp 31 maart jl. is de Crisis- en herstelwet (Chw) in werking getreden. Deze wet is primair gericht op de versnelling van infrastructurele projecten, andere grotere bouwprojecten en projecten op het gebied van duurzaamheid, energie en innovatie. De Chw bestaat uit twee categorieën van maatregelen: tijdelijke maatregelen voor afgebakende projecten die tot 1 januari 2014 gelden, en bevoegdheden en permanente wijzigingen van bijzondere wetten. Een van de bijzondere wetten die met de Chw permanent wordt gewijzigd, betreft de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw).
Auteur(s)M.M. Kaajan
Pagina31-41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelIllegaal vuurwerk: biedt Pyrorichtlijn uitzicht op oplossing?
CiteertitelTO 2010, nr. 2, p. 42
SamenvattingKort geleden werd in de media uitgebreid stilgestaan bij de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Door die gebeurtenissen kwam vuurwerk plotseling op de beleidsagenda van de ministers van VROM, BZK en Justitie terecht. Daar staat het nog steeds op. Bij elke jaarwisseling blijkt dat het afsteken van vuurwerk niet alleen maar leuk is. Vuurwerk kan ook een bron van onveiligheid in de woonomgeving zijn. Vooral de behoefte van een deel van de Nederlanders aan steeds harder en dus gevaarlijker knalvuurwerk leidt jaarlijks tot veel ongelukken en materiële schade.
Auteur(s)G.A. Biezeveld
Pagina42-51
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelLuchtkwaliteit in jurisprudentie en wetgeving; Van onderzoeksverplichtingen tot programmatoetsing
CiteertitelTO 2010, nr. 2, p. 52
SamenvattingSinds onze vorige bijdrage in dit tijdschrift over het thema luchtkwaliteit, is er op dit deelterrein van het milieurecht het nodige gebeurd. Zo is het grootste wapenfeit zonder twijfel het in werking treden van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Dat en meer heeft geleid tot enkele interessante uitspraken die we in deze vijfde bijdrage uit een reeks van overzichten van jurisprudentie en wetgeving willen bespreken. Ondanks verwachtingen van andere auteurs zijn ook op het gebied van wetgeving nog wijzigingen van titel 5.2 van de Wet milieubeheer (Wm) op komst of reeds realiteit.
Auteur(s)C.A.M. van den Brand , C.N. van der Sluis
Pagina52-60
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerslag
TitelEen impressie van de European Water Governance-conferentie
CiteertitelTO 2010, nr. 2, p. 61
SamenvattingOp 28 januari 2010 organiseerden de Science Shop of Law, Economics en Governance van de Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat een congres in Utrecht over European Water Governance met als thema 'Challenges for spatial planning, law end economics'. Het doel van het congres was te ontdekken wat de meerwaarde is van een interdisciplinaire aanpak van watermanagement. In dit geval ging het om vier disciplines: recht, economie, bestuurskunde en planologie.
Auteur(s)A.M. Keessen
Pagina61-63
Artikel aanvragenVia Praktizijn