Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 25-08-2010
Aflevering 4
RubriekRedactioneel artikel
TitelInformatieplicht inzake algemene voorwaarden
CiteertitelTvC 2010, p. 145
SamenvattingDe wettelijke regels inzake de 'informatieplicht bij algmene voorwaarden' zijn recent ingrijpend gewijzigd. Per 1 juli 2010 is - onder meer - de desbetreffende uitwerking in art. 6:234 BW aangepast aan de ontwikkelingen op het gebied van elektronisch verkeer.
Auteur(s)J.G.J. Rinkes
Pagina145-150
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelTo know or not to know?
CiteertitelTvC 2010, p. 153
SamenvattingThe consumer's right to information under the Regulation concerning Registration, Evaluation, and Authorisation and Restriction of Chemical substances substances (REACH) and other European Union legislation.
Auteur(s)T.E.L. Lambooy , J.L. Levashova
Pagina153-163
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDuurzaamheidsclaims in reclame-uitingen; Een groene reis door de regels van de Milieu Reclame Code en de Code voor Personenauto's
CiteertitelTvC 2010, p. 164
SamenvattingDe autobranche staat in de spotlights. Onderwerp van de dag is ofwel de financiële crisis, waar deze branche zeer onder te lijden heeft (gehad?), ofwel het onderwerp 'milieu' en 'milieuvriendelijkheid'. Als een van de grote boosdoeners van het CO2-probleem en de opwarming van het klimaat heeft de politiek maatregelen geëist van de autobranche. De afgelopen jaren zijn door middel van normstelling aan de fabricage van (vracht)auto's steeds zwaardere eisen gesteld.
Auteur(s)E.H. Hoogenraad
Pagina164-170
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe nieuwe Algemene Bank Voorwaarden
CiteertitelTvC 2010, p. 171
SamenvattingDe Algemene Bank Voorwaarden (ABV) zijn geen rustig bezit. Na de eenzijdige en door Van der Grinten terecht aangevallen oude algemene ABV dateren de eerste tweezijdige ABV van 1 januari 1988. De tweede tekst van de ABV volgde al in september 1995. De derde ABV zijn per 1 november 2009 in werking getreden.
Auteur(s)W.J. Slagter
Pagina171-175
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelConsument of handel in de uitoefening van beroep of bedrijf? Het Bundesgerichtshof doet uitspraak
CiteertitelTvC 2010, p. 176
SamenvattingHoewel het privaatrechtelijke begrip 'consument' in de literatuur al veelvuldig aan de orde is geweest, geeft een recente uitspraak van het Duitse Bundesgerichtshof (BGH) reden om hier nog eens aandacht aan te besteden. In deze uitspraak staat de vraag centraal of een koper, indien twijfel mogelijk is over de vraag of deze als consument handelt of in de uitoefening van beroep of bedrijf, dient aan te geven dat hij/zij in de hoedanigheid van consument handelt.
Auteur(s)B.B. Duivenvoorden
Pagina176-180
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Algemene voorwaarden
TitelRechtbank Middelburg, 09-12-2009, 186102
CiteertitelTvC 2010, p. 181
Samenvatting- huurovereenkomst
- algemene voorwaarden
- uitsluiting recht op buitengerechtelijke ontbinding
- onredelijk bezwarend beding
- toepassing zware lijst (art. 6:236 onder b BW) op huurovereenkomst

(O / G).
Samenvatting (Bron)1. Algemene voorwaarde sluit buitengerechtelijke ontbinding door huurder uit. Onredelijk bezwarend beding. 2. Huurder na vertrek gedagvaard op het adres van het gehuurde. Gemachtigde van huurder niet geïnformeerd over dagvaarding. Kosten van verstek niet voor rekening huurder (artt. 141 Rv en 6 EVRM).
AnnotatorM.B.M. Loos
Pagina181-181
UitspraakECLI:NL:RBMID:2009:BL6408
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Dienstverlening
TitelHof van Justitie EG, 16-10-2009, C-298/07
CiteertitelTvC 2010, p. 182
Samenvatting- elektronische handel (Richtlijn 2000/31/EG)
- rechtstreeks en effectief contact met handelaar

(Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbände - Verbraucherzentrale Bundesverband eV / Deutsche Internet Versicherung AG).
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Vierde kamer) van 16 oktober 2008. # Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbande - Verbraucherzentrale Bundesverband eV tegen deutsche internet versicherung AG. # Verzoek om een prejudiciele beslissing: Bundesgerichtshof - Duitsland. # Richtlijn 2000/31/EG - Artikel 5, lid 1, sub c - Elektronische handel - Internetdienstverlener - Elektronische post. # Zaak C-298/07.
AnnotatorM.Y. Schaub
Pagina182-187
UitspraakECLI:EU:C:2008:572
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Dienstverlening
TitelRechtbank Rotterdam, 25-02-2010, AWB 08/3633 BC-T1
CiteertitelTvC 2010, p. 187
Samenvatting- elektronische handel
- rechtstreekse en effectieve communicatie
- precontractuele informatieplicht
- ongevraagd toezenden
- onevenredigheid overtredingen en hoogte boetes

(Postgarant / Consumentenautoriteit).
Samenvatting (Bron)eiseres, een postorderbedrijf, is als overtreder aan te merken. Het inschakelen van zogenoemde affiliates ontslaat eiseres niet van haar eigen verantwoordelijkheid voor regelnaleving. Voor het standpunt van eiseres dat de consumenten in eerste instantie met de affiliates een overeenkomst sloten, bieden de gedingstukken geen enkele steun. Op geen enkele wijze blijkt dat de affiliates op enigerlei wijze contractpartij waren voor de consumenten. Overtreding van vereisten vermelden identiteit en het gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk maken van gegevens die een snel contact en een rechtstreekse en effectieve communicatie met haar mogelijk maken. Het ook noemen van een postadres kan - anders dan verweerder meent - wel als voldoende worden aangemerkt. Ook via post kan immers een snelle, rechtstreekse en effectieve communicatie tot stand gebracht worden. Wel is gebleken dat - voor zover eiseres de informatie (deels) geeft - zij deze informatie grotendeels niet gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk heeft gemaakt, waardoor er in die zin reeds sprake is van een overtreding. Totstandkoming overeenkomst ten aanzien van het welkomst-, proefpakket of gratis product nadat op verzendknop is gedrukt. Voldoen aan informatieplicht doordat informatie op website en de afzonderlijke vervolgpagina’s zelf wordt vermeld. Dat is in het onderhavige geval niet gebeurd. Herstel van een gebrek in de precontractuele informatieplicht is in het licht van het systeem van artikel 6:227b van het BW per definitie uitgesloten door het na de totstandkoming van de overeenkomst alsnog verstrekken van de precontractuele informatie. Geen overeenkomst gesloten ten aanzien van de vervolgzendingen (geen uitdrukkelijke toestemming, dus geen afdoende wilsovereenstemming ter zake). Overtreding van artikel 6:227b strekt zich dan ook niet uit tot de vervolgzendingen. Ten aanzien van vervolgzendingen die zijn voortgekomen uit het aanbod via de websites en de afzonderlijke vervolgpagina’s is geen sprake van nakoming van de koop op afstand. In die gevallen leidt het vermelden van een onjuiste bedenktijd ten aanzien van de vervolgzendingen niet tot een overtreding van artikel 7:46c, eerste lid, aanhef en onder f, van het BW. Ten aanzien van deze vervolgzendingen is sprake van een ongevraagd toezenden van de zendingen, zodat sprake is van overtreding van artikel 7:7, tweede lid, van het BW. Er bestaat onevenredigheid tussen de overtredingen van eiseres en de daarvoor opgelegde boetes. Halvering van de boetes aangewezen.
Pagina187-187
UitspraakECLI:NL:RBROT:2010:BL6368
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKoop
TitelHof van Justitie EG, 15-04-2010, C-511/08
CiteertitelTvC 2010, p. 188
Samenvatting- koop op afstand
- herroepingsrecht
- kosten van verzending van goederen aan de consument

(Handelsgesellschaft Heinrich Heine / Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen).
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Vierde kamer) van 15 april 2010.#Handelsgesellschaft Heinrich Heine GmbH tegen Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen eV.#Verzoek om een prejudiciele beslissing: Bundesgerichtshof - Duitsland.#Richtlijn 97/7/EG - Bescherming van consument - Op afstand gesloten overeenkomsten - Herroepingsrecht - Aanrekenen van kosten van verzending van goederen aan consument.#Zaak C-511/08.
AnnotatorV. Mak
Pagina188-192
UitspraakECLI:EU:C:2010:189
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en signaleringen
TitelNieuws en signaleringen
CiteertitelTvC 2010, p. 193
SamenvattingGroenboek Europees contractenrecht;

Oprichting Geschillencommissie Verbouwingen;

Behandeling Wetsvoorstel cliëntenrechten zorg uitgesteld.
Pagina193-193
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelJubileumsymposium TvC: oneerlijke handelspratijken
CiteertitelTvC 2010, p. 151
SamenvattingOp vrijdag 28 mei 2010 vierde het Tijdschrift voor Consumentenrecht en handelspraktijken in Amsterdam haar vijfentwintigjarig jubileum met een symposium over handelspraktijken. Vier uur lang stonden diverse onderwerpen met betrekking tot de Wet oneerlijke handelspraktijken in de belangstelling, waaronder de handhaving van de wet, de relatie tot gedragscodes, de reflexwerking voor niet-consumenten en de doorwerking in het algemene vermogensrecht. Het symposium werd afgesloten met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek Stilstaan bij de Rijdende Rechter.
Auteur(s)B.B. Duivenvoorde
Pagina151-152
Artikel aanvragenVia Praktizijn