Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Datum 10-11-2010
Aflevering 7
RubriekRedactioneel
TitelBetaling voor compliance patiënt: concurrentievervalsing, manipulatie of zelfbeschikking?
CiteertitelTvGR 2010, p. 509
SamenvattingEen aantal wettelijke bepalingen verbiedt, hulpverleners om te betalen voor een prestatie van een derde/patiënt. Zo bepaalt de Wet inzake bloedvoorziening dat een donor bloed vrijwillig en om niet dient af te staan en dat met bloed geen winst mag worden gemaakt, de Embryowet dat geslachtscellen slechts om niet ter beschikking mogen worden gesteld en de Wet op de orgaandonatie dat bij orgaandonatie slechts gemaakte onkosten mogen worden vergoed. De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen regelt dat aan proefpersonen slechts een vergoeding mag worden betaald dat niet in onevenredige mate van invloed is op het geven van toestemming voor deelneming aan het onderzoek. In al deze situaties is de persoon die doneert of meedoet aan het onderzoek meestal zelf niet degene die profiteert. Financiële prikkels kunnen de vrijwilligheid in gevaar brengen. De motieven om te doneren of deel te nemen dienen in beginsel niet-commercieel te zijn om handel en misbruik te voorkomen. Ook commercieel draagmoederschap is om die reden verboden.
Auteur(s)W. Kastelein
Pagina509-509
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRedactioneel
TitelDe privacyproblematiek van de jeugdgezondheidszorg: wetgevende en beleidsmatige ontwikkelingen
CiteertitelTvGR 2010, p. 510
SamenvattingDeze bijdrage behandelt de problematiek van gegevensuitwisseling rond de jeugdgezondheidszorg. Een groot aantal ontwikkelingen vormt daartoe de aanleiding. De belangrijkste zijn de digitaliseringsplicht van het dossier dat door de jeugdgezondheidszorg over het kind wordt bijgehouden en, via een wijziging van de Wet op de jeugdzorg (Wjz), de invoering van een Verwijsindex risicojongeren (VIR). Maar er is meer, zoals hierna nog aan de orde zal komen.
Het voornaamste doel van deze bijdrage is om een overzicht te bieden van de wetgevende en beleidsmatige initiatieven van de laatste jaren en van de in dat verband gevoerde discussies. Gezien de haast onbeheersbare omvang van die ontwikkelingen en de noodzakelijkerwijs wel te beheersen omvang van dit artikel kan dat overzicht slechts globaal zijn. Er is wel een aantal grote lijnen. Daarop concentreert zich deze bijdrage. Het tweede doel is om die grote lijnen in perspectief te plaatsen.
De achtergrond van veel van de ontwikkelingen is de bredere discussie over samenwerking rond het zogenaamde 'risicokind' (waarover later meer). Eerder kwam die in dit tijdschrift kort aan de orde in het Gezichtspunt van Kastelein en uitvoeriger in het Forum van Ploem over de nieuwe Meldcode Kindermishandeling van de KNMG. Bij zo'n samenwerking zijn uiteraard meer partijen betrokken. Om deze bijdrage enigszins overzichtelijk te houden blijft het uitgangspunt echter de privacyproblematiek van de jeugdgezondheidszorg.
Auteur(s)E.B. van Veen
Pagina510-526
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRedactioneel
TitelDe maatschappelijke onderneming in de zorg
CiteertitelTvGR 2010, p. 527
SamenvattingTot de erfenis van het kabinet-Balkenende IV behoort een wetsvoorstel tot invoering van een nieuwe rechtsvorm, als modaliteit van de rechtsvormen 'vereniging' en 'stichting', de maatschappelijke onderneming. En hoewel de toekomst van het wetsvoorstel door de val van het kabinet onzeker is geworden, kan reeds worden vastgesteld dat de totstandkoming van het wetsvoorstel katalyserend heeft gewerkt op de theorievorming rond het begrip maatschappelijke onderneming, getuige een stroom van publicaties die het wetsontwerp heeft begeleid en die nog steeds voortduurt. In dit artikel wil ik verkennen welke betekenis de gedachtevorming rond een maatschappelijke modaliteit van rechtsvormen heeft voor de zorgsector. Er lijkt gewerkt te worden aan een derde weg tussen overheidstoezicht en marktwerking.
Auteur(s)E.R. Helder
Pagina527-537
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekForum
TitelMedisch (forensisch) onderzoek asielzoekers: enkele fundamentele tekortkomingen
CiteertitelTvGR 2010, p. 538
SamenvattingIngaande 1 juli 2010 is de procedure voor asielzoekers uit de zogenoemde derdelanden gewijzigd. Voor aanvang van de asielprocedure krijgen asielzoekers een rust- en voorbereidingstijd (RVT) van ten minste zes dagen (minimaal drie weken voor de alleenstaande minderjarige asielzoeker (AMA)). Tijdens die periode wordt de asielzoeker die te kennen heeft gegeven een asielverzoek te zullen indienen, een 'medisch advies' aangeboden teneinde medische aspecten op eventueel vreemdelingrechtelijke consequenties te laten toetsen. De asielzoeker kan bovendien ieder moment parallel aan de asielprocedure om een dergelijk 'medisch advies' (zgn. medisch advies horen en beslissen) vragen. Hieronder ga ik in op de nieuwe procedure 'aan de asielpoort'. Dit mede in het licht van voorgenomen aanpassing van relevante EU-richtlijnen met het oog op het gemeenschappelijk Europees asielsysteem (GEAS), dat in 2012 zijn beslag moet krijgen.
Auteur(s)H.D.C. Roscam Abbing
Pagina538-546
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekForum
TitelKroniek rechtspraak rechten van de mens
CiteertitelTvGR 2010, p. 547
SamenvattingAfgelopen voorjaar werd duidelijk dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM of Hof) op het punt stond te bezwijken onder zijn werkdruk. In 2009 werden bij het Hof ruim 57.000 nieuwe klachten ingediend (+15%) en deed het Hof bijna 35.000 zaken af met een rechterlijke beslissing (+10%). Dit komt neer op ruim 100 uitgeschreven uitspraken en ontvankelijkheidsbeslissingen per dag. Niettegenstaande deze hoge productie steeg de werkvoorraad van het Hof met 22.000 zaken naar 119.300 (+23%). Hoewel de vergelijking niet opgaat, ter illustratie toch de cijfers van onze Hoge Raad over 2009: 569 ingekomen zaken, 527 uitspraken en 60 intrekkingen, royementen en schorsingen. Per 31 december 2009 bedroeg de werkvoorraad van de Hoge Raad 674 zaken.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina547-561
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIngezonden
TitelZeggenschap over lichaamsmateriaal: suggesties vanuit Europa
CiteertitelTvGR 2010, p. 562
SamenvattingBeleid ten aanzien van biobanken wordt op dit moment vanuit de praktijk ('bottom up') ontwikkeld omdat officiële regelgeving nog op zich laat wachten, ook in Nederland. In Europa speelt het BBMRI-EU project hierbij een belangrijke rol. Dit project beoogt bestaande biobanken in de EU in kaart te brengen en bij te dragen aan de harmonisatie van ethische en juridische aspecten en kwaliteit. Dit moet uiteindelijk leiden tot het effectiever benutten van beschikbare gegevens en lichaamsmateriaal.
Auteur(s)T. van der Valk
Pagina562-563
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBerichten
TitelBerichten
CiteertitelTvGR 2010, p. 564
SamenvattingCongres over Health Care Rationing;

Third European Conference on Health Law.
Pagina564-564
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuursrecht
TitelVoorzieningenrechter Rechtbank Rotterdam, 13-08-2010, ---
CiteertitelTvGR 2010, p. 565
SamenvattingPlanningsbesluit PCI's, ICD's en THI's; afwijzing vergunningaanvraag door Minister van VWS tot verrichten van THI's; vergunde afbouwtermijn te kort: verlenging afbouwtermijn.
AnnotatorO.L. Doubrovskaia
Pagina565-569
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelVoorzieningenrechter Rechtbank 's-Gravenhage, 14-09-2010, ---
CiteertitelTvGR 2010, p. 570
SamenvattingBudgetoverschrijding ziekenhuizen; aanwijzing aan de NZa van de Minister van VWS verdraagt zich niet met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en is derhalve onmiskenbaar onrechtmatig: vordering toegewezen.
Pagina570-575
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam, 30-03-2010, ---
CiteertitelTvGR 2010, p. 575
SamenvattingVoortgezette behandeling zonder toestemming van beide ouders door kinderarts, tevens grootvader patiëntje; geen medisch dossier gevoerd: waarschuwing.
Pagina575-578
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, 19-08-2010, ---
CiteertitelTvGR 2010, p. 578
SamenvattingPsychotherapeut; abrupte beëindiging therapie, geen doorverwijzing; niet bijhouden patiëntendossier; verwerving privéleven in therapie; verweerder is van mening dat hij klager adequaat heeft behandeld en heeft doorverwezen: klacht is gegrond en beroep wordt verworpen.
Pagina578-582
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, 19-08-2010, ---
CiteertitelTvGR 2010, p. 582
SamenvattingHuisarts in opleiding; klaagster weigert onderzocht te worden door arts met hoofddoek; medisch handelen is op geen enkele wijze beïnvloed door het dragen van een hoofddoek: geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen.
Pagina582-584
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, 19-08-2010, ---
CiteertitelTvGR 2010, p. 584
SamenvattingArts op vakantie; weigeren hulpvraag; geen sprake van 'noodsituatie' of 'calamiteit' in de zin van art. 47 Wet BIG; niet tuchtrechtelijk verwijtbaar: klacht ongegrond.
Pagina584-588
Artikel aanvragenVia Praktizijn