Computerrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Computerrecht
Datum 19-11-2010
Aflevering 5
RubriekEditorial
TitelCyberwar of cyberterrorisme, waar zijn de schuilkelders?
CiteertitelComputerrecht 2010, 140
SamenvattingOp het internationale toneel zijn er ontwikkelingen gaande die niet aan de aandacht van Computerrecht mogen ontsnappen. De kwetsbare elektronische samenleving passeert steeds vaker de revue als doelwit. De wereld bereidt zich na de ontwikkelingen van het cyberterrorisme voor op cyberveldslagen.
Auteur(s)R. van den Hoven van Genderen
Pagina223-223
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelZijn advocaten en artsen vogelvrij op internet? Een bespreking naar aanleiding van twee gerechtelijke uitspraken in grondrechtelijk perspectief
CiteertitelComputerrecht 2010, 141
SamenvattingDe vrijheid van meningsuiting omvat onder meer de vrijheid via internet kritiek te leveren op de wijze waarop advocaten en artsen hun beroep uitoefenen. Op internet circuleren inmiddels diverse rankings en zwarte lijsten, soms voorzien van snoeihard en op de persoon gericht commentaar. Advocaten en artsen voelen zich hierdoor bijna vogelvrij, ook omdat de op hen rustende zwijgplicht het bieden van een weerwoord bemoeilijkt. Deze bijdrage gaat in op de grenzen van deze uitingsvrijheid. De vrijheid van meningsuiting van consumenten wordt daarbij afgezet tegen de eer, de goede naam (reputatie) en de rechten van advocaten en artsen. Aldus wordt deze vraag in een grondrechtelijk perspectief geplaatst, met bijzondere aandacht voor het EVRM. Aanleiding vormen twee recente gerechtelijke uitspraken van eigen bodem.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina224-227
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelAnders betalen voor mobiliteit: is de privacy gewaarborgd?
CiteertitelComputerrecht 2010, 142
SamenvattingIn dit artikel wordt dieper ingegaan op het wetsvoorstel over elektronische tolheffing dat in Nederland werd ingediend, het Wetsvoorstel Kilometerprijs. Dit wetsvoorstel is het eerste in Europa dat is uitgewerkt met het Europese kader in het achterhoofd. Het doel is een analyse van het wettelijk kader zoals dat is opgenomen in het wetsvoorstel met specifieke aandacht voor een aantal juridische aspecten. Hoewel door een controversieelverklaring de behandeling van het wetsvoorstel is stilgelegd, blijft het interessant het te analyseren. Het is immers het eerste in zijn soort en zou kunnen dienen als model voor toekomstige initiatieven.
Auteur(s)J. Dumortier , C. Geuens , E. Kindt
Pagina228-236
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtspraak - Nederland
TitelGerechtshof Arnhem, 01-06-2010, 200.005.814 en 200.004.609
CiteertitelComputerrecht 2010, 143
SamenvattingTekortschietende software. Verjaringsregiem van art. 7:23 BW van toepassing?
Samenvatting (Bron)Tekortschietende software. Verjaringsregiem van 7:23 BW van toepassing?
AnnotatorR.J.J. Westerdijk
Pagina237-241
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2010:BM6320
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtspraak - Nederland
TitelRechtbank 's-Gravenhage, 20-05-2010, AWB 10/3132 BESLU
CiteertitelComputerrecht 2010, 144
SamenvattingDeze uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag gaat over de onlineverkoop van medicijnen op recept aan onbekende personen. Aanleiding hiervoor was een verzoek om een voorlopige voorziening van een apotheek die van demissionair minister Klink van VWS een aanwijzing had gekregen te stoppen met het leveren van bestellingen die via de website plaatsvonden.
Samenvatting (Bron)Aanwijzing op grond van artikel 7, eerste lid, van de Kwaliteitswet Zorginstellingen (Kwz) naar aanleiding van de terhandstelling van geneesmidelen die online worden voorgeschreven via een website. Verweerder heeft aan het besluit ten grondslag gelegd dat verzoekster geen verantwoorde zorg als bedoeld in artikel 2 van de Kwz levert. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft verweerder zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat verzoekster geen verantwoorde zorg levert. Alle geneesmiddelen die door verzoekster online ter hand worden gesteld zijn voorgeschreven in strijd met artikel 67 van de Geneesmiddelenwet. Verweerder was dan ook bevoegd verzoekster een schriftelijke aanwijzing te geven.
AnnotatorJ.B. Schmaal
Pagina241-245
UitspraakECLI:NL:RBSGR:2010:BM5482
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtspraak - België
TitelVredegerecht te Gent, 02-02-2010, 1089/2010
CiteertitelComputerrecht 2010, 145
SamenvattingUitspraak over het inzamelen, opslaan en doorverkopen van adreslijsten van personen met bouw-en verbouwplannen. De rechter concludeert dat afspraken om persoonsgegevens te verstrekken tegen betaling, zonder dat hierbij enig bewijs geleverd wordt van naleving van de gegevensbeschermingswet ongeoorloofd en nietig zijn. Een overeenkomst voor de levering van adressen tegen betaling is niet per definitie nietig en is in principe toegestaan voor zover de bepalingen van de wet nageleefd worden.
AnnotatorE. Kindt
Pagina246-248
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelA.D. Reiling; Technology for justice. How Information Technology can support judicial reform
CiteertitelComputerrecht 2010, 168
Auteur(s)P. Albers
Pagina258-260
LinkVolledige tekst proefschrift (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn