Ars Aequi

Uitgever Stichting Ars Aequi
Tijdschrift Ars Aequi
Datum 23-05-2011
Aflevering 4
RubriekRedactioneel
TitelJust friends?
CiteertitelAA 2011, 261
SamenvattingTegenwoordig kan niemand meer om social media heen. Ook rechters worden steeds actiever in het gebruik van social media. In de Verenigde Staten, waar ongeveer 40% van de magistraten gebruik maakt van social media (zie www.ccpio.org/newmediareport.htm), heeft dit tot de nodige discussie geleid. In de staat North Carolina werd een rechter 'vrienden' op Facebook met de advocaat van één van de partijen in een voor hem dienende voogdijzaak. De rechter liet onder andere een bericht achter bij de advocaat, stellende dat hij in deze zaak uit twee goede ouders kon kiezen. Ook zei de rechter dat hij dacht weer terug naar de rechtszaal te moeten, omdat de zaak nog niet was geschikt. De advocaat antwoordde via Facebook dat hij een wijze rechter had. De tuchtraad van North Carolina berispte de desbetreffende rechter voor het in diskrediet brengen van de rechterlijke macht.
Auteur(s)E. Huijzer , C. Warren
Pagina261-261
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRecht & Media
TitelCyberwar: the medium is the massacre
CiteertitelAA 2011, 262
SamenvattingBij mediarecht denk ik in de eerste plaats aan het recht rondom omroepen en de pers. Ik was dan ook verrast gevraagd te worden voor de nieuwe rubriek Recht en Media. De onderwerpen die de redacteur suggereerde waren echter onderdeel van het internetrecht. Internet is ontegenzeggelijk het belangrijkste medium van de afgelopen tien tot vijftien jaar, dus past het zeker om hierover in deze rubriek te schrijven.
Auteur(s)A.R. Lodder
Pagina262-263
LinkVolledige tekst artikel (Vrije Universiteit Amsterdam)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmuses
TitelEuropees Goederenrecht
CiteertitelAA 2011, 264
SamenvattingVoor veel studenten is goederenrecht een vak waaraan men geen goede herinneringen bewaart. Het goederenrecht is nu eenmaal van dwingende aard en wordt, anders dan het contracten- en onrechtmatigedaadsrecht, veel minder bepaald door maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld bescherming van zwakke partijen (denk aan consumenten) of een efficiënte toedeling van schade veroorzaakt door verkeersongelukken. Bijna altijd wordt het vak ook gedoceerd als een heel technisch rechtsgebied. Iedere student die het vak goederenrecht achter de rug heeft kent de mantra van artikel 3:84 lid 1 BW met betrekking tot de vereisten voor een geldige overdracht. Dit maakt het vak bij de meeste studenten niet populair, al zien veel studenten wel in dat het om een belangrijk rechtsgebied gaat waarvan kennis later van praktisch groot belang is.
Auteur(s)J.H.M. van Erp
Pagina264-266
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelOpenbare orde verstorende twaalfminners
CiteertitelAA 2011, 267
SamenvattingIn 2009 wordt in de gemeenten Utrecht en Rotterdam geëxperimenteerd met een maatregel die te boek staat als de avondklok. Kort gezegd komt het erop neer dat de burgemeester aan de ouders van een overlastgevend kind mededeling doet dat de politie hun kind naar huis brengt, indien het in de eerstkomende drie maanden opnieuw overlast veroorzaakt dan wel indien hun kind zich na 21.00 uur zonder begeleiding op straat bevindt.
Auteur(s)J.G. Brouwer , S.M. Wolfert
Pagina267-273
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
Titel'Though this be madness, yet there is method in 't. De codificatie van het internationaal privaatrecht in Boek 10 Burgerlijk Wetboek
CiteertitelAA 2011, 274
SamenvattingBij veel rechtenstudenten en recent afgestudeerde juristen roept het begrip 'internationaal privaatrecht' - door hen en ook door mij in deze bijdrage afgekort tot 'ipr' - ongetwijfeld associaties op met 'Ars Aequi Geel': de door Ars Aequi Libri uitgegeven en in gele omslag gestoken bundel met teksten van verdragen, verordeningen en wetten op het terrein van het ipr, die bij veel faculteiten tot het verplichte studiemateriaal behoort. En wie Ars Aequi Geel voor de geest haalt, moet vast terugdenken aan het labyrint van regimes en regels waaruit het ipr bestaat: in de meest recente druk van Ars Aequi Geel meer dan 100 rechtsbronnen verspreid over ruim 450 bladzijden. 'Leidt de codificatie van het ipr in Boek 10 Burgerlijk Wetboek ertoe dat de volgende druk van Ars Aequi Geel aanzienlijk dunner zal uitvallen?', is dan een voor de hand liggende vraag.
Auteur(s)M.V. Polak
Pagina274-282
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelVrije wil bestaat niet - einde strafrecht en aansprakelijkheidsrecht nabij?
CiteertitelAA 2011, 283
SamenvattingBeschikt de mens over een vrije wil? Het is een vraag die de menselijke geest door de eeuwen heen, van Aristoteles tot Spinoza, heeft beziggehouden. Ook vanuit juridisch perspectief lijkt het antwoord niet onbelangrijk. Kan iemand wiens of wier gedragingen zuiver kunnen worden toegeschreven aan zijn genen, aan haar neurologische structuur, wel strafrechtelijk worden veroordeeld? Of civielrechtelijk aansprakelijk worden gehouden? Het was het Leitmotiv van een bijeenkomst die De Jonge Akademie op 11 februari jl. in Amsterdam had georganiseerd. Die Jonge aanhangsels zijn een slimme manier om oude, wat vermolmde structuren als in dit geval de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen nieuw leven in te blazen. Ik meen dat de Vereniging voor Administratief Recht er met de Jonge VAR ooit mee begonnen is. Hero Brinkman is het niet gelukt een Jonge PVV op te richten, maar De Jonge NJV lijkt een succes.
Auteur(s)E. Hondius
Pagina283-283
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpinie
TitelHet Nederlands ontslagrecht en artikel 6 EVRM. Geteld, geteld, gewogen en te licht bevonden
CiteertitelAA 2011, 284
SamenvattingOp 7 oktober 2010 hield ik mijn oratie over de droevige situatie waarin ons ontslagrecht zich bevindt. U weet, wij kennen bij ontslagen op initiatief van de werkgever twee ontslagroutes: de route via het UWV WERKbedrijf met na verkregen toestemming en opzegging door de werkgever de mogelijkheid voor de werknemer bij de rechter een schadevergoeding te vorderen wegens kennelijk onredelijk ontslag (de BBA-route) en het alternatief van ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter op grond van artikel 7:685 BW (de ontbindingsroute). Elke route kent een eigen dynamiek qua procesgang, doorlooptijden, kans op succes, tricks of the trade en ontslagvergoedingen.
Auteur(s)L. Verburg
Pagina284-289
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelDoorleren
CiteertitelAA 2011, 290
SamenvattingNu met die kabinetsplannen om (té) lang studeren aan te pakken, moet ik er af en toe aan terugdenken.
Het was mijn eerste auto. Ik had hem net voor 900 gulden gekocht van een antiekhandelaar. ja echt, van een antiquair. Die had hem achter een oude varkenskooi staan. Grote kale plekken in de lak, een paar deuken, maar motorisch nog goed. Kever, ovaaltje uit 1954. Alle verdiensten uit dat ene bijbaantje bij Le Bistro erin gestopt (zie www.wimvoermans.nl/pdf%20documenten/De%20Bistrot.pdf). Iemand via iemand en iemand spoot hem over voor een habbekrats en zo bezat ik ineens op mijn 25e mijn eerste echte auto. We schrijven 1986.
Auteur(s)W. Voermans
Pagina290-290
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelStaatscommissie-Thomassen: de Grondwet als gereedschapskist voor de rechter
CiteertitelAA 2011, 291
SamenvattingWij hebben in Nederland een lange traditie om mogelijke grondwetswijzigingen te laten voorbereiden door een staatscommissie. Sinds 1917 lijkt het een bijkomende traditie te worden dat de adviezen van deze staatscommissies niet of nauwelijks worden opgevolgd. Nu het in staatsrechtelijke kringen vurig geanticipeerde rapport van de Staatscommissie-Thomassen met slechts één maand vertraging op 11 november 2010 gepresenteerd is, rijst de vraag hoe het de aanbevelingen ditmaal zal vergaan.
Auteur(s)A.C.M. Meuwese
Pagina291-298
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHet homohuwelijk onder het EVRM
CiteertitelAA 2011, 299
SamenvattingHet arrest Schalk & Kopf tegen Oostenrijk, EHRM 24 juni 2010, Appl. no. 30141/04.

Het EVRM verplicht de verdragsstaten niet tot openstelling van het huwelijk voor homoparen.
Auteur(s)R.J.B. Schutgens
Pagina299-304
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelVerzuurd bestuursprocesrecht: juridisering en formalisering ten top gedreven?
CiteertitelAA 2011, 305
SamenvattingCentrale Raad van Beroep 15 oktober 2010, nr. 09/6438 Wajong, LJN: BO1542, NJB 2009, p. 2256, nr. 2066, JB 2010, 264, RSV 2011/73, (mrs. Doornewaard, Stam, Van Laar)

Bezwaarschrift wel op tijd ontvangen, maar toch niet ontvankelijk wegens onvoldoende frankering? Excessief formalisme; waartoe zijn het openbaar bestuur en het bestuursrecht op aarde II? Dienend bestuur? Artikel 6:9, tweede lid, Algemene wet bestuursrecht (Awb); artikel 6 Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).
Auteur(s)L.J.A. Damen
Pagina305-308
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Over de grenzen van het recht'
TitelDe Wet Deskundige in Strafzaken: een remmende sprong vooruit?
CiteertitelAA 2011, 309
SamenvattingIn deze rechtsvergelijkende verkenning zal een aantal aspecten worden besproken van de rechtsontwikkeling met betrekking tot de rol van de deskundige in strafzaken in enkele van de ons omringende landen: België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Daaraan voorafgaand zal eerst een enkel woord worden gewijd aan de huidige stand van zaken in eigen land. Daarbij zal wat dieper worden ingegaan op een dilemma dat het centrale thema en de invalshoek zal vormen voor deze rechtsvergelijkende verkenning.

Op 1 januari 2010 is de Wet Deskundige in Strafzaken in werking getreden. Deze wet - en enkele daarop vooruitlopende wettelijke voorzieningen - hebben geleid tot een nieuwe Titel in het wetboek van Strafvordering, waarin de belangrijkste, deels aangepaste, artikelen met betrekking tot de deskundige in het strafproces zijn ondergebracht. Voorts zijn elders in het Wetboek wetsartikelen aangepast, toegevoegd of vervallen verklaard, dan wel in overeenstemming gebracht met deze nieuwe titel.
Hiermee wordt een kwaliteitsverbetering van de strafrechtelijke waarheidsvinding beoogd en meer in het bijzonder van de rol en de inbreng van forensische deskundigen in het strafproces en de communicatie tussen de deskundigen en de strafrechtelijke professionals.

Deze kwaliteitsverbetering wordt onder meer bereikt door (wijzigingen die betrekking hebben op):
a Het vergroten van de zogenaamde 'tegensprekelijkheid' met betrekking tot het deskundigenonderzoek in de voorfase van het strafproces;
b Het introduceren van een deskundigenregister en de daarbij behorende basiskwaliteitseisen;
c Het bestendigen en zelfs het versterken van de rol van de rechter met betrekking tot het deskundigenonderzoek in zowel het strafrechtelijke vooronderzoek, als in het kader van het onderzoek ter terechtzitting.
Auteur(s)N.J.M. Kwakman
Pagina309-317
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelEenheid en verscheidenheid in het Nederlandse ondernemingsrecht. Bespreking van Asser/Maeijer/Van Solinge & Nieuwe Weme 2-11*2009
CiteertitelAA 2011, 318
SamenvattingGraag voldoe ik aan het verzoek van de redactie om in dit blad de nieuwe Asser 2-II*, bewerkt door de Nijmeegse hoogleraren Gerard van Solinge en Marco Nieuwe Weme, met een korte bespreking onder de aandacht van de lezers te brengen. Eenvoudig is dat niet voor een handboek dat 1082 pagina's telt en waarvan zowel de eigen opzet als de verhouding tot andere delen van de Asser-serie belangrijk is gewijzigd. Ik beperk mij tot enkele kanttekeningen bij die algemene opzet en de verwerking van belangrijke veranderingen in ons ondernemingsrecht, vooral de flex-bv.
Auteur(s)M.J.G.C. Raaijmakers
Pagina318-323
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekaankondigingen
TitelJ.H. Crijs, De Strafrechtelijke Overeenkomst; de Rechtsbetrekking Met Het Openbaar Ministerie Op Het Grensvlak van Publiek- en Privaatrecht
CiteertitelAA 2011, 324
Pagina324-324
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuwe boeken
TitelNieuwe boeken
CiteertitelAA 2011, 325
Pagina325-325
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en agenda
TitelNieuws & Agenda
CiteertitelAA 2011, 326
Pagina326-327
Artikel aanvragenVia Praktizijn