Ars Aequi

Uitgever Stichting Ars Aequi
Tijdschrift Ars Aequi
Datum 15-06-2011
Aflevering 6
RubriekRedactioneel
TitelHet fiscaal bodemrecht: de impasse duurt voort
CiteertitelAA 2011, 413
SamenvattingToen men in 1990 de nieuwe Invorderingswet (lw 1990) invoerde, werd vanwege de vertraging rondom de invoering van het nieuwe BW de status quo rondom het fiscaal bodemrecht gehandhaafd. Dit 'recht' bestaat uit twee 'componenten', neergelegd in artikel 21 respectievelijk 22 lw 1990. Op grond van artikel 21 lid 2 lw 1990 heeft de fiscus een voorrecht op alle goederen van de schuldenaar (bodemvoorrecht). Daarnaast zijn op grond van artikel 22 lid 3 lw 1990 ook goederen van derden vatbaar voor verhaal door de fiscus. Hij kan beslag leggen op bepaalde goederen van derden die zich op de bodem bij de schuldenaar bevinden, zonder dat derden daartegen in verzet kunnen komen (bodembeslag). Wel werd in de zogeheten 'horizonbepaling' (art. 70 lw 1990) bepaald dat artikel 22 lid 3 lw 1990 zou komen te vervallen op 1 januari 1993, tenzij (i) een wetsvoorstel met een definitieve regeling van het fiscaal bodemrecht bij de Tweede Kamer zou zijn ingediend, of (ii) een wetsvoorstel zou zijn aangenomen ter verlenging van de vervaltermijn met ten hoogste een jaar.
Auteur(s)D. Stein
Pagina413-413
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRecht & Media
TitelEuropese concurrentie tussen auteursrechtenorganisaties: de gevolgen voor onze artiesten
CiteertitelAA 2011, 414
SamenvattingWetsregulering blijft altijd achter bij technologische ontwikkelingen. Tegen de tijd dat de wetgevingsprocedure is afgerond, is de technologie verouderd en staan weer nieuwe uitdagingen voor de deur. Desalniettemin kan de Europese Commissie een ambitieuze wetgever genoemd worden. Met name op het gebied van digitalisering tracht zij vooruitstrevend te zijn, en zo ook op het gebied van auteursrechtmanagement. Een van de zaken die voor het jaar 2011 op de agenda van de Europese Commissie staan, is het uitbrengen van een wetsvoorstel om collectief management van auteursrechten te harmoniseren. Daarbij is de Europese Commissie voornemens de markt van auteursrechtenorganisaties vrij te geven, en één Europees licentiesysteem te creëren.
Auteur(s)S. Olislaegers
Pagina414-415
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmuses
TitelRondrennende mieren
CiteertitelAA 2011, 416
SamenvattingSinds Kortmann openlijk twijfelde aan het vaste refrein van de Hoge Raad over zijn rechtsvormende taak, is het alsof iemand in een mierenhoop geprikt heeft. De ene helft van de mieren, vertoont grote agitatie, kennelijk van mening dat daarmee het gevaar kan worden bestreden. De andere helft gaat met de eieren sjouwen, kennelijk met het oogmerk deze in veiligheid te brengen.
Auteur(s)G. Boogaard
Pagina416-418
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStudentartikel
TitelTerritoriale decentralisatie en artikel 134 van de Grondwet. Een kritische beschouwing naar aanleiding van de opname van de BES-eilanden in het Nederlandse staatsbestel
CiteertitelAA 2011, 419
SamenvattingZowel de Raad van State als de regering waren van mening dat niet het gemeentelijk bestuursmodel, maar artikel 134 Gw uitkomst moest bieden voor de opname van de drie Caribische eilandgebieden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba in het Nederlandse staatsbestel. In deze bijdrage zal in het licht van het grondwettelijk kader voor territoriale decentralisatie, de voorlichting van de Raad van State en de instellingswet van de BES-eilanden (WolBES) worden bekeken of de opname in plaats daarvan niet op grond van artikel 123 juncto 132 Gw had moeten plaatsvinden: de inrichting van de BES-eilanden als gemeenten in de zin van de Gemeentewet.
Auteur(s)M. West
Pagina419-428
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelBeste Mien
CiteertitelAA 2011, 429
SamenvattingOnder deze titel schreef ik in de (Leidse) BW-krant een (flink) tijdje terug over de gebruikelijke dankwoorden aan het einde van inaugurele redes. Ik had er nog de even rituele dankwoorden aan het begin van veel proefschriften bij kunnen betrekken. Ondanks een daartoe strekkend verbod in het promotiereglement worden in dissertaties vaak niet alleen de promotor en de leden van de leescommissie, maar ook de (komende of binnenkort voormalige) levenspartner, kamergenoten, oma's, poezen en andere huisraad toegesproken.
Auteur(s)E. Hondius
Pagina429-429
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStudentartikel
TitelWeg met het 'Weekendje weg'. Afschrikking door middel van het 'weekendarrangement'
CiteertitelAA 2011, 430
Samenvatting'Gewelddadig? Meteen zitten!': deze slogan siert reclameborden, Boomerang-cards en is te vinden op de overheidswebsite meteenzitten.nl. De campagne geeft het signaal af dat geweld niet wordt getolereerd en dat plegers van geweld op vrijdag- of zaterdagavond in principe tot en met maandag worden opgesloten. Met dit zogenoemde weekendarrangement worden de grenzen van de inverzekeringstelling opgezocht. De campagne wekt de schijn dat er een voorschot op een eventuele straf wordt genomen. In hoeverre is dit weekendarrangement juridisch toelaatbaar? Welke functies van het Nederlandse strafrecht worden hierdoor benadrukt?
Auteur(s)M. Berndsen
Pagina430-438
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelWie wat Wabo
CiteertitelAA 2011, 439
SamenvattingOp 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. De Wabo wijzigt de procedures voor het reguleren van plaatsgebonden activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving, zoals het realiseren van woonwijken en fabrieken, aanzienlijk.
Auteur(s)J.C. van Oosten
Pagina439-450
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelE=E (de kunst van eerlijk)
CiteertitelAA 2011, 451
SamenvattingNou ja, als je het me zo op de man af vraagt: ik heb inderdaad moeite met Bram Moszkowicz. Niet alleen omdat het zo'n aanstellerige ijdeltuit is en omdat hij de Nederlandse taal zoveel geweld aandoet (archaïsch taalgebruik en hij rondt een zin nooit fatsoenlijk af - let er maar eens op). Niet alleen dat, maar ik vind het vooral niet eerlijk dat hij zijn sterrendom inzet om zaken te winnen. Hij heeft er de afgelopen jaren op allerlei manieren voor gezorgd dat hij eenvoudig toegang krijgt tot televisieshows en nu gebruikt hij die podia om zijn kant van de zaak uit te venten en de tegenpartij - wie dat ook zij - onder druk te zetten. Hij begrijp wat 'high impact media presence' is en hij bespeelt het erg goed en soms nog grappig ook.
Auteur(s)W. Voermans
Pagina451-451
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerdieping
TitelAlternatievenonderzoek bij voorgenomen regelgeving. Prikkel tot deregulering of alibi voor vrijblijvendheid?
CiteertitelAA 2011, 452
SamenvattingHet huidige Regeerakkoord maakt duidelijk dat, naast het feit dat er fors bezuinigd gaat worden, het verminderen van regeldruk en bureaucratie een belangrijk speerpunt van het kabinet-Rutte vormt. Dit laatste is weinig opzienbarend, omdat sinds het Eindbericht van de Commissie Geelhoed terugdringen van regeldruk en nadruk op alternatieven voor wetgeving een vaste plaats hebben verworven in vrijwel alle grote regeringsnota's over algemeen wetgevingsbeleid van 'Zicht op wetgeving' (1990), 'Marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit' (1994), 'Bruikbare rechtsorde' (2004) tot 'Vertrouwen in wetgeving' (2008).
Auteur(s)M.C. Menting , R.A.J. van Gestel
Pagina452-462
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelToprak
CiteertitelAA 2011, 463
SamenvattingHvJEG 9 december 2010, gevoegde zaken C-300/09 en C-301/09 betreffende verzoeken om een prejudiciële beslissing ingediend door de Raad van State bij beslissingen van 24 juli 2009, in de procedure Staatssecretaris van Justitie tegen F. Toprak en I. Oguz. Ingekomen bij het Hof op 30 juli 2009. Tweede Kamer, vijf rechters zonder conclusie van de advocaat-generaal.

Dit arrest betreft een staartje van de jurisprudentie van het Hof over de visumplicht voor Turkse onderdanen. Deze rechtspraak is voornamelijk het resultaat van prejudiciële arresten. Over deze problematiek is ook een aantal interessante uitspraken van Nederlandse rechters te signaleren waarover hieronder meer. Voorts valt te wijzen op EU-verordening 539/2001 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen van de EU in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld. Deze verordening stelt voor Turkse onderdanen een visumplicht in. Er is daarom voldoende aanleiding aan de hand van dit arrest een overzicht over deze problematiek te geven.
Auteur(s)P.J. Slot
Pagina463-467
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Over de grenzen van het recht'
TitelReferendum: geloofsartikel of hebbeding, drama of nuttige correctie?
CiteertitelAA 2011, 468
SamenvattingWanneer vond eigenlijk het eerste referendum plaats? Moeilijk te zeggen. Dat van Athene zo'n tweeëneenhalf duizend jaar geleden is in ieder geval een van de vroegst bekende voorbeelden. Een nare gebeurtenis. We schrijven 470 voor Christus. De stadstaat was in die jaren nog maar net een democratie en ook nog maar net de klap te boven van de Tweede Perzische Oorlog (je weet wel, die waar de Perzen klop kregen van de Grieken bij de slagen van Thermopylae en Salamis). Eén van de kampioenen van die oorlog was generaal Themistocles, de man die Athene redde van de zowat zekere ondergang tegen de Perzische overmacht die in 480 zijn gram was komen halen voor een eerdere schermutseling bij marathon. Slimme strateeg en bestuurder, die Themistocles. Had net op tijd gezien dat Athene een vloot nodig had om te overleven en zette zich daar met alles wat hij had voor in. In een half jaar bracht hij het geld bij elkaar, bouwde de vloot, trainde de bevolking, en... won. Maar ondank is 's werelds loon: in 471 werd hij als leider uit Athene verbannen na een zogenaamd schervengericht, een ritueel waarbij inwoners van Athene een naam van een stadbestuurder op de achterkant van een scherf konden zetten. Kwam een naam vaak voor dan werd de bestuurder die het betrof voor tien jaar uit de stad gezet (met zesduizend scherven op je naam hoefde je helemaal nooit meer terug te komen). Tja, een verhaal van macht die corrumpeert en wordt gecorrigeerd, of een typisch geval van referendumschade? Wie het weet mag het zeggen. Dit klassieke voorbeeld laat direct de januskop van referenda zien. Aan de ene kant is een volksraadpleging in een democratie - letterlijk immers volksheerschappij - iets vanzelfsprekends en allen maar toe te juichen, aan de andere kant hebben referenda donkere en destabiliserende kanten: ze kunnen worden gemanipuleerd en ze kunnen een vertegenwoordigend stelsel ondermijnen.
Auteur(s)W. Voermans
Pagina468-478
LinkVolledige tekst artikel (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPerspectief
TitelSport en recht in perspectief
CiteertitelAA 2011, 479
Samenvatting'Succes comprises in itself the seeds of its own decline and sport is not spared by this law'
Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen

Sport en recht is een vakgebied waarbij wetenschap en praktijk kunnen putten uit tal van aansprekende voorbeelden. 'Sporters kennen geen vrouwen meer', zo luidde op 30 april 2011 een kop in het NRC Handelsblad. Het artikel gaat in op de nieuwe regelgeving van de atletiekfederatie die de sekse van de sporter in het midden laat. Verder is wielrenner Contador in een dopingzaak verwikkeld. Het hoogste arbitraal college in de sport, het CAD (Court of Arbitration for Sports) te Lausanne, is gevraagd hierover te oordelen. De sporter testte positief op het verboden middel clenbuterol, maar stelt dit middel tot zich te hebben gekregen door het nuttigen van vlees (zie kader). Verder noem ik nog berichten in de krant over de top badmintonspelers die niet konden of mochten deelnemen aan het Europees Kampioenschap in eigen land. Er speelt namelijk al langere tijd een conflict tussen Carlton en een aantal topbadmintonners aan de ene kant en de Nederlandse badmintonbond aan de andere kant. Carlton is de individuele sponsor van een aantal topbadmintonners en deze individuele sponsorrelatie staat in een gespannen verhouding tot de sponsordeal die de badmintonbond met Yonex heeft gesloten. Maar ook de perikelen rond Ajax, commotie over de in voetbaljeugd 'handelende' voetbalmakelaars, het thema agressie op en rond velden, en vele andere onderwerpen raken het vakgebied sport en recht en zijn een bron van onderzoek. Dit artikel biedt een kennismaking met het boeiende vakgebied waarbij, overigens volstrekt willekeurig, als voorbeeld kort wordt ingegaan op slechts één van de bovengenoemde onderwerpen: het onderscheid naar sekse in de sport.
Auteur(s)M. Olfers
Pagina479-483
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtsvragen
TitelSandertoys vraagt zich af. Rechtsvraag (341) Intellectuele eigendomsrecht
CiteertitelAA 2011, 484
SamenvattingSandertoys (www.sandertoys.nl) is een onderneming in de speelgoedbranche. De onderneming ontwikkelt producten en verdient haar geld met de verkoop van zowel licenties als fysieke producten. Alle (IE-)rechten van deze onderneming zijn ondergebracht in de Stichting Vrienden van Sandertoys.
Auteur(s)S.L. Gellaerts
Pagina484-484
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArs Longa Vita Brevis
TitelIn memoriam Bert Swart
CiteertitelAA 2011, 485
SamenvattingOp 17 februari 2011 overleed prof.mr. A.H.J. (Bert) Swart na een lang en zwaar ziekbed. Hij was, op een paar weken na, zeventig jaar. Ter nagedachtenis van Bert Swart hebben verschillende collegae al uitvoerig stilgestaan bij zijn lange en illustere juridische carrière in academie en praktijk. Daaruit wordt duidelijk welke belangrijke positie hij innam op de verschillende rechtsgebieden die hem na aan het hart gingen: strafrecht, internationaal strafrecht, vreemdelingenrecht en de beginselen van de rechten van de mens die hij als onmisbare overkoepeling zag. Het was ook een unieke positie, want hij was een van de eersten, zo niet de eerste, die deze verbinding expliciet tot uitdrukking bracht, die niet alleen aandacht vroeg voor het belang van het internationale recht voor de Nederlandse rechtspleging maar vooral ook voor de positie van het individu daarin en de beschermende functie van mensenrechtelijke principes en behoorlijke procedures.
Auteur(s)C.H. Brants
Pagina485-487
Artikel aanvragenVia Praktizijn