Justitiële Verkenningen

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Justitiële Verkenningen
Datum 15-12-2012
Aflevering 8
TitelVoorwoord
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 5
SamenvattingSinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de veiligheidszorg en taken, uitgevoerd binnen de justitieketen (preventie, opsporing, vervolging, berechting, uitvoering van de sanctie en nazorg), steeds minder het monopolie van de overheid.
Auteur(s)M. Scheepmaker , J. de Waard
Pagina5-8
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe opmars van de private veiligheidszorg; een nationaal en internationaal perspectief
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 9
SamenvattingDeze bijdrage geeft een overzicht van nationale en internationale ontwikkelingen binnen de private veiligheidszorg.
Auteur(s)R. van Steden , J. de Waard
Pagina9-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe rol van Falck in de Deense brandbestrijding
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 24
SamenvattingIedere Deen kent Falck. In een artikel in de Deense krant 'Berlingske Tidende' naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het bedrijf typeren Ostrynski en Risom (2006) de ontwikkeling van Falck als volgt: van een patriarchaal familiebedrijf naar een bijna non-profitoverheidsorganisatie tot een gestroomlijnd, modern bedrijf. [...] In dit artikel wordt nader ingegaan op de historie en de huidige activiteiten van Falck in Denemarken.
Auteur(s)P. Kruize
Pagina24-34
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelParticuliere beveiligers als publieke handhavers; de inzet van private boa's door gemeenten
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 35
SamenvattingDe afgelopen twee decennia hebben veel gemeenten in Nederland eigen toezicht en handhaving opgebouwd voor de publieke ruimte. De invoering van onder meer stadswachten en boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) is ingegeven door de grotere aandacht voor maatschappelijke onveiligheid en de toenemende druk op lokaele overheden om zichtbaar en daadkrachtig te reageren op bedreigingen.
Auteur(s)J. Terpstra
Pagina35-50
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe privatisering van politietaken in Engeland en Wales
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 51
Samenvatting[...] Omdat de Britse coalitie-regering wil bezuinigen op de overheidsuitgaven, is besloten dat er 20% bezuinigd moet worden op de politie-uitgaven en het aantal politiemensen.
Auteur(s)B. Loveday
Pagina51-65
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMarktwerking in het forensisch onderzoek: toekomst of toekomstmuziek?
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 66
SamenvattingIn dit artikel komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan de orde. Om te beginnen wordt ingegaan op forensisch onderzoek, op de pilot in het kader waarvan forensisch onderzoek kon worden uitbesteed aan particulieren instituten, op de zaken die in het kader van die pilot zijn uitbesteed, en de ervaringen van politie en justitie daarbij.
Auteur(s)N. Struiksma , H.B. Winter
Pagina66-80
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelPrivate rechtspraak: online én offline een realiteit
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 81
SamenvattingIn dit artikel schetsen we allereerst uitgebreid een casus: de feitelijke en juridische context van de 60 miljoen conflicten die binnen eBay op jaarbasis worden afgehandeld. Vervolgens plaatsen we deze casus in de internationale privaatrechtelijke context en beschrijven we de praktische redenen om in dit geval ODR toe te passen.
Auteur(s)C.N.J. de Vey Mestdagh , T. van Zuijlen
Pagina81-93
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekrecensie
TitelEen pleidooi voor kleine verhalen
CiteertitelJV, jrg. , nr. 8 2013, p. 94
SamenvattingMarc Schuilenburg is gepromoveerd op een moedig boek. Zijn proefschrift is moedig omdat hij nieuwe inzichten over (on)veiligheid zoekt op de kruispunten van verschillende academische disciplines: de filosofie, de criminologie en de politiesociologie, en bovendien eigen empirisch onderzoek gebruikt om zijn zoektocht te onderbouwen.
Auteur(s)A.B. Hoogenboom
Pagina94-105
Artikel aanvragenVia Praktizijn