Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen

Uitgever Reed Business Information
Tijdschrift Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen
Datum 25-01-2013
Aflevering 1
TitelEinde jojobeleid aanbesteden OV in de grote steden
SamenvattingDe Wet personenvervoer 2000 (Wp 2000) is gewijzigd door de initiatiefwet van de Tweede-Kamerleden Monasch, Bashir, Van Gent en Verhoeven om inbesteding van het openbaar vervoer mogelijk te maken in de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Voorafgaande aan deze wet - kortweg Wet aanbestedingsvrijheid OV grote steden - is er veel commotie geweest bij met name het personeel van gemeentelijk vervoerbedrijven, vakbonden én lokale bestuurders.
Auteur(s)A.W. van Wijngaarden
Pagina1-2
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVerslag najaarsvergadering NVvA 2012
SamenvattingOp donderdag 22 november 2012 vond de jaarlijkse najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Onder leiding van dagvoorzitter de heer H.D. van Romburgh werd eerst het huishoudelijke gedeelte van de vergadering behandeld, waarna het wetenschappelijke gedeelte werd geopend. In de eerste lezing werd de stand van zaken ten aanzien van wet- en regelgeving vanuit Den Haag en Brussel besproken. De tweede lezing stond in het teken van het onderwerp wezenlijke wijziging. Afgesloten werd met een lezing over sociale en milieucriteria bij aanbestedingen.
Auteur(s)E. Hameleers
Pagina3-3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOverheidsaanbestedingen en onevenwichtige contractvoorwaarden in de ingenieursbranche
SamenvattingWanneer overheidsaanbesteders ingenieursdiensten aanbesteden, verklaren zij niet zelden contractvoorwaarden op de aanbestede overeenkomst van toepassing die afwijken van de binnen de ingenieursbranche als 'redelijk' ervaren standaardvoorwaarden. Doordat overheidsaanbesteders vaak over een machtsoverwicht beschikken en het gereguleerde aanbestedingsrecht het onmogelijk maakt tijdens de aanbestedingsprocedure over de inhoud van die voorwaarden te onderhandelen, kunnen ingenieursbureaus weinig tegen de hiervoor bedoelde praktijk ondernemen.
Auteur(s)C.E.C. Jansen , S. Mutluer
Pagina4-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe zaak
TitelWachten tot winnaar aanbesteding tekortschiet en dan kort geding
SamenvattingMaanden ná het verstrijken van de Alcateltermijn en de definitieve gunning, maar vóór aanvang van de (feitelijke uitvoering van de) overeenkomst wordt duidelijk dat de gegunde partij niet (tijdig) aan de uitvoeringseisen zal voldoen. De opvolgende inschrijver start daarop een kort geding. De Amsterdamse voorzieningen rechter oordeelt dat deze opvolgende inschrijver zijn rechten niet heeft verwerkt en alsnog in kort geding mocht opkomen. Volgens de rechter heeft de winnaar ongeldig ingeschreven, althans is de winnaar in verzuim geraakt. De aanbesteder moet daarom de overeenkomst ontbinden en gunnen aan de opvolgende inschrijver.
Auteur(s)J.H.J. Bax , T. van Wijk
Pagina6-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn