Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 26-03-2013
Aflevering 3
RubriekRedactioneel
TitelFiscale eigenwijsheden
CiteertitelNTB 2013, 6
SamenvattingWeet u nog waarom wij ook al weer een Awb hadden? De gedachte was dat harmonisatie van wetgeving het leven voor zowel burgers als bestuursorganen eenvoudiger zou maken. Het zou toch prettig zijn als de termijn voor het maken van bezwaar of het instellen van beroep in alle gevallen even lang zou zijn. Niemand kon immers een zinnige reden bedenken waarom deze termijn in het socialezekerheidsrecht korter zou moeten zijn dan in het belastingrecht, net zo min als iemand kon bedenken waarom wij drie verschillende regelingen zouden hebben voor het afhandelen van onvolledige aanvragen of zeven verschillende termen voor wat wij tegenwoordig een subsidievaststelling noemen. Het recht zou eenvoudiger en toegankelijker worden en daardoor aan overtuigingskracht en draagvlak winnen als wij nodeloze verschillen zo veel mogelijk zouden uitbannen.
Auteur(s)N. Verheij
Pagina45-47
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelMisbruik van (proces)recht in het bestuursrecht
CiteertitelNTB 2013, 7
SamenvattingMenig bestuursorgaan is bekend met de praktijk dat een enkele persoon door een onophoudelijke stroom van zinloze aanvragen en bezwaarschriften een onevenredig groot beslag op de organisatie legt. De gemeente Winterswijk bijvoorbeeld had in 2004 becijferd dat één persoon in een periode van viereneenhalf jaar 250 aanvragen voor voornamelijk bijzondere bijstand op grond van Wet werk en bijstand (WWB) had ingediend, waarbij het voor hem uit eerder genomen beslissingen al overduidelijk kon zijn dat hij niet voor de gevraagde bijstand in aanmerking zou komen.
Auteur(s)D.T. van der Leek , T.A. Willems-Dijkstra
Pagina48-55
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelReactie artikel Willems-Dijkstra & Van der Leek
CiteertitelNTB 2013, 8
SamenvattingHet is goed dat Willems-Dijkstra en Van der Leek het probleem van het door burgers misbruiken van hun toekomende rechten jegens de overheid aan de orde stellen. Ik ben er echter niet zeker van dat hun voorstel om een regeling in de Awb op te nemen, althans op dit moment, de enige oplossing is. Ik wil daarom een paar kanttekeningen bij het artikel plaatsen.
Auteur(s)E. Daalder
Pagina56-58
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelVerslag VAR-studiemiddag: Wet nadeelcompensatie [...]
CiteertitelNTB 2013, 9
SamenvattingHet voorstel voor de Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten is ten tijde van dit schrijven net aangenomen door de Eerste Kamer. Het voornoemde voorstel valt in twee delen uiteen, welke - naar verluidt - beide op 1 juli a.s. in werking zouden moeten treden. Dit lijkt geen probleem te zijn voor wat betreft het (eenvoudig in te voeren) eerste gedeelte, dat ziet op schadevergoeding voor onrechtmatige besluiten. De invoering van het gedeelte van het wetsvoorstel dat betrekking heeft op nadeelcompensatie is daarentegen problematischer.
Auteur(s) Botter , T.W. Franssen
Pagina59-64
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelBestuurshandelingen
CiteertitelNTB 2013, 10
Samenvatting1. Het begrip besluit
1.1 Schriftelijkheid
1.2 Rechtshandeling
1.3 Publiekrechtelijk
1.4 Weigeringen en fictieve besluiten
1.5 Uitgezonderde besluiten
2. Aanvraag en coördinatie
3. Voorschriften en voorwaarden
4. Wijziging, intrekking, vervallen
5. Soorten besluiten
5.1 Algemeen verbindende voorschriften
5.2 Beleidsregels en buitenwettelijke richtlijnen
5.3 Overige besluiten van algemene strekking
5.4 Beschikkingen
5.5 Plannen
6. Meerzijdige (rechts)handelingen: overeenkomsten, convenanten enz.
Auteur(s)A.M.L. Jansen
Pagina65-70
Artikel aanvragenVia Praktizijn