Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht
Datum 22-04-2013
Aflevering 4
RubriekRedactioneel
TitelEen hermafrodiet in het zakenrecht
CiteertitelNTBR 2013, 14, p. 123
SamenvattingAl jaren is de vraag actueel of een bepaald object al dan niet roerend is. Tijdens mijn colleges presenteer ik art. 3:3 BW steevast als een 'slimme' bepaling. In lid 1 wordt gedefinieerd welke zaken onroerend zijn. Een definitie van roerende zaken geeft de wet niet. Lid 2 bepaalt dat alle zaken die niet onroerend zijn, roerend zijn. Triomfantelijk kijk ik dan de collegezaal in. Slim hè? Zo is er een waterdicht systeem gecreëerd. Als ook het begrip roerende zaak zou zijn gedefinieerd, dient zich natuurlijk vroeg of laat een object aan dat onroerend noch roerend is.
Auteur(s)S.E. Bartels
Pagina123-124
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelAlgemeen bewijsbeslag: tekort in huidig recht (art. 730 jo. art 843a Rv) én in komend recht
CiteertitelNTBR 2013, 15, p. 125
SamenvattingZowel in literatuur als in (lagere) rechtspraak bestaat verschil van mening of art. 730 jo. art 843 Rv een voldoende juridische basis kunnen vormen voor het leggen van een algemeen conservatoir bewijsbeslag. Gelet op tekst, wetsgeschiedenis en strekking van dit artikel, is dat niet het geval. De wetgever, die de exhibitieplicht doende is te herzien, zal dan ook tevens het bewijsbelsag deugdelijk moeten regelen. Hij zou dan ook aandacht moet schenken aan de onderlinge verhouding van de verschillende procedures: hoofdzaak en beslagzaak. Maar daartoe is hij (nog) niet bereid.
Auteur(s)L.P. Broekveldt
Pagina125-139
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTwee regelingen voor elektronische algemene voorwaarden in het BW
CiteertitelNTBR 2013, 16, p. 140
SamenvattingDienstverleners als bedoeld in de Dienstenrichtlijn kunnen op grond van art. 6:230c BW aan hun informatieplicht ten aanzien van algemene voorwaarden voldoen door het mededelen van een webadres. Voor andere gebruikers van algemene voorwaarden geldt het (strenge) art. 6:234 BW. Deze laatste bepaling kent een aantal beperkingen ten aanzien van het gebruik van elektronische algemene voorwaarden. In deze bijdrage worden de vereisten met betrekking tot het gebruik van elektronische algemene voorwaarden uiteengezet en wordt ingegaan op de vraag hoe de informatieplicht van dienstverleners zich verhoudt tot de informatieplicht van art. 6:234 BW.
Auteur(s)M.Y. Schaub
Pagina140-147
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe 5000-jarige cyclus van schuldkwijtschelding: Van Sumer en Babylonië naar Amerika en Europa
CiteertitelNTBR 2013, 17, p. 148
SamenvattingOnze denkbeelden over gedwongen schuldkwijtschelding zijn na een omzwerving van vijf millennia weer terug bij hun vertrekpunt. Deze periode is in te delen in drie min of meer afzonderlijke periodes. In de eerste periode ordonneerden de Koningen van Sumer en Babylon eens in de zo veel tijd een algehele kwijtschelding van schulden. Hiermee bevorderden ze de maatschappelijke stabiliteit en - in het verlengde daarvan - hun eigen militaire armslag.
Auteur(s)J.J. Kilborn
Pagina148-152
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKronieken
TitelKroniek Algemeen
CiteertitelNTBR 2013, 18, p. 153
SamenvattingDe april-kroniek begint net de aankondiging van een vijftal dissertaties uit alle windstreken van het land. Zij handelen over ambtshalve toepassing van Europees recht, bindend advies, redelijkheid en billijkheid als gedragsnorm, grondrechten & aansprakelijkheid en grondrechten & ondernemingsrecht. Uit Leiden kwam een nieuwe Nieuwenhuis, getiteld Het vierspan. De kwaliteit in de gezondheidszorg is het thema van de feestbundel voor Hubben. Rotterdamse master-studenten brachten hun afstudeerscripties samen in de publicatie boobytraps en valkuilen. Tilburg produceerde een onderzoek naar globalisering en nationale rechtsstelsels. Uit Duitsland bereikte ons een Engelstalige inleiding tot de rechtsvergelijking. De kroniek wordt afgesloten met de vermelding van enige Europeesprivaatrechtelijke ontwikkelingen.
Auteur(s)E.H. Hondius
Pagina153-161
Artikel aanvragenVia Praktizijn