Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen

Uitgever Reed Business Information
Tijdschrift Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen
Datum 01-05-2013
Aflevering 3
TitelKlachtafhandeling onder de Aanbestedingswet 2012: de Commissie voor aanbestedingsexperts
SamenvattingHet huidige aanbestedingskader bevat geen regels met betrekking tot een al dan niet verplichte laagdrempelige klachtafhandeling door aanbestedende diensten. De komst van de Aanbestedingswet brengt daar verandering in. Net als bij de meeste andere vernieuwingen zijn de noviteiten op dit vlak 'verpakt' in flankerend beleid.
Auteur(s)R.S. Damsma , G.W.A. van de Meent
Pagina1-2
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHet VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid
SamenvattingHet VNG Model Inkoop- en aanbestedingsbeleid is een raamwerk voor professioneel inkoop- en aanbestedingsbeleid, met mogelijkheden voor eigen invulling. Het beoogt gemeenten een handvat te bieden om hun rol als professioneel opdrachtgever op een goede wijze in te vullen.
Auteur(s)M.A.J. Stuijts , J.C. van de Water
Pagina3-3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDeel 1 van de Aanbestedingswet: 'algemene bepalingen', 'beginselen', 'uitgangspunten' en 'voorschriften'
SamenvattingDe Aanbestedingswet (AW), die per 1 april in werking is getreden, heeft een breder toepassingsbereik dan het Bao en het Bass. Deel 1 AW bevat 'algemeen bepalingen', 'beginselen', 'uitgangspunten' en 'voorschriften' die zien op verschillende categorieën overheidsopdrachten, zowel binnen als buiten de reikwijdte van de Europese aanbestedingsrichtlijnen. Het is echt bepaald geen sinecure om vast te stellen wélke bepalingen van toepassing zijn en wélke categorieën overheidsopdrachten.
Auteur(s)E.L.H. Snijders
Pagina4-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe zaak
TitelHof van Justitie maakt uitsluiting op basis van past performance mogelijk
SamenvattingNiet-nakoming van een overeenkomst kan een ernstige fout in de beroepsuitoefening zijn zoals bedoeld in artikel 45, lid 2, sub d van de Algemene Richtlijn. Met dit oordeel heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie de deur voor uitsluiting van inschrijvers op basis van 'past performance' op een kier gezet.
Auteur(s)J.H.J. Bax
Pagina6-8
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRekenkamer misrekent bij rapport 'Europees Aanbesteden'
SamenvattingIn de nieuwe Aanbestedingswet mogen opdrachten niet meer onnodig worden samengevoegd en bestaat de verplichting om waar mogelijk in percelen te splitsen. De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het effect van deze maatregel en concludeert in haar rapport dat het opdelen in percelen om meer kansen te genereren voor het mkb op gespannen voet staat met de doelstelling van het kabinet om de inkoopfunctie van de rijksoverheid te centraliseren en daarmee schaalvergroting te realiseren.
Auteur(s)K. de Vries
Pagina8-8
Artikel aanvragenVia Praktizijn