Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht
Datum 17-05-2013
Aflevering 5
RubriekEditorial
TitelGasteditorial - Gezondheidsrecht en jeugdrecht: samen voor het belang van het kind?
CiteertitelFJR 2013, 50
SamenvattingHet gezondheidsrecht en het jeugdrecht hebben veel gemeen: het zijn beide relatief jonge juridische disciplines met een sterke grondrechtelijk inslag. Het gezondheidsrecht en het jeugdrecht hebben daarnaast beide een duidelijke missie. Zij willen bijdragen aan het verhelderen en versterken van de (rechts)positie van kwetsbare personen. Binnen het gezondheidsrecht duiden we deze personen doorgaans aan als patiënten of cliënten; binnen het jeugdrecht gaat het om jeugdigen. Uitgangspunt vormt daarbij - of, zoals het IVRK zegt, 'eerste overweging' - het belang van de betrokkene (art. 3 IVRK).
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina131-131
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelActualiteiten
CiteertitelFJR 2013, 51
SamenvattingInwerkingtreding Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Tweede Kamer aanvaardt Wetsvoorstel curatele, bewind en mentorschap. Verruiming strafrechtelijke aanpak huwelijksdwang. Marokkaanse geweldplegers vaker mishandeld als kind. PIJ-maatregel beter gefundeerd door wegingslijst. Drie nieuwe General Comments VN-Kinderrechtencomité. Handreiking gesloten jeugdzorg.
Auteur(s)G. Cardol , M.M.C. Limbeek
Pagina132-133
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet belang van de ongeboren proefpersoon: de foetale chirurgie als casus
CiteertitelFJR 2013, 52
SamenvattingIn de prenatale geneeskunde vinden soms intra-uteriene (= in de baarmoeder) operaties plaats. Deze beogen fysieke aandoeningen van een foetus nog tijdens de zwangerschap te verhelpen. De verfijning van deze nieuwe medische zorg vergt echter nog menig medisch-wetenschappelijk onderzoek met foetussen. Deze bijdrage focust op de positie van de foetus die wordt blootgesteld aan de ontwikkeling van foetaal-chirurgische zorg. Centraal staat hierbij de mate waarin deze foetus rechtsbescherming als proefpersoon kan toekomen.
Auteur(s)J.H.H.M. Dorscheidt
Pagina134-139
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGegevensuitwisseling tussen jeugdzorg en gezondheidszorg
CiteertitelFJR 2013, 53
Samenvatting'Er is misschien meer mogelijk dan u denkt.' Dat is wat de overheid professionals op het hart drukt op de website www.privacywegwijzer.nl. Deze website is ontwikkeld voor alle professionals die zorg verlenen aan jeugdigen en moet onduidelijkheden rondom gegevensuitwisseling tussen professionals uit verschillende sectoren wegnemen. Op een snelle en toegankelijke wijze wordt inzichtelijk gemaakt onder welke voorwaarden gegevensuitwisseling toegestaan is. De praktijk is echter een stuk weerbarstiger.
Auteur(s)V.E.T. Dörenberg
Pagina140-146
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGoed ouderschap bij medische beslissingen
CiteertitelFJR 2013, 54
SamenvattingArtsen en ouders kunnen van mening verschillen over de vraag hoe het belang van het kind het beste gediend wordt bij een medische behandeling. Dit levert een potentieel spanningsveld op tussen de autonomie van de ouders en het goed hulpverlenerschap van de arts. Welke mogelijkheden zijn er, wanneer ouders en artsen onderling van mening verschillen over de juiste medische behandeling van een kind, om het belang van dat kind te dienen?
Auteur(s)Y.M. Drewes , H.J.C. Smink
Pagina147-151
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotitie
TitelNeonatale screening in het licht van het Kinderrechtenverdrag
CiteertitelFJR 2013, 55
SamenvattingIn Nederland bestaat brede consensus dat het niet wenselijk is om kinderen te screenen op aandoeningen als er geen behandeling of preventie mogelijk is. Dit principe staat in het huidige tijdsgewricht onder druk door de wetenschappelijke vooruitgang in de genetica. In deze bijdrage wordt onderzocht wat het beginsel 'het belang van het kind' en de notie zelfbeschikking betekenen op het terrein van de voorspellende geneeskunde. Daarbij wordt in het bijzonder gekeken naar de neonatale (hielprik)screening.
Auteur(s)R.E. van Hellemondt
Pagina152-154
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotitie
TitelGoede zorg aan kinderen in het ziekenhuis
CiteertitelFJR 2013, 56
SamenvattingHoe bepaal je als hulpverlener in een (academisch) ziekenhuis wat goede zorg is bij een kind? Het gaat veelal om complexe zorg. Voor de continuïteit is multidisciplinair overleg en handelen vereist en vaak reikt de zorg over de muren van het ziekenhuis heen. Bijzonder is, dat je niet alleen met het kind zelf, maar ook met zijn ouders te maken hebt, aan wie het recht toekomt (mee) te beslissen over zijn behandeling.
Auteur(s)M.J.C.E. Blondeau
Pagina155-158
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelStelling
CiteertitelFJR 2013, 57
Samenvatting'Mensen van wie eerder een kind onder toezicht is geplaatst, moeten voor de toekomst worden uitgesloten van toegang tot kunstmatige voortplanting.'
Auteur(s)M.C. Ploem , P. Vlaardingerbroek
Pagina159-160
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie kroniek
TitelGezondheidsrecht
CiteertitelFJR 2013, 58
SamenvattingIn deze jurisprudentierubriek wordt speciaal aandacht besteed aan enkele recente uitspraken die het gezondheidsrecht betreffen, te weten een drietal uitspraken over vervangende toestemmingen voor een medische behandeling en een uitspraak over de ondertoezichtstelling van een ongeboren vrucht. De uitspraken zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Auteur(s)P. Dorhout , I.J. Pieters
Pagina161-166
Artikel aanvragenVia Praktizijn