Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 31-05-2013
Aflevering 5
RubriekRedactioneel
TitelDe bestuursrechter en de tweewegenleer
CiteertitelNTB 2013, 15
SamenvattingDe tweewegenleer is ontwikkeld door de Hoge Raad als burgerlijke rechter. Iedere (bestuursrecht)jurist koppelt het ontstaan van die leer aan het Windmill-arrest. Oudere of gespecialiseerde juristen weten nog dat dit de 'nieuwe' tweewegenleer is en dat er ook een 'oude' bestond, waarbij vaak verwezen wordt naar het arrest Eindhoven-Staals.
Auteur(s)J.A.F. Peters
Pagina71-73
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelDe VAR-preadviezen 2013: op avontuur voorbij het besluit
CiteertitelNTB 2013, 16
SamenvattingEen nieuwe lente en een nieuw geluid. Gorter kan het niet hebben geweten, maar deze woorden zijn bij uitstek van toepassing op bestuursrechtjuristen. Want voor de gemeenschap van beoefenaren van het bestuursrecht brengt de Mei ieder jaar niet alleen vogels en bloemen, maar ook nieuwe VAR-preadviezen.
Auteur(s)N. Verheij
Pagina74-80
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe concurrent in het bestuursrecht: de relevante markt ruim afgebakend
CiteertitelNTB 2013, 17
SamenvattingConcurrentie is iets van alle tijden. Procederen over concurrentie bij de bestuursrechter - die in de eerste plaats oordeelt over de rechtsbetrekking tussen burger en overheid - is dat niet. Weliswaar komen in het ruimtelijke bestuursrecht ondernemers al langer op tegen aan concurrenten gerichte besluiten, maar relatief nieuw is de trend dat ook in het financiƫle bestuursrecht ondernemers opkomen tegen begunstigende besluiten gericht tot concurrenten.
Auteur(s)J. Wieland
Pagina81-89
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek Europees staats- en bestuursrecht
CiteertitelNTB 2013, 18
SamenvattingHet blijft onrustig aan het Europese front. Over de vraag waar het met Europa naartoe moet - meer federalisering (Van Rompuy) of juist minder Europa (Cameron) - wordt fundamenteel verschillend gedacht. Volgens de Nederlandse regering moet de Unie een debat aangaan over de vraag of de huidige bevoegdheidsverdeling tussen Europese en nationale overheden wel toekomstbestendig is.
Auteur(s)A.P.W. Duijkersloot , R. Ortlep , M.J.M. Verhoeven , R.J.G.M. Widdershoven
Pagina90-103
Artikel aanvragenVia Praktizijn