Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht
Datum 01-05-2014
Aflevering 5
RubriekRedactioneel
TitelDe waarheid is van iedereen
CiteertitelNTBR 2014/20
SamenvattingVeritas, veritatum, omnia veritas – het zal niemand zijn ontgaan dat waarheid en waarheidsvinding geweldig in de mode zijn in het civiele recht. Waarheid is dan ook iets waarvan je – net als van rechtvaardigheid – in processen eigenlijk nooit teveel kunt hebben; geen weldenkend mens is tegen waarheid. Een in algemene bewoordingen gesteld betoog dat de waarheidsvinding in het civiele recht van cruciaal belang is voor een acceptabele uitkomst van een procedure en geoptimaliseerd zou moeten worden, zal dan ook weinig weerstand ontmoeten. De vraag waar en hoe die waarheid te vinden is, is echter – ook voor juristen die geen aanleg voor filosofie hebben – best lastig te beantwoorden.
Auteur(s)V. van den Brink
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelStrafrechter en smartengeld
CiteertitelNTBR 2014/21
SamenvattingRecente maatregelen om de positie van de benadeelde partij in het strafproces te verbeteren brengen mee dat de strafrechter steeds veelvuldiger oordeelt over schadevergoedingsvorderingen. Dat roept de vraag op welk ‘beleid’ de strafrechter hier voert, hoe dat zich verhoudt tot dat van de civiele rechter en of laatstgenoemde daarvan iets kan leren. Voor de gevallen waarin een aanspraak op smartengeld bestaat legt de strafrechter andere accenten dan de civiele rechter, voor de omvang van het smartengeld in individuele gevallen lijkt de strafrechter zoekende. Een vorm van normering – in de zin van tarifering – lijkt hier aangewezen. Een dergelijke ontwikkeling zou ook voor het ‘gemene civiele recht’ interessante perspectieven kunnen bieden.
Auteur(s)J. Candido , S.D. Lindenbergh
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet erfpachtstelsel in Amsterdam op de schop
CiteertitelNTBR 2014/22
SamenvattingOp 22 mei 2014 wordt in Amsterdam een referendum gehouden over het voorstel van de gemeente Amsterdam voor nieuwe erfpachtvoorwaarden. Alhoewel voor het grote publiek waarschijnlijk niet duidelijk is waarover precies gestemd wordt, is het onderwerp voor de gemiddelde Amsterdammer van groot belang. Met de nieuwe erfpachtvoorwaarden beoogt de gemeente Amsterdam het erfpachtstelsel minder complex, onduidelijk en risicovol te maken. In deze bijdrage worden de problemen met het huidige erfpachtstelsel uiteengezet en worden de nieuwe voorwaarden besproken.
Auteur(s)K. Everaars
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet herroepingsrecht bij overeenkomsten op afstand
CiteertitelNTBR 2014/23
SamenvattingDeze bijdrage gaat in op het nieuwe herroepingsrecht bij overeenkomsten op afstand. Met de inwerkingtreding van de Implementatiewet richtlijn consumentenrechten (juni 2014) komt het huidige herroepingsrecht dat is opgenomen in art. 7:46d BW te vervallen en zal het vernieuwde herroepingsrecht opgenomen in de nieuwe afdeling 6.5.2A BW (bepalingen voor overeenkomsten tussen handelaren en consumenten) gaan gelden. Er wordt in deze bijdrage ingegaan op de opvallendste veranderingen en de praktische gevolgen van het nieuwe herroepingsrecht. De nieuwe regeling is uitgebreider en specifieker, maar ook een stuk complexer dan de oude.
Auteur(s)M.Y. Schaub
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe representatieve vordering: dekt de Europese vlag de Nederlandse lading?
CiteertitelNTBR 2014/24
SamenvattingCollectief verhaal van massaschade staat al enkele decennia op de Europese en Nederlandse politieke agenda. De meest recente ontwikkelingen zijn de Europese aanbeveling en mededeling (juni 2013) en de Nederlandse wetswijziging (juli 2013). Beide regelingen bevatten voorwaarden waaraan een belangenbehartiger moet voldoen om te mogen procederen namens een groep benadeelden. Ik bespreek deze bepalingen en constateer dat de huidige Nederlandse regeling op hoofdlijnen in de pas loopt met de Europese. Uit de vergelijking destilleer ik voorts enkele aandachtspunten die in het licht van het doel van collectief schadeverhaal relevant zijn voor het komende debat over de openstelling van de Nederlandse collectieve actie voor een vordering tot schadevergoeding.
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKronieken
TitelKroniek Algemeen
CiteertitelNTBR 2014/25
SamenvattingDe aankondigingen in de Kroniek Algemeen kunnen ditmaal worden ingedeeld in een tweetal blokken, één met feest- en gedenkbundels en één gewijd aan de common law. Feest- en gedenkbundels werden de afgelopen maanden aangeboden aan Uwe Blaurock, Ulrich Magnus, David Trubek en de nabestaanden van Ian Macneil. In en over de wereld van de common law verschenen een boek over contract in theorie en praktijk, een commentaar op de uitleg van overeenkomsten, een bundel over common law en wetgeving, een Canadese bundel over de trust en in eigen land een dissertatie over estoppel. In Rotterdam kwam een bundel uit met interviews met de mensen achter een tiental standaardarresten van de Hoge Raad. De kroniek wordt afgesloten met nieuws over het gemeenschappelijk Europees kooprecht.
Auteur(s)E.H. Hondius
Artikel aanvragenVia Praktizijn