Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Datum 18-09-2014
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelKenbaarheid van provinciale verordeningen
CiteertitelTvO 2014, 2, p. 31
SamenvattingDe website www.wetten.overheid.nl (hierna: wetten.nl) is een goed toegankelijke site, die goed inzicht geeft in een artikel van een regeling zoals dat op een bepaalde datum luidde. Er is bovendien een duidelijke verwijzing naar de kamerstukken ingeval een regeling in bewerking is. Bij provinciale regelgeving en vermoedelijk ook geldend gemeente- en waterschapsrecht is er evenwel een onnodig kenbaarheidsprobleem. Auteur mist de wetten-faciliteit om met één Enter de vandaag geldende tekstversie (en dus geconsolideerde versie) op te roepen van een provinciale verordening; de website ruimtelijkeplannen.nl biedt daarvoor in elk geval onvoldoende ondersteuning.
Auteur(s)H.A.J. Gierveld
Pagina31-32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
Titel Meer of minder afval? Het onderscheid tussen afvalstoffen en grondstoffen onder de vernieuwde Kaderrichtlijn Afvalstoffen 2008/98/EG
CiteertitelTvO 2014, 2, p. 33
SamenvattingDe vernieuwde Kaderrichtlijn Afvalstoffen verscheen eind 2008 in het Europese publicatieblad. Vijf jaar na dato kan aan de hand van de rechtspraak over het begrip afvalstof en de in de richtlijn opgenomen uitzonderingen de balans worden opgemaakt: is het met de nieuwe richtlijn in de hand inderdaad makkelijker geworden om afvalstoffen van (secundaire) grondstoffen te onderscheiden? De conclusie is dat dit maar zeer ten dele is gelukt, en dat het nog steeds vooral aan de rechter is om de scherpe randjes van het afvalstoffenbegrip weg te vijlen. Wel lijkt het zo dat het begrip afvalstof anno 2014 minder ruim is dan in 2000 na het arrest ARCO Chemie misschien nog werd gedacht.
Auteur(s)J.R.C. Tieman
Pagina33-47
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOver de uitbreidingsmogelijkheden van een dierenpension in Grolloo
CiteertitelTvO 2014, 2, p. 48
SamenvattingIn deze bijdrage wordt de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak over de uitbreiding van het dierenpensioen in Grolloo besproken en vergeleken met enkele andere uitspraken over ontheffingen opgenomen in provinciale verordeningen in relatie tot artikel 4.1a van de Wet ruimtelijke ordening. Bekeken wordt hoe de verschillende provincies omgaan met de gevolgen van de uitspraak voor provinciale verordeningen en hoe de relatie tussen de ontheffing en artikel 4.1a van de Wro in de Omgevingswet vorm wordt gegeven.
Auteur(s)H.A.J. Gierveld
Pagina48-55
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBesluit ruimtelijke ordening aangepast aan Dienstenrichtlijn
CiteertitelTvO 2014, 2, p. 56
SamenvattingBij koninklijk besluit van 16 mei 2014 (Stb. 2014, 174) zijn enkele wijzigingen aangebracht in zowel het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) als het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Aanleiding voor de wijziging in het Bro zijn klachten van (groot)winkelbedrijven dat provincies en gemeenten in de praktijk economische voorwaarden stellen, zoals economische behoefte en marktvraag, aan de vaststelling van bestemmingsplannen, die strijdig zijn met het verbod van artikel 14, aanhef en onder 5, van de Dienstenrichtlijn. Naar verluidt heeft de Europese Commissie aan de regering vragen gesteld over het Nederlandse (ruimtelijke) detailhandelsbeleid. De wijzigingen in het Barro hebben geen betrekking op de Dienstenrichtlijn en blijven in deze bijdrage onbesproken.
Auteur(s)J.J. van der Gouw
Pagina56-59
Artikel aanvragenVia Praktizijn