Rechtsgeleerd Magazijn Themis

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Rechtsgeleerd Magazijn Themis
Datum 01-10-2013
Aflevering 5
RubriekRedactionele kanttekeningen
TitelDominium maris . De rol van eilanden
CiteertitelRM Themis 2013-5, p. 197
SamenvattingMenigeen die het woord zeerecht hoort, zal onmiddellijk denken aan Hugo de Groot (1583-1645). Zijn Mare liberum (‘de vrije zee’) van 1609 is inderdaad een monumentaal werk. De betekenis van dit standaardwerk schuilt vooral in het aanduiden van de zeeën en oceanen als een res communis (‘gemeenschapsgoed’) en het verwoorden van de vrijheden van de volle zee, waaronder visserij, scheepvaart en handeldrijven. In onze tijd zijn daaraan toegevoegd pijpen en kabels leggen, wetenschappelijk onderzoek en het recht eroverheen te vliegen. Toch is de ruimte om de oceanen gemeenschappelijk te gebruiken in de twintigste eeuw gedecimeerd als gevolg van de honger van kuststaten die steeds uitgestrektere zeegebieden aan hun rechtsmacht hebben onderworpen: behalve dat de territoriale zee werd uitgebreid tot 12 zeemijlen en het fenomeen van archipelstaten (met veel zogenaamde binnenwateren) werd ingevoerd, bestaan nu ook de Exclusieve Economische Zone (EEZ, tot 200 mijl) en het continentale plat (eventueel tot zelfs 350 zeemijlen uit de kust!).
Auteur(s)N.J. Schrijver
Pagina197
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelNaar een onafhankelijke rechterlijke macht in China: een haalbare kaart?
CiteertitelRM Themis 2013-5, p. 199
SamenvattingChina heeft een omvangrijke rechterlijke macht, met de Hoge Raad van het Volk (Supreme People’s Court) op centraal niveau, 32 hoge volksgerechtshoven op provinciaal niveau, 409 intermediaire volksrechtbanken op stadsniveau en 3117 basisvolksrechtbanken op districtsniveau. In totaal telt China ongeveer 200.000 rechters in de verschillende lagen van het rechterlijke systeem. De Chinese rechterlijke macht functioneert binnen een politiek systeem waar de functies van een wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht verdeeld zijn in drie takken zonder een scherpe scheiding van machten. Bovendien staan al deze machten onder het sterke leiderschap van de Communistische Partij. In toenemende mate wordt de Chinese rechterlijke macht geconfronteerd met lastige geschillen, waaronder die over schadevergoeding aan ontslagen werknemers en aan onteigende agrariërs alsmede collectieve procedures tegen lokale besturen vanwege massaschade als gevolg van de snelle economische en sociale transitie van het land. Daarnaast wordt de Chinese rechterlijke macht in toenemende mate nauwlettend gevolgd door de sociale media; zowel vrijheid van meningsuiting en het recht op toegang tot informatie hebben vele zaken aan het licht gebracht die door gerechten op een haastige en zelden kritische manier zijn behandeld. Het wekt dan ook geen verbazing dat het vraagstuk van de rechterlijke onafhankelijkheid in China grote zorgen onder rechtskundigen teweeg heeft gebracht, zowel binnen als buiten China.
Auteur(s)Y. Li
Pagina199
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe Molukse kwestie en de Wet nadeelcompensatie
CiteertitelRM Themis 2013-5, p. 208
SamenvattingHet koloniale verleden van Nederland heeft in verschillende opzichten zijn sporen achtergelaten. Een van die sporen is de problematiek rondom de demobilisatie (en het ontslag) van (de militairen van) het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL). Tot de dag van vandaag procederen (nakomelingen van) Ambonese KNIL-militairen tegen de Nederlandse Staat. Dit terwijl de Hoge Raad al in 1951 zijn eerste arrest wees over de demobilisatie van het KNIL. Deze uitspraak staat bekend als het Ambonnezenarrest.
Auteur(s)C.N.J. Kortmann , A.A. al Khatib
Pagina208
Artikel aanvragenVia Praktizijn