Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 31-08-2014
Aflevering 8
RubriekRedactioneel
TitelNog meer finaliteit
CiteertitelNTB 2014/27
SamenvattingKort geleden heeft auteur, gebruikmakend van de mogelijkheid die het bestuursprocesrecht biedt om ook als niet-advocaat een partij in rechte bij te staan, zijn eerste voorzichtige schreden op het pad van de bestuursrechtelijke rechtshulpverlening gezet. Omdat de zaak nog onder de rechter is, kan auteur er niet inhoudelijk op ingaan. Wel kan auteur alvast zeggen dat de gang van zaken hem veel heeft geleerd over hoe het bestuurs(proces)recht in de praktijk werkt, en, zo durft auteur zelfs als amateuristische ‘one-shooter’ te beweren, waar dat recht zou kunnen worden verbeterd.
Auteur(s)S.E. Zijlstra
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelInternationale regelgeving buiten de staten om: de behoefte aan bestuursrechtelijke beginselen over regelgeving
CiteertitelNTB 2014/28
SamenvattingBij het verschijnen van het eerste nummer van het Nederlands tijdschrift voor bestuursrecht in 1987 constateert de redactie dat het bestuursrecht een nieuwe fase van ontwikkeling is ingegaan. ‘De periode waarin het bestuursrecht een aanhangsel was van het staatsrecht is voorbij’. Nu, ruim 25 jaar later, kan opnieuw de vraag gesteld worden of het bestuursrecht een nieuwe fase ingaat. Hoe ziet het bestuursrecht er over nog eens 25 jaar uit? Bij het stellen van die vraag komt bij auteur niet in de eerste plaats de verhouding met het staatsrecht naar voren, maar de vraag naar de verhouding met het privaatrecht. Die vraag heeft vele aspecten, waarvan de ontstatelijking een belangrijke is. Zien wij niet dat taken die vroeger door de overheid werden behartigd, in toenemende mate buiten de publiekrechtelijke kaders worden behartigd? Verliest daardoor het bestuursrecht niet aan betekenis?
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelBestuursrecht van de toekomst en ‘ontstatelijking’: nieuwe perspectieven?
CiteertitelNTB 2014/29
SamenvattingTraditioneel is een belangrijke ratio van het bestuursrecht de rechtsbescherming tegen de 'overheid'. Wat als overheid heeft te gelden, wordt in de Awb met name gerelateerd aan het zijn van bestuursorgaan. Een besluit (waartegen rechtsbescherming kan openstaan) wordt in art. 1:3 Awb dan ook gedefinieerd als een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan. Het bestuursrecht geldt daarom in het bijzonder voor bestuursorganen, al heeft het uiteraard consequenties voor degenen tot wie het handelen van bestuursorganen is gericht.
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelHet onderscheid tussen publiek- en privaatrecht: multifunctioneel en contextafhankelijk
CiteertitelNTB 2014/30
SamenvattingDit symposium gaat over de toekomst van het bestuursrecht. De organisatie heeft gevraagd of auteur – als aftrap voor de discussie over de nationale dimensie van de “ontstatelijking” van het bestuursrecht – zijn licht wil laten schijnen op de publieke taakvervulling door private instellingen. Zij heeft in het bijzonder de vraag voorgelegd welke rol daarbij nog moet toekomen aan het onderscheid tussen publiek- en privaatrecht.
Auteur(s)F.J. van Ommeren
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelRationaliteit en irrationaliteit in het bestuursrecht onder invloed van versnelde digitalisering
CiteertitelNTB 2014/31
SamenvattingDe bijdrage die auteur voor dit jubileumnummer gekozen heeft is een voorzichtig zoeken naar een antwoord op een onvoorzichtig door hem op zijn schouders genomen vraag, die hem door de redactie was voorgesteld: “welke mogelijkheden brengt de digitalisering voor de overheid en voor de burger en hoe moet het bestuursrecht daarmee omgaan”?
Auteur(s)C.J.M. Schuyt
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe informatiemaatschappij en de noodzaak tot sturing
CiteertitelNTB 2014/32
SamenvattingDe informatiemaatschappij stelt nieuwe eisen aan het openbaar bestuur, de uitvoering van het bestuursrecht en de leiding die de overheid moet nemen. De voortuitzichten zijn somber op dit moment als we kijken naar de mate waarin het openbaar bestuur daarin slaagt. Dat komt omdat de dagelijkse praktijk laat zien dat de aansluiting van het bestuur bij de realiteit er niet is. Dat heeft invloed op de relatie met de burger en het vertrouwen van die burger in dat openbaar bestuur. Langzamerhand is de vraag of daarmee ook niet het vertrouwen in het hele rechtssysteem wordt ondermijnd of zelfs de bestaande rechtsorde wordt gemarginaliseerd.
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelNaar een Europese harmonisatie van het nationale bestuursrecht?
CiteertitelNTB 2014/33
SamenvattingIn deze bijdrage wordt het algemene thema van de dag 'Het bestuursrecht van de toekomst: de toekomst van het bestuursrecht' belicht vanuit het perspectief van het recht van de Europese Unie. Het thema veronderstelt dat er een toekomst voor het nationale bestuursrecht is, en vanuit het EU-perspectief is die er zeker. De EU kan niet zonder lidstaten en het EU-recht niet zonder nationaal (bestuurs)recht. De door het EU-recht gecreëerde rechtsorde is immers een samengestelde of gedeelde rechtsorde, waarin de materiële normen in toenemende mate worden bepaald door het EU-recht, maar de toepassing daarvan in de regel nog steeds plaatsvindt op het nationale niveau door nationale bestuursorganen met behulp van nationaal recht, veelal bestuursrecht. Dat geldt ook voor een van oudsher geëuropeaniseerd rechtsgebied als het Europese mededingingsrecht, dat in niet onbelangrijke mate wordt gehandhaafd door (samenwerkende) nationale toezichthouders met behulp van hun nationale recht. Dat zal zelfs zo zijn in het gecentraliseerde bankentoezicht van de nabije toekomst, waarin het toezicht weliswaar is opgedragen aan de ECB, maar nationale toezichthouders toch belangrijke (mede)beslissende en ondersteunende taken en bevoegdheden zullen hebben.
Auteur(s)R.J.G.M. Widdershoven
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDynamiek van het bestuursrecht
CiteertitelNTB 2014/34
SamenvattingEr is niets mee mis, bij een jubileum zoals het 25-jarig bestaan – in feite inmiddels 27 jaren – van het Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht terug te kijken op de oprichting van het tijdschrift en wat er in die jaren tot stand is gebracht. Een jubileum heeft echter nog veel meer waarde als de blik daarbij ook op de toekomst wordt gericht, en dat is werkelijk tijdens dit symposium gedaan. Een enkele herinnering volstaat om duidelijk te maken dat het tijdschrift van meet af aan op de toekomst was gericht. Toen we in Tilburg de allereerste gesprekken over het tijdschrift hadden sloeg de vonk snel over.
Auteur(s)E.M.H. Hirsch Ballin
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek bestuursprocesrecht
CiteertitelNTB 2014/35
SamenvattingIn de deze kroniek wordt onder meer aandacht besteed aan algemene ontwikkelingen op het gebied van het bestuursprocesrecht, bevoegdheidskwesties, ontvankelijkheidskwesties en voorwerp, reikwijdte en aard van de beoordeling.
Auteur(s)J.C.A. de Poorter
Artikel aanvragenVia Praktizijn