Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht
Datum 21-05-2015
Aflevering 5
RubriekRedactioneel
TitelDe drang tot het opsporen van oorzaken
CiteertitelNTBR 2015/20
SamenvattingOok juristen beschikken over niet meer dan een menselijk verstand. Daarom worstelen ook juristen steeds weer met de vraag hoe kan worden vastgesteld wat de oorzaak is van een bepaalde gebeurtenis, of specifieker, als het gaat om een aanspraak op schadevergoeding, de vraag of tussen een bepaalde gebeurtenis (een gedraging van een persoon) en een andere gebeurtenis (nadeel bij een andere persoon) causaal verband bestaat.
Om bij zo’n causaliteitsvraag niet meteen toevlucht tot iets intuďtiefs als de ‘eerste de beste’ of de ‘meest begrijpelijke’ oorzaak te moeten nemen, beschikken juristen over een denkmodel dat hen helpt: het conditio sine qua non-verband. Een gebeurtenis staat niet in csqn-verband met een andere gebeurtenis wanneer die laatste gebeurtenis ook had plaatsgevonden als de eerste gebeurtenis er helemaal niet was geweest.
Auteur(s)V. van den Brink
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe relativiteitseis bij gebrekkige vergunningverlening
CiteertitelNTBR 2015/21
SamenvattingToepassing van de relativiteitsleer in het overheidsaansprakelijkheidsrecht is geen eenvoudige oefening. Met name als een onrechtmatige overheidsdaad bestaat uit het nemen van een gebrekkig Awb-besluit is sprake van een gelijktijdige schending van diverse geschreven en ongeschreven publiekrechtelijke rechtsnormen. De kunst is dan om te achterhalen van welke norm het beschermingsbereik moet worden bepaald om een zinvol antwoord te kunnen geven op de relativiteitsvraag. Recente jurisprudentie laat zien dat partijen en rechters geneigd zijn om hun aandacht te richten op de norm die de bestuursrechter aan de vernietiging van het besluit ten grondslag heeft gelegd. Deze voor de hand liggende aanpak leidt niet zelden naar een dood spoor. Partijen en rechters zouden op zoek moeten gaan naar de achterliggende norm, de norm die uiteindelijke bepaalt welk besluit genomen had moeten worden.
Auteur(s)C.N.J. Kortmann
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelIs het wetsvoorstel inzake het dwangakkoord buiten faillissement misbruikbestendig?
CiteertitelNTBR 2015/22
SamenvattingBegin dit jaar, in aflevering 2 van dit tijdschrift,[1] bespraken Mennens en Veder het ontwerpwetsvoorstel van de Wet continuďteit ondernemingen II (WCO II, het dwangakkoord buiten insolventie). Daarbij wezen zij er zijdelings op dat misbruik van de regeling op de loer ligt[2], zonder daar dieper op in te gaan. In deze bijdrage wordt uitgebreider bij dit aspect stilgestaan. Misbruik maken van dit nieuwe fenomeen lijkt helaas kinderlijk eenvoudig, omdat in de WCO II een aantal waarborgen ontbreekt dat in de huidige regeling van het insolventieakkoord wel aanwezig is. Het is wenselijk om de WCO II op een aantal punten te wijzigen om de misbruikbestendigheid van deze regeling te vergroten.
Auteur(s)B.J. Tideman
LinkVolledige tekst artikel (Wessel, Tideman en Sassen)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKronieken
TitelAlgemeen
CiteertitelNTBR 2015/23
SamenvattingDe meikroniek plaatst de constitutionalisering van het Europees privaatrecht, met een bundel uit Fiesole en een eerbetoon uit Leiden, voorop. Een Leidse rede over financieel recht, een Utrechtse bundel over aansprakelijkheid en een Rotterdams boek over rechtspsychologie ronden het binnenlandse actuele recht af. Uit het buitenland zijn een Oostenrijkse bundel over schadevergoedingsrecht en drie Spaanse publicaties te melden. Van interne rechtsvergelijkende signatuur is er een studie over collectieve acties en uit rechtshistorisch perspectief een bundel historische prenten.
Auteur(s)E.H. Hondius
Artikel aanvragenVia Praktizijn