Tijdschrift voor Bouwrecht

Uitgever Instituut voor Bouwrecht
Tijdschrift Tijdschrift voor Bouwrecht
Datum 20-07-2015
Aflevering 7
RubriekArtikelen
TitelInstructieregels in de provinciale verordening: overspelen de provincies hun ruimtelijke ordeningshand?
CiteertitelTBR 2015/109
SamenvattingIn deze bijdrage wordt allereerst ingegaan op de geschiedenis, de doelstelling en het wettelijk kader van de provinciale verordening. Vervolgens wordt dieper ingegaan op de zinsnede ‘indien provinciale belangen dat met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken’, waarbij door middel van een praktische toetsingsmaatstaf geprobeerd wordt deze materie beter te doorgronden en te begrijpen. Aansluitend wordt een drietal (instructie)regels uit verschillende provinciale verordeningen ter hand genomen om de gehanteerde toetsingsmaatstaf te verduidelijken. Ten slotte volgen enkele concluderende opmerkingen.
Auteur(s)H. Koolen
LinkVolledige tekst artikel (gijsheutinkadvocaten.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelParagraaf 3b van hoofdstuk IV Wbb. Op weg naar een integrale aanpak van grootschalige grondwaterverontreiniging
CiteertitelTBR 2015/110
SamenvattingHet moet worden gezegd, de sanering van grootschalige grondwaterverontreiniging komt moeilijk van de grond. Dit is niet zonder risico. Kwaliteitsverlies kan ertoe leiden dat potentiële benuttingsmogelijkheden, zoals het gebruik van grondwater voor de productie van gezond drinkwater, definitief verloren gaan. Bovendien staat de aantasting van de kwaliteit van grondwater op gespannen voet met nationale en internationale rechtsregels. In Nederland wordt verontreinigd grondwater aangepakt met behulp van de Wet bodembescherming (Wbb). Een belangrijk uitgangspunt hierin is de gevalsgerichte benadering, waarbij het onderzoek naar en de sanering van historische verontreiniging per geval plaatsvindt. Echter, de gevalsaanpak kan vooral bij grootschalige verontreinigingen problemen opleveren. Dan is een werkwijze, waarin de verontreinigingen op gebiedsniveau worden aangepakt, een interessante optie.
Auteur(s)G.J. Kremers
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelAansprakelijkheid voor schades door werkzaamheden vanaf een ponton
CiteertitelTBR 2015/111
SamenvattingEen wonderlijk - en door zijn rechtsgevolgen: heel verraderlijk - buitenbeentje in ons aansprakelijkheidsrecht vormen de schades die worden veroorzaakt als gevolg van bouwwerken, verricht vanaf een schip, ponton of dekschuit, althans iets dat bestemd is om te drijven. Hierbij kan worden gedacht aan baggerwerk in binnenwateren. Dat gebeurt tegenwoordig veelal door een graafmachine (los) op een ponton te plaatsen en de bagger die van de waterbodem wordt geschept, in een daartoe naast de ponton liggend schip te deponeren. Ook is inmiddels heel gebruikelijk dat het aanbrengen van beschoeiingen vanaf het water met een ponton wordt gedaan. De reden daarvoor is dat men dan beter ‘ziet wat men doet’ en niet wordt gehinderd door obstakels op de wal. De aannemer plaatst een (losse) draadkraan met trilblok op een dekschuit of ponton en trilt de op een gekoppeld vaartuig klaarliggende damwanddelen in de bodem. Het is precies hetzelfde werk als wanneer het vanaf de wal zou zijn gedaan, maar wanneer vanaf iets drijvends een schade wordt veroorzaakt geldt dat niet langer als onrechtmatige daad maar als ‘schadevaring’ en dan wordt de aansprakelijkheid bepaald door de bijzondere regels van boek 8 BW.
Auteur(s)F.J. van Velsen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe DBFMO-overeenkomst voor huisvestingsprojecten ontrafeld /
CiteertitelTBR 2015/112
SamenvattingOp 9 december 2014 is een nieuwe versie van de standaard DBFM(O)-overeenkomst gepubliceerd. Deze nieuwe versie bevat aanpassingen die voortkomen uit lopende of al afgeronde aanbestedingen. Evenals de voorgaande versie bestaat ook deze nieuwe versie uit twee modules: een module voor huisvestingsprojecten en een module voor (natte) infrastructuur. Wij beperken ons in dit artikel tot de module voor huisvestingsprojecten (hierna: de ‘Overeenkomst’). In de praktijk krijgen wij geregeld vragen over de concrete toepassing van of vragen over de werking van bepaalde mechanismen in de Overeenkomst. Uit deze vragen menen wij op te maken dat er in de praktijk behoefte bestaat aan een meer algemene behandeling van de Overeenkomst. In deze behoefte beogen wij in deze bijdrage te voorzien door op pragmatische wijze door de Overeenkomst heen te lopen. Ons doel is de kennis van potentiële gebruikers te vergroten en aldus een handvat te bieden bij het toepassen van de Overeenkomst.
Auteur(s)M.A. Moolhuizen , K.K.S. te Brake
LinkVolledige tekst artikel (vandoorne.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 24-12-2014
CiteertitelTBR 2015/113
SamenvattingBestemmingsplan Rhijnbeek Almelo
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 20 juni 2013 heeft de raad het bestemmingsplan "Rhijnbeek" vastgesteld.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer , M.A.A. Soppe
LinkVolledige tekst annotatie (Soppe Gundelach Witbreuk)
UitspraakECLI:NL:RVS:2014:4648
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 03-06-2015
CiteertitelTBR 2015/114
SamenvattingBestemmingsplan Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 7 april 2014 heeft de raad het bestemmingsplan "Stadsrand Dalem - Reeshofweide 2013" vastgesteld.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer , M.A.A. Soppe
LinkVolledige tekst annotatie (Soppe Gundelach Witbreuk)
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:1713
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 03-06-2015
CiteertitelTBR 2015/115
SamenvattingBestemmingsplan Groningen
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 23 april 2014 heeft de raad het bestemmingsplan "Woningsplitsing" vastgesteld.
AnnotatorH.J. de Vries
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:1758
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Wabo
TitelRaad van State 27-05-2015
CiteertitelTBR 2015/116
SamenvattingHerbouw na calamiteit, Hillegom
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 1 november 2012, zoals dat is gewijzigd bij besluit van 24 april 2013, heeft het college aan [appellante] omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een bedrijfspand op het perceel [locatie] te Hillegom (hierna: het perceel).
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:1679
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Wabo
TitelRaad van State 10-06-2015
CiteertitelTBR 2015/117
SamenvattingDakterras zonder dak Purmerend
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 20 september 2013 heeft het college aan [vergunninghoudster] omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van een dakterras op de schuur op het perceel [locatie 1] te Purmerend (hierna: het perceel).
AnnotatorB. Rademaker
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:1801
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuurlijke schadevergoeding
TitelRaad van State 29-04-2015
CiteertitelTBR 2015/118
SamenvattingPlanschade Zandvoort
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 17 juli 2012 heeft het college een aanvraag van [appellant] om vergoeding van planschade afgewezen.
AnnotatorT.W. Franssen
LinkVolledige tekst annotatie (AKD)
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:1375
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Overig privaatrecht
TitelHoge Raad 30-01-2015
CiteertitelTBR 2015/119
SamenvattingRisicoverdeling bij non-conformiteit
Samenvatting (Bron)Koop. Art. 7:15 BW. Publiekrechtelijke regelgeving (Beleidsregels grote rivieren); kunnen daaruit voortvloeiende lasten en beperkingen worden aangemerkt als bijzondere lasten en beperkingen in de zin van art. 7:15 lid 1 BW? Maatstaf. Hoge Raad komt gedeeltelijk terug van HR 27 februari 2004, ECLI:NL:HR:2004:AN9072, NJ 2004/635 (Bos/Smeenk). Art. 7:15 lid 2 BW.
AnnotatorJ.J. Dammingh
UitspraakECLI:NL:HR:2015:159
Artikel aanvragenVia Praktizijn