Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 02-06-2015
Aflevering 3
RubriekWetenschappelijk
TitelEuropese regelgeving inzake medische hulpmiddelen
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 111
SamenvattingHet PIP-schandaal, de ‘Nieuwe Aanpak’ en consumentenbescherming Het PIP borstimplantatenschandaal heeft een aantal fundamentele zwakheden blootgelegd in het Europese systeem van markttoezicht op consumentenproducten, de Nieuwe Aanpak. Als gevolg van dit schandaal lopen er thans in Europa verscheidene procedures tegen personen betrokken bij de handel in PIP-implantaten, waaronder de betrokken certificatie-instellingen. Onzekerheid bestaat over de vraag wat de rol van deze instellingen is in het kader van de Nieuwe Aanpak en hoe ver hun toezichthoudende taken reiken om consumenten te beschermen. Het is onvermijdelijk dat de Europese wetgever helderheid schept over de verplichtingen van certificatie-instellingen. Hier is ook een rol weggelegd voor het Europese Hof van Justitie.
Auteur(s)P.W.J. Verbruggen , B. van Leeuwen
Pagina111
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelDe gewijzigde Wet schuldsaneringsregeling natuurlijke personen: in vogelvlucht van 2008 tot 2014 (deel 3: De bewindvoering)
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 122
SamenvattingDeze bijdrage maakt deel uit van een drieluik over de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) die dit jaar in TvC verschijnt. De komst van de Wsnp per 1 december 1998 heeft de verhouding tussen schuldeisers en schuldenaren definitief veranderd. Hoe werkt deze schuldsaneringswet nu in de praktijk, met name sinds de grootscheepse wetswijziging van 1 januari 2008? In het eerste deel van het drieluik over de Wsnp, verschenen in TvC 2015, afl. 1, was onze blik gericht op regulering op dit gebied. In het tweede deel, dat verscheen in TvC 2015, afl. 2, verschoof het perspectief naar de rol van de rechter. Daarbij kwam onder andere het goede-trouw-criterium, de duur van het traject en het verkrijgen van de schone lei aan bod.In het afsluitende derde deel van dit drieluik zal nader worden ingegaan op verschillende ontwikkelingen in de afgelopen jaren bij de bewindvoering in de schuldsanering. Daarbij komen onder andere de gedragsregels voor bewindvoerders en de klachtenregeling aan bod.
Auteur(s)G.H. Lankhorst
Pagina122
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelHet LOVCK-rapport Ambtshalve toetsing II kritisch getoetst
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 128
SamenvattingDeze bijdrage bespreekt de in november 2014 verschenen tweede versie van het Rapport Ambtshalve toetsing. In deze herziene versie zijn verwerkt de evaluatie van het eerste rapport, uitgevoerd in 2012, en de sinds het eerste rapport verschenen nationale en Europese uitspraken. Voorliggende bijdrage onderzoekt in hoeverre het rapportis aangepast en of de doorgevoerde aanpassingen recht doen aan genoemde evaluatie en jurisprudentie.
Auteur(s)C.M.D.S. Pavillon
Pagina128
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelDe arbeidsongeschiktheidsverzekering van de zelfstandige ondernemer
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 137
SamenvattingUit Nederlandse rechtspraak blijkt dat de zelfstandige ondernemer die voor zichzelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit bij een particuliere verzekeraar, in zijn rechtsrelatie tot de verzekeraar als consument moet worden aangemerkt. Voor de zelfstandige ondernemer is dat gunstig; het betekent dat hij de bescherming van het consumentenrecht én van art. 7:943 lid 3 BW geniet. Indien de zelfstandige ondernemer de arbeidsongeschiktheidsverzekering door diens besloten vennootschap laat sluiten, zodat de besloten vennootschap als verzekeringnemer moet worden aangemerkt, verliest hij de zojuist genoemde bescherming.
Auteur(s)K. Engel
Pagina137
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelConsumentenbescherming in België anno 2015 – Boeken VI en XIV van het Wetboek van economisch recht
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 141
SamenvattingEen belangrijk deel van het Belgische consumentenrechtis voortaan terug te vinden in het nieuwe Wetboek van economisch recht(‘WER’) en meer bepaald in de Boeken VI‘Marktpraktijken en consumentenbescherming’ en XIV ‘Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende beoefenaars van een vrij beroep’. In deze boeken werden niet alleen de belangrijkste bepalingen van de vroegere Wet marktpraktijken overgenomen, maar ook de Richtlijn consumentenrechten werd hiermee omgezet in het Belgisch recht. Deze bijdrage wil de lezer wegwijs maken in het gewijzigde Belgische consumentenrechtelijke landschap en schetst daartoe kort de totstandkoming en de structuur van het WER en biedt daarnaast een beknopt overzicht van de belangrijkste bepalingen en wijzigingen in Boek VI.
Auteur(s)E. Terryn
Pagina141
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Financiële dienstverlening
TitelRechtbank Midden-Nederland 18-03-2015
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 151
Samenvatting- ambtshalve toetsing – telefoonabonnement inclusief toestel – koop op afbetaling – consumentenkrediet
Samenvatting (Bron)Uitlaten voornemen prejudiciele vragen HR art 392 lid 2 RV. Ambtshalve toetsing of sprake is van koop op afbetaling bij een telefoontoestel plus abonnement waarvan de prijs van het toestel niet is bepaald. Leidt dit tot nietigheid of vernietigbaarheid van de overeenkomst ogv art 3:40 BW Hoever strekt de ambtshalve toetsing in verstekzaken
AnnotatorC.M.D.S. Pavillon
Pagina151
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2015:1813
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Handelspraktijken
TitelUnited Kingdom Supreme Court 9 september 2014, [2014] UKSC 50
CiteertitelTvC 2015, 3, p. 157
Samenvatting– Richtlijn consumentenrechten – herroepingsrecht – buiten de verkoopruimte en op afstand gesloten overeenkomsten – begrenzing van de bedenktijd – rechtszekerheid van de handelaar
AnnotatorR. van der Hulle
Pagina157
Artikel aanvragenVia Praktizijn