Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Datum 02-11-2015
Aflevering 7
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelGerechtshof Amsterdam 24-03-2015
CiteertitelTvGr 2015/249
SamenvattingAppèlprocedure over aansprakelijkheid ziekenhuis in verband met borstreconstructie.
Samenvatting (Bron)Aansprakelijkheid van medisch centrum. Borstverlies en uitval van armen na borstreconstructie. Onvoldoende gesteld dat aan de arts een verwijt kan worden gemaakt en dat de schade is veroorzaakt door de operatie.
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2015:1071
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 15-04-2015
CiteertitelTvGr 2015/250
SamenvattingEiseres is getroffen door een hersenbloeding waarvan zij ernstige medische beperkingen ondervindt waarna opname in een verpleeghuis heeft plaatsgevonden.
Samenvatting (Bron)Eiseres is getroffen door een hersenbloeding waarvan zij ernstige medische beperkingen ondervindt waarna opname in een verpleeghuis heeft plaatsgevonden. Eiseres heeft een euthanasieverzoek gedaan. Dit verzoek mag niet worden uitgevoerd in de verpleeginstelling. Om die reden wil de verpleeginstelling de zorgovereenkomst beëindigen. Rechtbank bepaalt dat gedaagde moet meewerken aan de beëindiging van de geneeskundige behandelingsovereenkomst dan wel zorgleveringsovereenkomst die is gesloten tussen eiseres en gedaagde.
AnnotatorM.C. Ploem
Pagina588-595
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2015:2681
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Noord-Holland 22-04-2015
CiteertitelTvGr 2015/251
SamenvattingVerzoek om herregistratie in register voor bedrijfsartsen slechts gedeeltelijk gehonoreerd vanwege beperkte termijnoverschrijding.
Samenvatting (Bron)Verzoek om herregistratie in register voor bedrijfsartsen slechts gedeeltelijk gehonoreerd. Nadelige gevolgen van besluit onevenredig in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen. Beroep is gegrond. Rechtbank herroept primaire besluit en voorziet zelf in de zaak.
UitspraakECLI:NL:RBNHO:2015:3281
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelGerechtshof Arnhem-Leeuwarden 02-06-2015
CiteertitelTvGr 2015/252
SamenvattingEen buitenlandse zorgaanbieder kan zich jegens Nederlandse zorgaanbieders niet met een beroep op het vrije verkeer van diensten verzetten tegen de lagere vergoedingen.
Samenvatting (Bron)-
UitspraakECLI:NL:GHARL:2015:3913
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Midden-Nederland 03-06-2015
CiteertitelTvGr 2015/253
SamenvattingTerecht beroep van verzekeraars op vervalbeding in declaratieprotocollen bij door apotheek gestelde overeenkomsten tot levering van hulpmiddelen.
Samenvatting (Bron)terecht beroep van verzekeraars op vervalbeding in declaratieprotocollen bij door apotheek gestelde overeenkomsten tot levering van hulpmiddelen
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2015:3574
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Midden-Nederland 10-06-2015
CiteertitelTvGr 2015/254
SamenvattingDe arbodienst is aansprakelijk voor loonschade van werkgever die is veroorzaakt door nalatigheid van de bedrijfsarts.
Samenvatting (Bron)Beroepsfout bedrijfsarts. Arbodienst aansprakelijk voor loonsanctie die werkgever heeft gekregen. Klein deel ook eigen schuld, ondanks dringend advies geen deskundigenoordeel UWV aangevraagd.
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2015:3972
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Midden-Nederland 19-06-2015
CiteertitelTvGr 2015/255
SamenvattingKort geding over de aanbestedingsprocedure van het UMC Utrecht, waarbij 72 verschillende medische (hulp)middelen – van pleisters tot pacemakers – zijn uitgevraagd.
Samenvatting (Bron)Kort geding. Aanbesteding van veel verschillende medische hulpmiddelen in één procedure.
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2015:4685
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Oost-Brabant 13-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/256
SamenvattingOpzegging van de aansluitovereenkomst tussen een huisarts en de coöperatieve huisartsendienst (een huisartsenpost die in de avond, nacht en het weekend spoedeisende zorg verleent).
Samenvatting (Bron)Duurovereenkomst. Opzegging aansluitovereenkomst tussen huisarts en coöperatieve huisartsendienst, door coöperatieve huisartsendienst. In verband met de aard van de overeenkomst, het belang van de patiënten van de huisarts om in spoedeisende gevallen zich tot een huisartsenpost te kunnen wenden en de omstandigheid dat de huisarts zowel praktisch als financieel wordt benadeeld bij beëindiging van de overeenkomst, dient een voldoende zwaarwegende grond voor opzegging te bestaan. Coöperatieve huisartsendienst heeft (mede) op basis van het advies van de Landelijke Commissie van Advies op goede grond besloten dat er zodanige twijfel was over het functioneren van de huisarts als postarts dat een zwaarwegende grond voor opzegging van de aansluitovereenksomt bestond. Het belang van een kwalitatief goede gezondheidszorg en het belang dat de coöperatieve huisartsendienst heeft dat de huisartsen die op haar posten werken verantwoorde en veilige zorg verlenen en in collegiaal verband hun werkzaamheden uitvoeren dient te prevaleren boven het belang van de huisarts bij uitoefening van zijn werkzaamheden als postarts.
UitspraakECLI:NL:RBOBR:2015:4426
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelGerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/257
SamenvattingPartijen moeten dooronderhandelen. Indien dat mislukt, dienen zij het NAI in te schakelen om te laten bepalen hoe de samenwerking beëindigd dient te worden.
Samenvatting (Bron)Kort geding betreffende de beëindiging van gezamenlijke orthodontiepraktijk. Hof bevestigt oordeel voorzieningenrechter dat nog geen sprake is van overeenstemming over de wijze van dissociatie. Een derde kort-geding staat op stapel. Hof beveelt partijen door te onderhandelen over overname van de praktijk door een der deelgenoten. Als dat niet tot resultaat leidt moeten partijen op korte termijn een bodemprocedure beginnen, om te voorkomen dat, na twee eerdere kort gedingen binnen drie maanden, een eindeloze reeks kort geding procedures in het verschiet ligt. Partijen hebben voor arbitrage geopteerd. Hof concretiseert die afspraak op verzoek van partijen nader en bepaalt dat het arrest in zoverre als aanvullende arbitrageovereenkomst heeft te gelden.
UitspraakECLI:NL:GHARL:2015:5305
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Noord-Nederland 15-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/258
SamenvattingHet feit dat activiteiten uit het dagbestedingsprogramma noodgedwongen niet doorgaan, leidt niet tot de conclusie dat de zorgverlener tekort is geschoten in de nakoming van de zorgverleningsovereenkomst.
Samenvatting (Bron)nakoming van zorg- en dienstverleningsovereenkomst
UitspraakECLI:NL:RBNNE:2015:3468
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Amsterdam 16-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/259
SamenvattingEen verzoek om een voorlopig deskundigenbericht in een medische aansprakelijkheidskwestie.
Samenvatting (Bron)Lestelschade. Voorlopig deskundigenbericht. Aansprakelijkheid artsen. Aan de deskundige zal niet worden gevraagd of door de behandelend artsen zorgvuldig is gehandeld. Dat oordeel is voorbehouden aan de rechtbank. De rechtbank acht het wel opportuun aan de deskundige de vraag voor te leggen of en in hoeverre het handelen van de behandelend artsen in overeenstemming is (geweest) met destijds geldende medische standaard. Het oordeel van de deskundige op dit punt staat er niet aan in de weg dat de rechtbank vervolgens een zelfstandige afweging zal (moeten) maken of en in hoeverre door de behandelend artsen is gehandeld in strijd met hetgeen van redelijk handelende en redelijk bekwame vakgenoten mocht worden verwacht. Bij de beantwoording van die vraag zal evenwel met name van belang zijn of is gehandeld in strijd met de ten tijde van de behandeling geldende medische professionele standaard en het ligt voor de hand om daarbij het oordeel van de deskundige te betrekken.
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2015:4488
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelGerechtshof 's-Hertogenbosch 21-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/260
SamenvattingAppelprocedure over aansprakelijkheid chirurg voor uitvoering galblaasoperatie.
Samenvatting (Bron)medische aansprakelijkheid
UitspraakECLI:NL:GHSHE:2015:2763
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Rotterdam 22-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/261
SamenvattingZorgverzekeraars voldoen niet aan stelplicht en bewijslast.
Samenvatting (Bron)Zorgverzekering. Vervolg op tussenvonnis 21 januari 2015 (ECLI:NL:RBROT:2015:398). Verzekeraars hebben onvoldoende gesteld voor hun vorderingen tot terugbetaling van aan ZBC uitgekeerde declaraties op dbc's.
UitspraakECLI:NL:RBROT:2015:5252
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Gelderland 29-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/262
SamenvattingApotheken handelen in strijd met NZa-regeling over elektronische netwerken in de zorg, maar dat leidt niet tot de verplichting een andere apotheek toegang te verschaffen tot het netwerk en patiëntendossiers.
Samenvatting (Bron)Electronisch netwerk met betrekking tot zorg. Voorwaarden tot toegang tot patiëntendossiers van andere deelnemers. NZA-Regeling CI/NR-100.099. Deelnemers laten na voorwaarden en procedure vast te stellen voor deelneming door andere zorgverleners, in dit geval een nieuw gevestigde apotheek. Strijd met art. 3 van de NZa-Regeling. Onrechtmatig handelen jegens de nieuw gevestigde apotheek. Geen rechtsgrond voor een veroordeling onvoorwaardelijk toegang te verschaffen. Doorlopende waarneming als voorwaarde tot toegang zonder toestemming van patiënt.
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2015:4970
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Midden-Nederland 31-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/263
SamenvattingVerdachte wordt veroordeeld voor bedreiging van hulpverleners van een GGZ-instelling.
Samenvatting (Bron)De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 23-jarige verdachte uit Utrecht voor de bedreiging van hulpverleners van een GGZ-instelling. De rechtbank legt niet alleen een straf op, maar verleent ook een civielrechtelijke BOPZ-machtiging tot verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De verdachte bedreigde op 5 maart 2015 in Utrecht zijn behandelaars in een separeercel met een schroevendraaier en vernielde daarbij een matras. Op 11 april 2015 bedreigde hij wederom twee verplegers. De man verbleef in de gewone ggz-instelling in het kader van een BOPZ-maatregel. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 120 dagen. Deze tijd heeft hij ook al in voorlopige hechtenis doorgebracht. De meervoudige strafkamer combineerde de behandeling van de strafzaak met de behandeling van de zaak in het kader van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ). Bij een BOPZ-maatregel geeft een civiele rechter een machtiging tot onvrijwillige opname in een psychiatrische instelling. De eerdere BOPZ-maatregel van de verdachte was opgeheven tijdens de voorlopige hechtenis. Volgens een deskundige is langdurige en intensieve klinische psychotherapeutische behandeling van de verdachte noodzakelijk om herhaling te voorkomen. Deze behandeling is volgens de deskundige voor deze verdachte binnen het strafrechtelijk kader onmogelijk. Omdat de officier van justitie om een BOPZ-maatregel had gevraagd en ook de verdachte en zijn advocaat medewerking verleenden, kon de rechtbank in beide zaken tegelijkertijd beslissen. De verdachte wordt vooralsnog voor de duur van zes maanden verplicht opgenomen in een speciaal bij hem passende psychiatrische instelling.
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2015:5759
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelGerechtshof 's-Hertogenbosch 04-08-2015
CiteertitelTvGr 2015/264
SamenvattingEen maatschapsovereenkomst van psychotherapeuten is door opzegging geëindigd.
Samenvatting (Bron)Is na beëindiging van een maatschapsovereenkomst op grond van die overeenkomst vergoeding van goodwill aan de uittredende maat verschuldigd door de voortzettende maat?
UitspraakECLI:NL:GHSHE:2015:2996
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Civiel recht
TitelRechtbank Gelderland 28-08-2015
CiteertitelTvGr 2015/265
SamenvattingHanteren cessieverbod door zorgverzekeraar onrechtmatig jegens zorgaanbieder.
Samenvatting (Bron)Zorgverzekering. Cessieverbod in Algemene Voorwaarden die van toepassing zijn op de zorgverzekering. Vraag of hanteren van dat verbod onrechtmatig is jegens niet gecontracteerde GGZ-aanbieder. Belangenafweging. Cessieverbod bemoeilijkt afhandeling van declaraties met bezwaren en risico’s van dien, zonder dat voldoende gebleken is van een daartegen opwegend belang van de zorgverzekeraar.
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2015:5489
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - College van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 24-06-2015
CiteertitelTvGr 2015/266
SamenvattingNZa-beleidsregel ter zake van compensatie invoering NHC in strijd met rechtszekerheidsbeginsel en verbod van willekeur.
Samenvatting (Bron)kapitaallasten, invoering NHC/integrale tarieven, beleidsregel compensatie te restrictief geformuleerd
UitspraakECLI:NL:CBB:2015:189
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - College van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 25-06-2015
CiteertitelTvGr 2015/267
SamenvattingIn verband met zeer gering nadeel van één tandarts heeft NZa terecht geen overgangsregeling voor endodontische behandeling getroffen in het kader van de wijziging van gereguleerde tarieven naar vrije tarieven en van vrije tarieven weer naar gereguleerde tarieven.
Samenvatting (Bron)prestatiebeschrijvingen orthodontie en tandheelkunde - wijziging van tariefsysteem - overgangsregeling - bezwaarprocedure
UitspraakECLI:NL:CBB:2015:195
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - College van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 13-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/268
SamenvattingCBb stelt dat beschikbaarheidsbijdrage voor post mortem orgaanuitname-functie ten aanzien van de kostendekkendheid moet worden voorzien van een toereikende motivering.
Samenvatting (Bron)Beschikbaarheidbijdragen PMO (post mortem orgaanuitname) 2013. Volgens de UMC’s is de beschikbaarheidbijdrage ontoereikend. Eis van kostendekkendheid. Exceptieve toetsing van de beleidsregel. Het College is van oordeel dat NZa op geen enkele wijze heeft becijferd dat aan de eis van kostendekkendheid wordt voldaan. De opmerking van NZa dat de beschikbaarheidbijdragen 2013 redelijk zijn, nu deze zelfs iets hoger zijn dan die voor 2014, faalt, aangezien de bijdragen voor 2014 zijn gebaseerd op 24-uursdiensten. Verweerster heeft niet onderbouwd dat de aan de uitnameteams verbonden chirurgen hun werkzaamheden in 2013 in 24-uursdiensten uitoefenden. Als mocht blijken dat de chirurgen in 2013 niet of nauwelijks in 24-uursdiensten werkten, is aannemelijk dat met de uitoefening van de PMO-functie een hoger bedrag is gemoeid dan NZa aan beschikbaarheidbijdragen heeft toegekend. Niet kan worden vastgesteld of de diverse beschikbaarheidbijdragen PMO die volgen uit de beleidsregel voldoen aan de eis van kostendekkendheid. De beleidsregel mocht onder deze omstandigheden niet onverkort worden toegepast. Het bestreden besluit is onvoldoende gemotiveerd. Het bestreden besluit wordt vernietigd.
UitspraakECLI:NL:CBB:2015:246
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - College van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 17-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/269
SamenvattingBeroep tegen afwijzend verzoek van de NZa tot versnelde afschrijving van de Immateriële Vaste Activa is ongegrond.
Samenvatting (Bron)Overgangsregelingen kapitaallasten ziekenhuizen, toerekening aan A-segment en aan B-segment.
UitspraakECLI:NL:CBB:2015:251
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - College van Beroep voor het bedrijfsleven
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 17-07-2015
CiteertitelTvGr 2015/270
SamenvattingBeroep tegen afwijzend verzoek van de NZa tot versnelde afschrijving van de Immateriële Vaste Activa is ongegrond.
Samenvatting (Bron)Overgangsregelingen kapitaallasten ziekenhuizen, toerekening aan A-segment en aan B-segment.
UitspraakECLI:NL:CBB:2015:252
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 12-02-2015, ECLI:NL:TGZCTG:2015:61,
CiteertitelTvGr 2015/271
SamenvattingHuisarts heeft zwangerschap gemist, heeft wel zorgvuldig gehandeld door zwangerschapstest te doen en te adviseren na een maand terug te komen. Klacht ongegrond.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 20-08-2015, ECLI:NL:TGZCTG:2015:273,
CiteertitelTvGr 2015/272
SamenvattingVan een patholoog van een academisch medisch centrum mag niet alleen verwacht worden dat hij zorgvuldig te werk gaat, hetgeen patholoog in de onderhavige zaak ook heeft gedaan, maar ook dat hij rekening houdt met het belang van de patiënt dat deze heeft bij een zo snel mogelijke diagnose. Het Centraal Tuchtcollege oordeelt dat de patholoog in de onderhavige zaak gebrek aan voortvarendheid kan worden verweten bij het stellen van de diagnose en legt een waarschuwing op.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 13-07-2015, ECLI:NL:TGZRZWO:2015:70
CiteertitelTvGr 2015/273
SamenvattingDe arts heeft meermalen laten zien niet op respectvolle wijze om te gaan met andermans leven.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 07-07-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:63
CiteertitelTvGr 2015/274
SamenvattingKlacht tegen arts omdat hij bij de beoordeling van de vraag of klaagster van E naar Nederland kon reizen zou zijn tekortgeschoten in de zorg die hij jegens klaagster behoorde te betrachten.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:65
CiteertitelTvGr 2015/275
SamenvattingKlaagster verwijt tandarts onzorgvuldig handelen.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 21-07-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:67
CiteertitelTvGr 2015/276
SamenvattingVerweerster, specialist ouderengeneeskunde, wordt onvoldoende communicatie met de vertegenwoordiger van patiënte en onvoldoende dossiervorming verweten.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 21-07-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:69
CiteertitelTvGr 2015/277
Samenvatting Klagers waren de mentor van patiënte. Patiënte was opgenomen in een verpleeghuis in verband met Alzheimer. Patiënte is overleden. Klagers verweten aan haar onvoldoende zorg te hebben verleend. Waarschuwing.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 21-07-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:70
CiteertitelTvGr 2015/278
SamenvattingKlager is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Klager heeft een poging tot suïcide gedaan. Klager verwijt verweerster onvoldoende toezicht te hebben gehouden en de waarschuwingen van de familie van klager in de wind te hebben geslagen. Waarschuwing.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 28-07-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:72
CiteertitelTvGr 2015/279
SamenvattingOnderhavige zaak betreft een klacht over de werkwijze van verweerster bij de behandeling van het verzoek tot levensbeëindiging van het leven van een minderjarig en ernstig verstandelijk gehandicapt kind door de ouders.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 11-08-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:76
CiteertitelTvGr 2015/280
SamenvattingVerweerster is als supervisor verantwoordelijk voor het handelen van een coassistent.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 11-08-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:77
CiteertitelTvGr 2015/281
SamenvattingTwee artsen die met elkaar hebben samengewerkt hebben een conflict. Klaagster klaagt onder meer dat verweerder ten onrechte weigert de patiëntendossiers ter beschikking te stellen van patiënten die bij haar onder behandeling zijn (geweest).
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 11-08-2015, ECLI:NL:TGZRAMS:2015:79
CiteertitelTvGr 2015/282
SamenvattingKlacht over het achterblijven van een drain.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 06-07-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:62
CiteertitelTvGr 2015/283
SamenvattingKlacht tegen verpleegkundige betreffende het nuttigen van alcohol tijdens werk, het overschrijden van de grenzen van de behandelrelatie door in de privésfeer met patiënten om te gaan.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 20-07-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:66
CiteertitelTvGr 2015/284
SamenvattingKlaagster is een instelling die ambulante geestelijke gezondheidszorg aanbiedt. Klaagster verwijt verweerder, een psychotherapeut die door middel van een raamovereenkomst van opdracht bij klaagster was aangesloten, dat hij een persoonlijke seksuele relatie is aangegaan met een patiënte.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 20-07-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:67
CiteertitelTvGr 2015/285
SamenvattingKlaagster verwijt verweerster, tandarts, dat zij haar persoons- en patiëntgegevens heeft gebruikt en openbaar heeft gemaakt in civiele procedures met derden.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 22-07-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:69 en ECLI:NL:TGZREIN:2015:70
CiteertitelTvGr 2015/286
SamenvattingHet gaat in deze gelijktijdig behandelde zaken over twee verpleegkundigen die als getuigen zijn gehoord door de politie nadat een (psychiatrisch) patiënte die bij hen onder behandeling was. Beide verpleegkundigen hebben door het getuigen hun beroepsgeheim geschonden.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 04-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:71
CiteertitelTvGr 2015/287
SamenvattingGz-psycholoog had het verzoek om een kopie van het dossier snel(ler) moeten afhandelen, geen persoonlijk verwijt.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 05-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:74
CiteertitelTvGr 2015/289
SamenvattingBeschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag door arts als privépersoon.
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 05-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:74
CiteertitelTvGr 2015/288
SamenvattingKlaagster (dochter van patiënt) is niet-ontvankelijk omdat er een mentor was benoemd.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 05-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:75
CiteertitelTvGr 2015/289
SamenvattingBeschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag door arts als privépersoon. Criteria voor ontvankelijkheid.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 06-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:76
CiteertitelTvGr 2015/290
SamenvattingHuisarts is zonder goede reden afgeweken van de NHG-Standaard Diagnostiek van mammacarcinoom.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 06-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:77
CiteertitelTvGr 2015/291
SamenvattingKlacht over gang van zaken bij overdracht van het patiëntendossier aan nieuwe huisarts.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 10-08-2015, ECLI:NL:TGZREIN:2015:78
CiteertitelTvGr 2015/292
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 07-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:83
CiteertitelTvGr 2015/293
SamenvattingKlager verwijt verzekeringsarts dat hij zich bij het verzekeringsgeneeskundig onderzoek in het kader van de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet aan de protocollen van het GAV heeft gehouden.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 07-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:84
CiteertitelTvGr 2015/294
SamenvattingKlager verwijt arboarts onder meer dat hij zijn beroepsgeheim heeft geschonden.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 07-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:85
CiteertitelTvGr 2015/295
SamenvattingKlager verwijt bedrijfsarts dat deze geen acht heeft geslagen op bepaalde stukken.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 07-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:86
CiteertitelTvGr 2015/296
SamenvattingKlaagster verwijt arboarts dat hij informatie van de psycholoog en psychotherapeut niet ter harte heeft genomen en klaagster te snel aan het werk heeft willen zetten.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:89
CiteertitelTvGr 2015/298
SamenvattingKlagers verwijten cardio thoracale chirurg/kinderhartchirurg de manier waarop hij heeft willen beslissen over het leven van hun kind door hun kind ten onrechte niet door te verwijzen naar een andere beroepsbeoefenaar voor een second opinion.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:88
CiteertitelTvGr 2015/297
SamenvattingKlacht jegens (ziekenhuis)apotheker/hoofd afdeling.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:92
CiteertitelTvGr 2015/299
SamenvattingKlacht jegens orthopeed wegens onzorgvuldig handelen (niet lege artis handelen bij de operatie.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:93
CiteertitelTvGr 2015/300
SamenvattingOrthopeed wordt verweten dat hij tekort is geschoten op medisch inhoudelijk vlak en tevens in communicatie.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:94
CiteertitelTvGr 2015/301
SamenvattingHuisarts wordt verweten dat hij geen huisbezoek heeft afgelegd in verband met de valpartij van klaagster de avond ervoor.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:96
CiteertitelTvGr 2015/302
SamenvattingKlager verwijt tandarts een slechte behandeling (medisch inhoudelijk.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:97
CiteertitelTvGr 2015/303
SamenvattingKlaagster verwijt tandarts dat hij haar zonder haar toestemming heeft uitgeschreven als patiënt bij de praktijk.
Pagina
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 14-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:98
CiteertitelTvGr 2015/304
SamenvattingKlager verwijt tandarts onder meer dat hij liegt en bedriegt.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 21-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:100
CiteertitelTvGr 2015/305
SamenvattingHet gaat in deze casus om een klacht van klaagster die lijdt aan de oogziekte ‘Presumed Ocular Hostoplasmosis Syndrome’ (POHS).
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 28-07-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:106
CiteertitelTvGr 2015/306
SamenvattingKlacht tegen een kinderarts onder wiens behandeling de zoon van klager stond.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 11-08-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:111
CiteertitelTvGr 2015/307
SamenvattingMeerdere klachten tegen een plastisch chirurg.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 18-08-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:114
CiteertitelTvGr 2015/308
SamenvattingKlager (de echtgenoot van een overleden patiënte) verwijt verweerder, gynaecoloog, onder emeer dat hij niet adequaat heeft gehandeld c.q. een verkeerde of late diagnose heeft gesteld.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 25-08-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:117
CiteertitelTvGr 2015/309
SamenvattingDe IGZ verwijt verweerder, een orthopeed die in plaats van de voorste kruisband van het linkerbeen de voorste kruisband van het rechterbeen heeft verwijderd.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 25-08-2015, ECLI:NL:TGZRSGR:2015:118
CiteertitelTvGr 2015/310
SamenvattingIn de onderhavige zaak staat de zorg van een orthopeed centraal.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle 03-07-2015, ECLI:NL:TGZRZWO:2015:69
CiteertitelTvGr 2015/311
SamenvattingKlager verwijt verweerster (een reumatoloog) dat deze (1) bij patiënte de (opzettelijke) onjuiste indruk heeft gewekt.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle 24-07-2015, ECLI:NL:TGZRZWO:2015:78
CiteertitelTvGr 2015/312
SamenvattingIGZ verwijt een (waarnemend) anesthesioloog onder andere dat hij, ondanks bekend te zijn met de pseudocholinesterase deficiëntie (PD) van patiënte, haar toch een gecontra-indiceerd middel heeft toegediend.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht - Regionale Tuchtcolleges Gezondheidszorg
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle 07-08-2015, ECLI:NL:TGZRZWO:2015:79
CiteertitelTvGr 2015/313
SamenvattingPlastisch chirurg handelt in strijd met de normen van de beroepsgroep bij nabloeding na verwijdering borstprothesen.
LinkVolledige tekst uitspraak (Tuchtrecht Overheid)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Overig
TitelLandelijke Commissie van Vertrouwenslieden 09-09-2015, 15-006
CiteertitelTvGr 2015/314
SamenvattingOnjuiste invoering nieuwe medezeggenschapsstructuur. Grenzen aan het recht op informatie cliëntenraad.
LinkVolledige tekst uitspraak (LCvV)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRedactioneel
TitelAansprakelijkheid voor gebrekkige hulpzaken
CiteertitelTvGR 2015, 7, p. 511
SamenvattingDe aansprakelijkheid van de arts voor gebrekkige medische hulpmiddelen is een hot item. De rechtsleer is verdeeld over de vraag in hoeverre een arts hiervoor aansprakelijk is. De rechtsleer is verdeeld over de vraag of een uitzondering op de hoofdregel van toerekening moet worden gemaakt (art. 6:77 BW) indien sprake is van een voor deskundige gebruikers niet te onderkennen gebrek.
Auteur(s)M.J.J. de Ridder
Pagina511-511
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelVan hoofdbehandelaar naar regiebehandelaar en kwaliteitsstatuut in de GGZ
CiteertitelTvGR 2015, 7, p. 512
SamenvattingOp 18 mei 2015 presenteerde de Commissie Hoofdbehandelaarschap GGZ, bestaande uit prof. dr. P.L. Meurs (voorzitter), prof. dr. J. Legemaate en prof. dr. W.A.B. Stalman, haar advies ‘Hoofdbehandelaarschap GGZ als Noodgreep’. Dit artikel bespreekt de belangrijkste onderdelen van het advies en auteur plaatst er enkele kritische kanttekeningen bij.
Auteur(s)E. Plomp
Pagina512-528
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelRegionale toetsingscommissies euthanasie: Code of Practice
CiteertitelTvGR 2015, 7, p. 529
SamenvattingBeschrijving van doel, opzet en inhoud van de nieuwe Code of Practice, opgesteld in april 2015 door de vijf Regionale Toetsingscommissies (RTE’s).
Pagina529-534
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
Titel Kroniek rechtspraak rechten van de mens
CiteertitelTvGR 2015, 7, p. 535
SamenvattingHet Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM of Hof) heeft in het verslagjaar 2014-2015 een groot aantal voor het gezondheidsrecht interessante uitspraken gedaan. Een selectie van ruim 50 verkort weergegeven zaken leert dat het Hof zich onder andere heeft uitgesproken over gebrekkige samenwerking in de zorg, de kwaliteit van de lijkschouw, de toegang tot informatie in een deskundigenrapport, de omgang met restembryo’s en het staken van een zinloze behandeling. Deze en andere hieronder te bespreken onderwerpen zijn ook voor Nederland relevant.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina535-554
LinkVolledige tekst artikel (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelNoot bij TvGR 2015/186 - College voor de Rechten van de Mens 24 april 2015
CiteertitelTvGR 2015, 7, p. 564
SamenvattingBloeddonatie; permanente uitsluiting; onderscheid seksuele voorkeur; niet gerechtvaardigd; discriminatie.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina564-574
LinkVolledige tekst artikel (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelNoot bij TvGR 2015/189 - Hof ’s-Hertogenbosch (KG) 12 mei 2015
CiteertitelTvGR 2015, 7, p. 574
SamenvattingZorgverzekeraar, aanbestedende dienst.
Auteur(s)M.J. Mutsaers
Pagina574-588
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn