Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Datum 17-12-2015
Aflevering 4
RubriekRedactioneel
TitelVerder werken aan de Omgevingswet
CiteertitelTvO 2015, 4, p. 149
SamenvattingIn de vorige aflevering van dit tijdschrift is een artikel opgenomen van Lidia Palm en Wilco de Vos, waarin zij de stand van zaken met betrekking tot de Omgevingswet beschrijven [TO 2015, afl. 3, p. 95-102.]. Het artikel richt zich vooral op de behandeling van het wetvoorstel door de Tweede Kamer, maar geeft ook een doorkijkje naar wat ons nog te wachten staat. In dit redactioneel vul Gierveld dat verder aan.
Auteur(s)H.A.J. Gierveld
Pagina149-151
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelRuimtelijk plannen met buisleidingen: verleden, heden en toekomst
CiteertitelTvO 2015, 4, p. 152
SamenvattingIn deze bijdrage wordt ingegaan op buisleidingen in het omgevingsrecht met een focus op ruimtelijke planning. Het betreft een overzichtsartikel en daarmee een handreiking voor degenen die zich willen oriënteren op de toepasselijke ruimtelijke kaders. Om het huidige beleid in perspectief te plaatsen, zal allereerst het belangrijkste ‘oude’ beleid voor buisleidingen in relatie tot ruimtelijke ordening worden besproken (‘verleden’). Vervolgens zal worden ingegaan op de thans geldende belangrijkste ruimtelijke wet- en regelgeving (‘heden’). Tot slot wordt het wetsvoorstel Omgevingswet kort besproken (‘toekomst’). Andere interessante aanpalende onderwerpen zoals gedogen (Belemmeringenwet Privaatrecht, BP), nadeelcompensatie, eigendom of de Telecommunicatiewet Publiekrecht komen in deze bijdrage niet of slechts zijdelings aan bod.
Auteur(s)I.J. Wind-Middel
Pagina152-164
LinkVolledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOp naar een algemene boetebevoegdheid in de Omgevingswet
CiteertitelTvO 2015, 4, p. 165
SamenvattingIn deze bijdrage wordt het sanctiestelsel in het voorstel voor een Omgevingswet (zoals aangenomen door de Tweede Kamer) besproken aan de hand van een vergelijking met boetesystemen in andere wetten en het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State.
Auteur(s)O.J.D.M.L. Jansen
Pagina165-173
LinkVolledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe provinciale ladders voor duurzame verstedelijking
CiteertitelTvO 2015, 4, p. 174
SamenvattingIn deze bijdrage worden de aanvullende eisen die in provinciale verordeningen worden gesteld aan stedelijke ontwikkeling besproken. Vervolgens worden de verschillen tussen de provinciale verordeningen geanalyseerd en getoetst aan de provinciale bevoegdheid om nadere regels te stellen.
Auteur(s)H.A.J. Gierveld
Pagina174-181
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelNatura 2000 en Bouwen met de Natuur: een blik op de praktijkervaring in een zoektocht naar synergie tussen economie en ecologie
CiteertitelTvO 2015, 4, p. 182
SamenvattingDe toepassing van Europese natuurbeschermingsregels wordt bij veel infrastructurele projecten als juridische belemmering ervaren. In deze bijdrage geven de auteurs een positieve blik op de ervaringen in of nabij Natura 2000-gebieden in Noordwest-Europese estuaria en kustgebieden en stellen dat Natura 2000 niet per se een struikelblok hoeft te vormen, en dat het toepassen van innovatieve ontwerpmethoden als Bouwen met de Natuur het verschil kan maken voor de implementatie van Natura 2000 op projectniveau. Empirisch bewijs hiervoor is in veertien cases gezocht, waarbij drie verschillende onderzoeksontwerpen zijn gebruikt. Afgesloten wordt met een vooruitblik naar wat dit betekent voor de private partijen en overheden, voor de evaluatie van Natura 2000 in 2015 en voor Bouwen met de Natuur als innovatieve ontwerpmethode.
Auteur(s)V. Vikolainen , M. Heldeweg , K. Lulofs , H. Bressers
Pagina182-188
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische uitgevers)
Artikel aanvragenVia Praktizijn