Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 31-12-2015
Aflevering 6
RubriekArtikelen
TitelGelijke behandeling en het College voor de Rechten van de Mens (2014)
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 303
SamenvattingIn deze kroniek komen de consumentenrechtelijke oordelen van het College voor de Rechten van de Mens uit 2014 aan de orde. Het College spreekt deze oordelen uit op grond van art. 7 van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Deze bepaling verbiedt het maken van onderscheid bij het aanbieden van diensten en goederen. Het verbod geldt voor de zeven gronden, ras, geslacht, geloof of levensovertuiging,seksuele gerichtheid, nationaliteit, politieke gezindheid en burgerlijke staat. Daarnaast is er de verplichting tot het toegankelijk maken van openbaar vervoer voor mensen met een handicap of chronische ziekte.In het oog springend zijn in 2014 de zaken waarin Aziatisch ogende kopers van babypoedermelk als verdacht worden aangemerkt, Zwarte Piet op school ter discussie wordt gesteld en consumenten vanwege het zijn van vrouw een lagere schadevergoeding van hun verzekeraar krijgen. We bespreken de oordelen aan de hand van de thema’s horeca, onderwijs, financiële dienstverlening, sport en overige dienstverlening. De bespreking van de oordelen per thema laten wij voorafgaan door het in kaart brengen van de recente ontwikkelingen op het terrein van gelijke behandeling, voor zover die van betekenis zijn voor het consumentenrecht.
Auteur(s)M. Davidović , P.R. Rodrigues
Pagina303
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGezondheidsrecht
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 314
SamenvattingDe kroniek behandelt de ontwikkelingen op het terrein van het gezondheidsrecht sinds 2013. Aan de orde komen onder meer de herziene wetgeving inzake de kwaliteit van zorg en de rechten van de patiënt (de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, die op 1 januari 2016 in werking treedt) en de voorgenomen wetswijzigingen op het gebied van de gedwongen zorg. Voorts wordt aandacht besteed aan klachtenbehandeling en geschillenbeslechting, aan ontwikkelingen in de tuchtrechtspraak en aan het recht op informatie over medische fouten. Ook wordt ingegaan op enkele thema’s in relatie tot het zorgstelsel (het recht op keuze-informatie en de vrijheid om een zorgpolis te kiezen).
Auteur(s)J. Legemaate
Pagina314
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Handelspraktijken
TitelHvJ EU 16-04-2015, C-388/13, ECLI:EU:C:2015:225
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 323
Samenvatting– Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken – begrip ‘handelspraktijk’ – eenmalige een-op-eencommunicatie
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 16 april 2015.#Nemzeti Fogyasztovedelmi Hatosag.#Verzoek van de Kuria om een prejudiciele beslissing.#Prejudiciele verwijzing - Richtlijn 2005/29/EG - Oneerlijke handelspraktijken - Verstrekking van onjuiste informatie door een telecommunicatiebedrijf aan een abonnee met extra kosten als gevolg - Aanmerking als ,misleidende handelspraktijk'.#Zaak C-388/13.
AnnotatorB.B. Duivenvoorde
Pagina323
LinkVolledige tekst annotatie (hoogenhaak.nl)
UitspraakECLI:EU:C:2015:225
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Kansspelen
TitelRechtbank Amsterdam 18-03-2015
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 328
Samenvatting– Wet op de kansspelen
– kansspelen op afstand
– vernietigbaarheid overeenkomsten
– zorgplicht
Samenvatting (Bron)Unibet hoeft gokverlies niet terug te betalen. Een speler had gevorderd dat Unibet zijn gokverlies van ruim € 170.000 moest terugbetalen. Volgens artikel 1 onder a van de Wet op de Kansspelen (WoK) moet een aanbieder van kansspelen over een vergunning beschikken. Via haar website geeft Unibet gelegenheid tot het deelnemen aan kansspelen. De rechtbank is van oordeel dat Unibet over een vergunning had moeten beschikken. Hoewel Unibet in strijd met de wet heeft gehandeld leidt dit niet tot nietigheid of vernietigbaarheid van de kansspelovereenkomst op grond van artikel 3:40 BW. De rechtbank is namelijk van oordeel dat gelegenheid geven tot gokken via internet op de manier zoals Unibet heeft gedaan niet meer als maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafwaardig wordt ervaren. Op een aanbieder van kansspelen rust verder een zorgplicht jegens spelers die mede ziet op het voorkomen van gokverslaving of problematisch gokken. Of aan die zorgplicht is voldaan moet van geval tot geval worden beoordeeld. De rechtbank komt na weging van de specifieke omstandigheden van dit geval tot de slotsom dat niet is gebleken dat Unibet had moeten ingrijpen in het speelgedrag van de man.
AnnotatorA.D. Littler
Pagina328
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2015:1452
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Reizen
TitelHof van Cassatie 13-03-2015, C.14.0335.N
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 334
Samenvatting– reisovereenkomst
– artikel 15 Reiscontractenwet
– niet-uitvoering van een belangrijk deel van de reisdiensten
– gestrande reizigers
– begrip ‘tijdens de reis’
– bijstandsverplichting bij overmacht
AnnotatorB. Wyseur , I. Koning
Pagina334
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekIn memoriam
TitelNorbert Reich 1937-2015
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 346
SamenvattingOp zaterdag 17 oktober overleed, in zijn woonplaats Hamburg, Norbert Reich. Reich kan worden gezien als een van de founding fathers van het Europees consumentenrecht, reden waarom zijn heengaan ook in dit tijdschrift aandacht verdient.
Auteur(s)E.H. Hondius
Pagina346
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUit de praktijk
TitelZo hard als Staal
CiteertitelTvC 2015, 6, p. 347
SamenvattingJaarlijks spreken onze rechtbanken en gerechtshoven recht in duizenden zaken. De zaken die uiteindelijk bij de Hoge Raad komen krijgen in de juridische literatuur vaak alle aandacht. Toch zitten er tussen de vele geschillen die reeds in eerste aanleg of in hoger beroep beslist worden ook regelmatig interessante gerechtelijke uitspraken. In de rubriek ‘Uit de praktijk’ bespreekt Bregje Krijnen een of meerdere opvallende uitspraken uit de lagere rechtspraak. Daarbij kijkt zij vanuit een praktijkgericht perspectief naar deze uitspraken. De ene keer op kritische wijze, de andere keer met een knipoog, maar altijd ter leering ende vermaeck.

ECLI:NL:RBLIM:2015:8955
ECLI: NL:RBLIM:2015:2497
ECLI:NL:RBLIM:2013:7439
ECLI:NL:RBLIM:2013:12305
ECLI:NL:RBLIM:2014:7792
ECLI:NL:RBLIM:2015:2
Auteur(s)B. Krijnen
Pagina347
Artikel aanvragenVia Praktizijn