Maandblad voor Vermogensrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Datum 31-01-2016
Aflevering 1
TitelVernietiging van overeenkomsten op grond van laesio enormis, dwaling of misbruik van omstandigheden, Proefschrift van mr. I.H. van Loo
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 1
SamenvattingIn deze recensie wordt het proefschrift Vernietiging van overeenkomsten op grond van laesio enormis, dwaling of misbruik van omstandigheden van Igor van Loo besproken. De recensent heeft waardering voor de gedurfde visie van Van Loo ten aanzien van de rol van nadeel c.q. gelijkwaardigheid van prestaties in het contractenrecht, maar plaatst kritische kanttekeningen vanuit methodologisch en juridisch-dogmatisch perspectief.
Auteur(s)P.S. Bakker
Pagina1
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVan schaduwbankieren en dogmatische bezwaren, Proefschrift van mr. J. Diamant
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 6
SamenvattingHet proefschrift van Diamant behandelt hoe de Europese Collateral Richtlijn financiëlezekerheidsarrangementen een juridische infrastructuur heeft geboden. Vermogensrechtelijk is deze richtlijn van groot belang omdat hij noviteiten heeft geïntroduceerd in het nationale privaatrecht van alle in dit proefschrift onderzochte jurisdicties. Bovendien staan financiëlezekerheidsarrangementen volop in de schijnwerpers als ‘schaduwbankieren’.
Auteur(s)M. Haentjens
Pagina6
LinkVolledige tekst artikel (Universiteit Leiden)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVerzekering verzekerd?, Proefschrift van mr. N. Lavrijssen
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 12
SamenvattingIn het proefschrift van mr. N. Lavrijssen worden sanerings- en liquidatiemaatregelen voor verzekeraars behandeld. De gevolgen van de vier beschikbare saneringsmaatregelen voor verzekeraars en het faillissement worden met elkaar vergeleken. Mr. Lavrijssen doet in haar proefschrift een aantal aanbevelingen. In deze bijdrage wordt een aantal van deze aanbevelingen nader besproken.
Auteur(s)A.J.A.D. van den Hurk
Pagina12
LinkBestellen volledige tekst artikel (Boom Juridische Uitgevers)
LinkVolledige tekst proefschrift (Tilburg University)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelThe Presumption of Non-conformity in European Consumer Sales Law, Proefschrift van K. Sikorska LLM
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 17
SamenvattingDe richtlijn consumentenkoop heeft het wettelijk vermoeden ingevoerd dat een gebrek aan conformiteit dat binnen zes maanden na aflevering wordt ontdekt, al op het moment van de aflevering bestond. In dit boek wordt onderzocht of dit vermoeden op juiste wijze is geïmplementeerd in Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Auteur(s)M.B.M. Loos
Pagina17
LinkVolledige tekst proefschrift (Rijksuniversiteit Groningen)
LinkVolledige tekst artikel (uva.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOngerechtvaardigde verrijking en onverschuldigde betaling, Proefschrift van mr. S.R. Damminga
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 20
SamenvattingIn deze bijdrage wordt het proefschrift van Damminga besproken, waarin hij de vorderingen uit ongerechtvaardigde verrijking en onverschuldigde betaling opnieuw plaatst in het wettelijk systeem, daarbij geïnspireerd door het Duitse recht.
Auteur(s)J.W.M.K. Meijer
Pagina20
LinkVolledige tekst artikel (openaccessadvocate.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelEen doelmatigheidsonderzoek naar de maatstaf van de gemiddelde consument, Proefschrift van mr. B.B. Duivenvoorde
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 27
SamenvattingDe Europese ‘gemiddelde consument’-maatstaf bemoeilijkt de realisering van de door de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken nagestreefde doelstellingen van consumentenbescherming, interne markt en eerlijke concurrentie. Onderhavige bijdrage bespreekt hoe Duivenvoorde in zijn proefschrift tot deze conclusie komt en spiegelt de wijze waarop de Nederlandse rechter omgaat met de consumentmaatstaf aan zijn bevindingen.
Auteur(s)C.M.D.S. Pavillon
Pagina27
LinkVolledige tekst artikel (Openaccessadvocate.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelPunitive Damages, Proefschrift van mr. R.C. Meurkens
CiteertitelMvV 2016, 1, p. 33
SamenvattingIn dit mooie boek wordt belangrijk materiaal aangedragen voor gedachtevorming over de introductie van punitive damages in Europa. De Verenigde Staten zijn niet het afschrikwekkende voorbeeld waarvoor wij het vaak houden en de Europese systematische bedenkingen zijn vatbaar voor relativering. Het is tijd de discussie inhoudelijk te gaan voeren.
Auteur(s)J.L. Smeehuijzen
Pagina33
LinkVolledige tekst proefschrift (maastrichtuniversity.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn