Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 24-02-2016
Aflevering 1/2
RubriekRedactioneel
TitelWordt niet vervolgd.....
CiteertitelNTB 2016/1
SamenvattingOp 10 november 2015 is in de Eerste Kamer het initiatief wetsontwerp Recourt, Oskam & Segers tot opheffing van de strafrechtelijke immuniteit van overheden – wellicht beter bekend als het ‘wets­ontwerp-Wolfsen’ – verworpen. Dat is niet opzienbarend. Er sneuvelen wel vaker initiatiefvoorstellen in de Senaat. Sommige verwerpingen leveren nieuwsfeiten op en kunnen zelfs maatschappelijke reuring veroorzaken, zoals die van het PvdA/VVD-voorstel over abortus in 1976. Bij de verwerping van het initiatief wetsontwerp Recourt, Oskam & Segers is dat allemaal niet het geval. De nieuws­waardigheid lijkt slechts te bestaan uit het politieke feit dat de CDA-fractie tegen het initiatief van een partijgenoot stemde waar eerder in de Tweede Kamer nog voor het ontwerp was gestemd alsmede de stemverhouding: 38 stemmen tegen en 37 stemmen voor.
Auteur(s)H. Peters
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelConsequenties van de vernietiging van op bezwaar genomen besluiten
CiteertitelNTB 2016/2
SamenvattingWie bij de rechter beroep tegen een besluit wil instellen, moet als regel eerst bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Bezwaar resulteert in een besluit op bezwaar. In beroep bij de rechter is het besluit op bezwaar het object van geschil. Is het beroep ongegrond, dan blijft het besluit op bezwaar zoals het is. Maar wat gebeurt er als het beroep gegrond is en het besluit op bezwaar wordt vernietigd? Tot het voorjaar van 2015 zou iedereen die ook maar een beetje verstand van bestuursrecht heeft, antwoorden: het primaire besluit herleeft. Maar sinds in het NTB, onder de titel ‘Terug naar het b.i.p. achter het b.o.b.’, een redactioneel van Nico Verheij verscheen, is niet meer zeker of dat het meest gewenste antwoord is.
Auteur(s)M. Wever , A.T. Marseille
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelDe burgerlijke rechter in het publiekrecht
CiteertitelNTB 2016/3
SamenvattingTer gelegenheid van het eeuwfeest van het arrest Noordwijkerhout/Guldemond op 31 december 2015, is op initiatief van de vakgroep bestuursrecht van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hoge Raad der Nederlanden een redactie gevormd voor een feestbundel. Het resultaat hiervan is het boek De burgerlijke rechter in het publiekrecht, onder redactie van R.J.N. Schlössels, M.W.C. Feteris, R.J.B. Schutgens, G. Snijders, J.A.F. Peters en L.A.D. Keus, Deventer: Wolters Kluwer 2015. In deze bundel is in 43 bijdragen onderzocht op welke wijze de burgerlijke rechter een bijdrage heeft geleverd, levert en zal moeten (blijven) leveren aan de rechtsvorming op het terrein van het publiekrecht. Op 17 december 2015 is in de grote zittingszaal van de Hoge Raad der Nederlanden ter gelegenheid van de presentatie van de feestbundel een symposium gehouden.
Auteur(s)M.J.O. Copier , L.J.M. Timmermans
LinkVolledige tekst artikel (hekkelman.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelEuropees staats- en bestuursrecht
CiteertitelNTB 2016/5
SamenvattingIn deze kroniek onder meer aandacht voor HvJ EU 16 juni 2015, nr. C-62/14 (Gauweiler e.a.), waarin het Hof in antwoord op een door het Duitse Bundesverfassungsgericht verwezen prejudiciële geldigheidsvraag, stelt dat een van die maatregelen – het door de ECB en het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB) bij persbericht afgekondigde programma voor de aankoop van staatsobligaties op de secundaire markten of, in het crisisjargon, het Outright Monetary Transactions (OMT) programma – niet in strijd is met diverse bepalingen van het VWEU. Opmerkelijk is dat het Hof de prejudiciële vraag ontvankelijk acht, terwijl aan het in het persbericht aangekondigde programma nog geen uitvoering is gegeven en dit slechts mogelijk is na vaststelling van verdere rechtshandelingen.
Auteur(s)T. Duijkersloot , R. Ortlep , M. Verhoeven , R. Widdershoven
Artikel aanvragenVia Praktizijn