Jurisprudentie Milieurecht

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Milieurecht
Datum 10-03-2016
Aflevering 3
RubriekBodem / Handhaving
TitelRaad van State 03-02-2016
CiteertitelJM 2016/32
SamenvattingAsbestverontreiniging, Ongewoon voorval, Spoedeisende bestuursdwang, Brand, Zienswijze, Zorgplicht, Asbest.
Samenvatting (Bron)Bij ongedateerd besluit, verzonden op 22 januari 2013, heeft het college het verzoek van [appellant] om [belanghebbende] te gelasten de asbestverontreiniging op het perceel [locatie 1] te Moergestel ongedaan te maken, afgewezen.
AnnotatorY. Flietstra
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:223
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBodem / Europa
TitelRechtbank Noord-Nederland 16-12-2015
CiteertitelJM 2016/33
SamenvattingAankoop Spaansenterrein - Harlingen, Onrechtmatige staatssteun, Volledige nietigheid, Partiële nietigheid, Herstel mededingingssituatie, Residex, Koopprijs, Ernstige bodemverontreining, Koopovereenkomst.
Samenvatting (Bron)"Staatssteun". Gevolgen. (Partiële) nietigheid?
AnnotatorH.J. Bos
UitspraakECLI:NL:RBNNE:2015:5815
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBodem
TitelRaad van State 30-12-2015
CiteertitelJM 2016/34
SamenvattingBodemsanering, Interventiewaarde, Omvang van de verontreiniging, Volumecriterium, Verontreinigingscontour, Ernstige verontreiniging.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 21 mei 2015 heeft het college vastgesteld dat op de locatie [locatie] te De Rips (hierna: de locatie) een geval van ernstige verontreiniging aanwezig is waarvan spoedige sanering niet noodzakelijk is.
AnnotatorY. Flietstra
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:4031
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekExterne veiligheid
TitelRechtbank Oost-Brabant 18-11-2015
CiteertitelJM 2016/35
SamenvattingOmgevingsvergunning, Co-vergistingsinstallatie, Complexe inrichting, Plaatsgebonden risico, Risicocontour.
Samenvatting (Bron)De zaak gaat over de verlening van een vergunning in twee fasen voor het bouwen, het afwijken van het bestemmingsplan en het uitbreiden van een inrichting van een bedrijf (een covergistingsinstallatie en een melkrundveehouderij) dat ligt op de grens tussen de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Roosendaal. De rechtbank is van oordeel dat het project in hoofdzaak is gelegen in Bergen op Zoom en dat GS ten onrechte een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad van Roosendaal hebben gevraagd. Niet de ligging van de inrichting maar de ligging van het project (inclusief alle activiteiten die het project vormen) is doorslaggevend. De vergunning is niet in strijd met de Verordening Ruimte 2014. GS hebben meer waarde kunnen hechten aan het advies van de welstandscommissie van Roosendaal dan aan het advies van de welstandscommissie van Bergen op Zoom. Bij vergunningverlening hebben GS ten onrechte de BREF Afvalbehandeling en de Handreiking Co-vergisting niet in acht genomen. De vergunning voldoet wel aan de eisen met betrekking tot externe veiligheid. De rechtbank vernietigt de gehele vergunning.
AnnotatorY. van Hoven
UitspraakECLI:NL:RBOBR:2015:6586
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBestuursrecht / Handhaving
TitelRechtbank Amsterdam 18-12-2015
CiteertitelJM 2016/36
SamenvattingTerugverdientijd, Energiebesparing, Handhaving, Onderzoek.
Samenvatting (Bron)Naar aanleiding van de tussenuitspraken van 2 december 2014 hebben verweerders nader onderzoek laten doen naar de terugverdientijd van permanente afdekking van de verticale koelmeubelen voor de zeven Aldi-filialen. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een voor elk afzonderlijk filiaal meest realistische waarde, die volgens verweerders – bij de toepassing van dubbelglasdeuren - voor alle filialen onder de vijf jaar ligt, waarbij een niet te vermijden mate van onzekerheid bestaat. Deze is inzichtelijk gemaakt door een bandbreedte te hanteren voor een aantal parameters, hetgeen resulteert in een bandbreedte voor de terugverdientijd. De rechtbank overweegt dat nu de terugverdientijd voor vijf filialen binnen een bandbreedte valt waarvan de maximale waarde boven de vijf jaar ligt, in ieder geval in die gevallen serieuze twijfel bestaat omtrent de bevoegd handhavend op te treden. Voor de overige twee filialen ligt de door de deskundige van verweerders berekende bandbreedte wel onder de vijf jaar. Ook daar staat de bevoegdheid echter niet zonder meer vast, nu eiseres heeft gemotiveerd dat voor de waarde van een aantal parameters in de rekenformule uit is gegaan van onjuiste cijfers of aannames. De rechtbank acht de door TNO, de deskundige van eiseres, gehanteerde waarden voor parameter C (besparingspercentage dagafdekking) en voor N (besparingspercentage nachtafdekking) aannemelijker dan de door CE Delft, de deskundige van verweerders, gehanteerde waarden. Voor alle filialen geldt bij toepassing van deze door TNO bepaalde waarden in de rekenformule dat de terugverdientijd boven de vijf jaar komt te liggen. Aldus is in geen van de gevallen komen vast te staan dat sprake is van overtreding van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. Verweerder was dan ook ten aanzien van geen van de zeven filialen bevoegd handhavend op te treden.
AnnotatorP.I. A’Campo , K.J. de Graaf
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2015:9147
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLandbouw
TitelRaad van State 27-01-2016
CiteertitelJM 2016/37
SamenvattingPlattelandswoningen, Reikwijdte bescherming, Aanvaardbaar woon- en leefklimaat, Geurhinder, Burgerwoning, Veehouderij, Luchtkwaliteit, Pluimveebedrijf, Fijnstof, Geluidbelasing.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 5 februari 2015 heeft de raad het bestemmingsplan "Gemert-Bakel Buitengebied herziening oktober 2014" vastgesteld.
AnnotatorH.S. de Vries
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:156
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLandbouw
TitelRaad van State 16-12-2015
CiteertitelJM 2016/38
SamenvattingBestemmingsplan, Planregels, Omgevingsvergunning, Mestopslag, Paardenmest, Paardenbak, Begraafplaats, Geuroverlast, Geurhinder.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 28 oktober 2014 heeft de raad het bestemmingsplan "Drongelen" vastgesteld.
AnnotatorP.B. Bokelaar
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:3875
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLandbouw
TitelRechtbank Gelderland 18-12-2015
CiteertitelJM 2016/39
SamenvattingOmgevingsvergunning, Rundveestal, Bestemmingsplan, Planregels, Binnenplanse afwijking, Intensieve veehouderij, Melkrundvee.
Samenvatting (Bron)Verweerder heeft een omgevingsvergunning verleend voor de realisering van een rundveestal voor het houden van 72 stuks vrouwelijk jongvee en 20 fokstieren. De voorzieningenrechter is van oordeel dat het hier gaat om intensieve veehouderij, zoals gedefinieerd in het bestemmingsplan. In dat kader is onder meer van belang of het gaat om biologisch gehouden dieren en of het gaat om melkvee of fokvee. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter wordt hier op niet-biologische wijze fokvee gehouden. Het bestemmingsplan verbiedt intensieve veehouderij. Verweerder had daarom ook een omgevingsvergunning moeten verlenen voor deze afwijking van het bestemmingsplan.
AnnotatorP.B. Bokelaar
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2015:7945
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekInrichtingen
TitelRaad van State 25-11-2015
CiteertitelJM 2016/40
SamenvattingRaffineren, Raffinage, Aardgascondensaat, Ruwe olie, Nafta, Dampspanning, Override switch, Revisievergunning, Omgevingsvergunning, Overgangsrecht, Vangnet, Zorgplicht.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 10 februari 2015 heeft het college aan Koch een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van artikel 1.1a van de Wet milieubeheer.
AnnotatorP.B. Bokelaar
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:3710
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMilieueffectrapportage
TitelRaad van State 26-11-2014
CiteertitelJM 2016/41
SamenvattingSamenhang, OV-tracé, Milieueffectrapportage, M.e.r.-beoordeling, Maximale mogelijkheden, Voorzienbaarheid, Relativiteitsvereiste, Cumulatie, Tramtracé, Tramverbinding, Gevoelig gebied, Rotterdamsebaan.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 17 december 2013 heeft de raad het bestemmingsplan "Californië 1" vastgesteld.
AnnotatorG.A.J.M. Hoevenaars
UitspraakECLI:NL:RVS:2014:4264
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMilieueffectrapportage
TitelRaad van State 13-01-2016
CiteertitelJM 2016/42
SamenvattingIntensieve veehouderij, Grondwater, Hydrologie, Onderzoek, Milieueffectrapportage, Onttrekken grondwater.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 27 november 2012 heeft het college aan [vergunninghouder] een vergunning als bedoeld in artikel 6.4 van de Waterwet verleend voor het onttrekken en infiltreren van grondwater op verscheidene percelen aan de [locatie] te Dedemsvaart.
AnnotatorA. Wagenmakers
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:74
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMilieueffectrapportage
TitelRechtbank Overijssel 14-01-2016
CiteertitelJM 2016/43
SamenvattingM.e.r.-beoordeling, Omgevingsvergunning, Kruimelgevallen, Kruimellijst, Asielzoekerscentrum, Tijdelijke opvang asielzoekers.
Samenvatting (Bron)Beroep op bezwaar tegen omgevingsvergunning voor tijdelijke opvang asielzoekers. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.
AnnotatorS.M. van Velsen
UitspraakECLI:NL:RBOVE:2016:90
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNatuurbescherming
TitelRaad van State 31-12-2015
CiteertitelJM 2016/44
SamenvattingGedragscode, Ontheffingplicht, Maaiwerkzaamheden, Ringslang, Vaste rust- en verblijfplaats, Winterverblijfplaats, Waterspitsmuis, Maaiplan.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 16 februari 2015 heeft de staatssecretaris een verzoek van de stichting om handhavend optreden jegens de gemeente Weesp wegens overtreding van de Flora- en faunawet (hierna: de Ffw) afgewezen.
AnnotatorL. Boerema
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:4078
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNatuurbescherming
TitelRaad van State 27-01-2016
CiteertitelJM 2016/45
SamenvattingNatura 2000, Passende beoordeling, Feitelijke ontwikkelingen, Instandhoudingsmaatregelen, Mitigerende maatregelen, Compenserende maatregelen, Stikstofdepositie, Elektriciteitscentrale, Maasvlakte, Kolencentrale, Significant effect.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 20 maart 2008 heeft het college aan Electrabel Nederland N.V. (thans: GDF Suez Energie Nederland N.V. (hierna: GDF Suez)) vergunning krachtens artikel 16 en artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 (hierna: Nbw 1998) verleend voor de aanleg en het gebruik van een nieuwe elektriciteitscentrale op de Maasvlakte in Rotterdam.
AnnotatorJ.M.I.J. Zijlmans
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:170
Artikel aanvragenVia Praktizijn