Rechtspraak Sociale Verzekeringen

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Rechtspraak Sociale Verzekeringen
Datum 01-05-2016
Aflevering 4
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 23-12-2015
CiteertitelRSV 2016/55
SamenvattingPgb – weigering – intrekking - belangenafweging
Samenvatting (Bron)Kwalificatie weigering of intrekking van het pgb. Belangenafweging.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2015:4962
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 27-01-2016
CiteertitelRSV 2016/56
SamenvattingHulp in het huishouden — compensatieplicht — normtijden — objectieve criteria
Samenvatting (Bron)Huishoudelijke verzorging. Het college heeft niet inzichtelijk gemaakt dat de verlaagde normtijden op objectieve criteria berusten. Vernietiging bestreden besluit. De Raad bepaalt dat appellante per week recht heeft op 3 uur en 40 minuten huishoudelijke verzorging (HV1).
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:430
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 29-01-2016
CiteertitelRSV 2016/57
SamenvattingWGA-vervolguitkering — berekening maandinkomen — zelfstandige — langere periode in ogenschouw nemen
Samenvatting (Bron)WGA-vervolguitkering. Het resultaat van de wijze van berekening van het maandinkomen van appellante door het Uwv is noch kennelijk onredelijk noch in overwegende mate onbillijk.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:440
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 03-02-2016
CiteertitelRSV 2016/58
SamenvattingKennisname medische gegevens — bijzondere toestemming — verhoogd risico — oneigenlijk gebruik gegevens voor andere doeleinden — deugdelijke grond
Samenvatting (Bron)Het Uwv heeft ten onrechte aan de toenmalige gemachtigde van werkgeefster, werkzaam bij een verzekeringsmaatschappij, bijzondere toestemming voor kennisname van medische gegevens als bedoeld in artikel 105 van de Wet WIA onthouden. Niet gebleken van enige deugdelijke grond om die toestemming te weigeren. Het Uwv heeft niet onderbouwd dat bij de (toenmalige) gemachtigde van betrokkene een verhoogd risico bestond van oneigenlijk gebruik van de gegevens voor andere doeleinden.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:443
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 24-02-2016
CiteertitelRSV 2016/59
SamenvattingVoorziening — woningaanpassing — handgrepen — algemeen gebruikelijk — beperkingen — deskundige
Samenvatting (Bron)Afwijzing aanvraag om woningaanpassing o.g.v. de Wmo. Handgrepen bij traplift. In de procedure bij de rechtbank, noch in de procedure bij de Raad zijn door het college stukken overgelegd waaruit alsnog zou kunnen blijken dat door een ter zake deskundige is bezien of appellant op verantwoorde wijze zonder handgrepen van de traplift gebruik kan maken en zo neen aan welke eisen de handgrepen dienen te voldoen. Volgt opdracht dit gebrek te herstellen.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:614
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 24-02-2016
CiteertitelRSV 2016/60
SamenvattingMaatschappelijke opvang — vreemdeling — noodzaak — VBL — procedure
Samenvatting (Bron)Betrokkenen kunnen van de opvang in een VBL gebruik maken. Plaatsing in een VBL kan in het algemeen worden aangemerkt als een voldoende voorziening in het bieden van opvang voor personen als betrokkenen. Met deze voorziening wordt voldoende invulling gegeven aan de uit het internationaal recht voortvloeiende (positieve) verplichting opvang te bieden. Geen noodzaak om betrokkenen op grond van de Wmo 2015 opvang of leefgeld te verstrekken. Aan een beoordeling van de hoger beroepen van betrokkenen 1 tot en met 3 en 5 wordt niet toegekomen. Doende wat de rechtbank had behoren te doen, zal de Raad de beroepen van betrokkenen 1 tot en met 3 en 5 ongegrond verklaren voor zover deze betrekking hebben op de Wmo 2015. Met betrekking tot betrokkene 4 vloeit voort dat de rechtbank met juistheid heeft overwogen dat geen aanspraak bestaat op een maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 en dat het college daarom niet gehouden is een onderzoek als bedoeld in artikel 2.3.2 van de Wmo 2015 te verrichten.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:622
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 23-02-2016
CiteertitelRSV 2016/61
SamenvattingAanvraag om bijstand ten onrechte buiten behandeling gesteld wegens ontbreken bankafschrift
Samenvatting (Bron)Ten onrechte buitenbehandelingstelling bijstandsaanvraag. Ontbreken van ้้n bankafschrift. Overige omstandigheden. Geen redelijk gebruik gemaakt van bevoegdheid.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:689
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 16-02-2016
CiteertitelRSV 2016/62
SamenvattingHouding en gedrag van een jongere tijdens eerdere bijstandsperiode kunnen niet ten grondslag worden gelegd aan de afwijzing van een nieuwe aanvraag op de grond dat de jongere ondubbelzinnig de verplichtingen niet wil nakomen.
Samenvatting (Bron)Aanvraag afgewezen. Uitsluitingsgrond. Ondubbelzinnig niet willen voldoen aan arbeidsverplichting. Niet gebleken uit houding/gedrag. Gedraging eerdere bijstandsverlening speelt geen rol. College had vermeende ten onrechte ziekmelding kunnen onderzoeken. Opdracht nieuwe besluit.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:485
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 23-02-2016
CiteertitelRSV 2016/63
SamenvattingHoogte toeslag. Kosten kunnen delen. Geen verboden onderscheid naar woonsituatie/huishouding.
Samenvatting (Bron)Intrekken en terugvordering. Ontbreken informed consent geeft geen medewerkingsverplichting. Kanteling naar redelijke grond geeft wel strijd met medewerkingsverplichting. Geen verplichte intrekking/terugvordering. Hoogte toeslag bij kosten delen. Schadevergoeding na 1-7-13.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:577
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 01-03-2016
CiteertitelRSV 2016/64
SamenvattingAfwijzing aanvraag om bijstand wegens schending inlichtingenverplichting — activiteiten als zelfstandige (acupunctuurpraktijk) — geen uitlokking door gemeenteambtenaar die zich als klant voordeed.
Samenvatting (Bron)Afwijzing aanvraag. Niet meewerken aan huisbezoek. Wel redelijke grond. Geen uitlokking door gemeenteambtenaar die zich als klant voordeed. Praktijk voor acupunctuur.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:736
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 08-03-2016
CiteertitelRSV 2016/65
SamenvattingAfwijzing aanvraag om bijzondere bijstand voor onder meer vervanging vaatwasser — geen noodzaak voor vervanging en geen bijzondere omstandigheden — huishoudelijke hulp en dochter (elf jaar) kunnen de afwas doen.
Samenvatting (Bron)Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand oor kosten vaatwasser en bankstel. Geen sprake van een noodzaak om de vaatwasser te vervangen. Geen bijzondere omstandigheden. De dochter (11 jaar) en de huishoudelijke hulp kunnen de afwas doen.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:883
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 15-03-2016
CiteertitelRSV 2016/66
SamenvattingOnderzoek naar rechtmatigheid verleende bijstand — gebruik peilbaken in strijd met art. 8 EVRM — inbreuk op recht op respect voor priv้leven berust niet op een voldoende duidelijke en voorzienbare en met waarborgen omklede wettelijke grondslag — onrechtmatig verkregen bewijs.
Samenvatting (Bron)Intrekking en terugvordering bijstand. Waarnemingen met peilbaken. Schending artikel 8, lid 2 EVRM. Het bewijs moet buiten aanmerking blijven.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:947
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Noord-Holland 18-09-2015
CiteertitelRSV 2016/67
SamenvattingAanvraag tillift — verblijf in een private zorgresidentie — aan WMO voorliggende voorziening
Samenvatting (Bron)Eiseres heeft een woonvoorziening in de vorm van een tillift en een verrijdbare douchestoel op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) aangevraagd. Verweerder heeft deze aanvraag afgewezen omdat volgens hem sprake is van een wettelijke aan de WMO voorliggende voorziening als bedoeld in artikel 2 van de WMO. Eiseres is op grond van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) ge๏ndiceerd voor een Zorgzwaartepakket-08 dat zij ontvangt in de vorm van een Persoonsgebonden budget. Dit betreft feitelijk een indicatie voor een verpleeghuis. De omstandigheid dat zij niet in een AWBZ-instelling verblijft, maar in een private zorgresidentie betekent niet dat er geen sprake is van een wettelijke aan de WMO voorliggende voorziening. Het bestreden besluit kan standhouden. Beroep ongegrond.
AnnotatorE. Boersma , P. Jeukens , C.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:RBNHO:2015:7831
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Noord-Holland 23-09-2015
CiteertitelRSV 2016/68
SamenvattingOpvang op grond van de Wmo — voorwaarden en einddatum aan maatschappelijke opvang — relevantie beslissingen van het Europees Comit้ voor Sociale Rechten (ECSR)
Samenvatting (Bron)Eiser heeft verzocht om opvang op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze opvang is eiser (tijdelijk) onder een aantal voorwaarden toegekend, wekelijks verlengd en nadien bij besluit be๋indigd omdat eiser zich niet aan de gestelde voorwaarden zou hebben gehouden. Eiser heeft echter tot het moment van het verkrijgen van een eigen woning van verweerder opvang gehad. De rechtbank is van oordeel dat eiser procesbelang heeft bij de inhoudelijke behandeling van zijn beroepen. De bepalingen en beslissingen waar eiser naar heeft verwezen zijn niet een ieder verbindend of rechtstreeks verbindend voor de (verdrags)partij(en). Deze bepalingen en beslissingen kunnen eiser niet baten. Hij heeft onafgebroken toegang gehad tot de maatschappelijke opvang (MO). In de door eiser genoemde beslissing kan naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende steun worden gevonden voor de juistheid van zijn - vergaande - betoog dat aan de MO geen einddatum of voorwaarden zouden mogen worden verbonden. Verweerder heeft dan ook naar het oordeel van de rechtbank een einddatum mogen bepalen alsmede voorwaarden mogen verbinden aan de besluiten om eiser toe te laten tot de MO. Verweerder heeft eiser op toereikende en adequate wijze begeleiding geboden. Eiser heeft zich vervolgens naar het oordeel van de rechtbank niet (voldoende) aan de door verweerder aan de MO gestelde voorwaarden gehouden. Verweerder heeft de primaire besluiten rechtmatig genomen. Gelet hierop is niet voldaan aan de voorwaarden van artikel 7:15, tweede lid, van de Awb, zodat verweerder terecht geen aanleiding heeft gezien de proceskosten in bezwaar te vergoeden. De bestreden besluiten kunnen derhalve standhouden. Beroepen ongegrond.
UitspraakECLI:NL:RBNHO:2015:7930
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Gelderland 04-02-2016
CiteertitelRSV 2016/69
SamenvattingOvernemen en beheren van administratie — geen begeleiding in de zin van de Wlz
Samenvatting (Bron)Kosten overname van administratie vallen niet onder persoonsgebonden budget. De voorzieningenrechter verwijst naar de actuele beleidsregels van het Centrum indicatiestelling en de Memorie van Toelichting (TK 2013-2014, 33 891). Zoals de Centrale Raad van Beroep in zijn uitspraak van 8 juli 2015 (ECLI:NL:CRVB:2015:2378) onder de AWBZ al aannam, valt overname en hulp van administratie niet onder begeleiding in de zin van de Wet langdurige zorg (Wlz). Begeleiding in de zin van de Wlz heeft alles te maken met regieproblemen en het bieden van structuur. Zodra het te maken heeft met participatie en deelname aan het maatschappelijk leven, valt hulp onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het overnemen en beheren van administratie is in dit geval onderdeel van het deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2016:668
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 09-02-2016
CiteertitelRSV 2016/70
SamenvattingBij betaling voor zorg kan geen mantelzorg worden aangenomen — mantelzorg kan niet worden afgedwongen — zorg in natura niet passend.
Samenvatting (Bron)Als betaling voor zorg wordt verlangd kan geen mantelzorg worden aangenomen. Mantelzorg kan niet worden afgedwongen. Zorg in natura niet passend. Eiseres woont alleen, geen sprake van gebruikelijk hulp. De dochter van eiseres heeft huishoudelijk hulp verleend op basis van een PGB. Om haar moverende redenen kan zij deze hulp niet onbetaald verlenen, zij is ook daadwerkelijk door haar moeder betaald voor haar werkzaamheden. De dochter kan dan ook niet aangemerkt worden als mantelzorger. Het college kan niet van de dochter verlangen dat zij ook onbetaald hulp verleent aan haar moeder. Mantelzorg is per definitie vrijwillig en kan niet worden afgedwongen. Hulp van de dochter kan ook niet als algemeen gebruikelijk worden aangemerkt, omdat de dochter niet bij haar moeder woont. De verleende zorg in natura is niet passend voor eiseres zodat het college gehouden was een maatwerkvoorziening in de vorm van een pgb te verstrekken. Overigens staat het beleid van het college niet het verstrekken van een pgb aan een mantelzorger in de weg.
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2016:899
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 02-03-2016
CiteertitelRSV 2016/71
SamenvattingAWBZ-pg — Budgetgarantie voor bestaande pgb-houders vanaf 1 januari 2013 bij uitbreiding van de zorg t.o.v. 2012.
Samenvatting (Bron)AWBZ-pgb. Budgetgarantie voor bestaande pgb-houders vanaf 1 januari 2013 bij uitbreiding van de zorg t.o.v. 2012.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:771
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 24-02-2016
CiteertitelRSV 2016/72
SamenvattingWIA-functies als maatgevende arbeid — maatstaf arbeid — urenomvang
Samenvatting (Bron)Appellante is niet in staat ้้n van de functies te vervullen. Door het Uwv zijn alsnog nader functies geselecteerd. Deze handelwijze verdraagt zich niet met de vaste rechtspraak betreffende de maatstaf arbeid als bedoeld in artikel 19, eerste lid, van de ZW. Daarom kunnen de aangevallen uitspraak en het bestreden besluit niet in stand blijven. Toewijzing schadevergoeding in de vorm van wettelijke rente.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:740
Artikel aanvragenVia Praktizijn