Jurisprudentie in Nederland

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie in Nederland
Datum 23-06-2016
Aflevering 5
RubriekArbeidsrecht
TitelGerechtshof Arnhem-Leeuwarden 23-06-2015
CiteertitelJIN 2016/96
SamenvattingKwalificatievraag, Groen/Schoevers, Van de Male/Den Hoedt, Huwelijk, Fiscaliteit.
Samenvatting (Bron)Arbeidsgeschil tussen ex-partners die in koude uitsluiting gehuwd waren. Vrouw wenst alsnog met terugwerkende kracht CAO-loon te ontvangen. Tussen partijen is, om fiscale redenen, een loon op grond van arbeidsovereenkomst afgesproken. Hof toetst, onder verwijzing naar de arresten Groen/Schoevers en Diosynth/Groot of daadwerkelijk van een arbeidsovereenkomst sprake is geweest en oordeelt dat dat daarvan geen sprake is geweest, maar van meewerken op bedrijf echtgenoot. Daarop strandt ook de subsidiaire vordering, gebaseerd op het bestaan van een overeenkomst van opdracht.
AnnotatorL. 't Mannetje
LinkVolledige tekst annotatie (BarentsKrans)
UitspraakECLI:NL:GHARL:2015:4625
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelGerechtshof Amsterdam 19-01-2016
CiteertitelJIN 2016/97
SamenvattingStakingsrecht, Publieksvriendelijke collectieve acties, Openbaar vervoer, Omvang schade, Korting op loon, Collectieve actie.
Samenvatting (Bron)Werkgevers in het openbaar vervoer mogen ook in het geval van publieksvriendelijke acties (geen verkoop en controle vervoersbewijzen en staking buiten de spitsuren) een met het door de werkgevers ten gevolge van die acties geleden schade strokend deel van het loon van die werknemers niet uitbetalen. Daarbij is het geoorloofd alleen op het loon van de werknemers die aan die acties hebben deelgenomen een korting toe te passen.
AnnotatorA.M.W. van Vlodrop
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2016:96
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelRechtbank Noord-Holland 18-12-2015
CiteertitelJIN 2016/98
SamenvattingKwalificatievraag, Subcontractor, Pakketbezorger, Zzp’er, Partijbedoeling, Feitelijke uitvoering, Vernietiging opzegging.
Samenvatting (Bron)De rechtbank Noord-Holland heeft op 18 december 2015 uitspraak gedaan in drie zaken die waren aangespannen door pakketbezorgers van PostNL tegen PostNL. Ten aanzien van twee pakketbezorgers is geoordeeld dat zij een arbeidsovereenkomst hebben met PostNL, bij de derde was dit niet het geval. De kantonrechter heeft in twee zaken geoordeeld dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. De beschermingsgedachte van het arbeidsrecht brengt met zich dat in een situatie als de onderhavige, waar sprake is van een maatschappelijk ongelijkwaardige positie en van ongeschoolde, laag betaalde arbeid met een hoog productiegehalte, aan de partijbedoeling zoals deze op schrift is gesteld in beginsel minder betekenis toegekend dient te worden. Doorslaggevend is de wijze waarop partijen feitelijk uitvoering hebben gegeven aan de overeenkomst. Gelet op de hoge mate van gedetailleerde instructies die PostNL geeft ten aanzien van de uitvoering van het werk zoals de eisen waaraan de bus dient te voldoen, kleding en schoeisel, de wijze waarop de routes gereden dienen te worden, de controle die hierop wordt uitgeoefend, het feit dat de subcontractor zich niet structureel mag laten vervangen en alleen door vooraf door PostNL goedgekeurde vervangers en tenslotte het feit dat deze subcontractors alleen voor PostNL werken en daardoor in een economisch afhankelijke positie zijn komen te verkeren, ontbreekt het zelfstandig ondernemerschap en acht de kantonrechter alle essentialia van een arbeidsovereenkomst aanwezig. Ten aanzien van een derde subcontractor heeft de rechter geoordeeld dat geen arbeidsovereenkomst aanwezig was. Deze subcontractor was ook voor aanvang van zijn werkzaamheden voor PostNL al als zelfstandige ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en reed structureel meerdere routes die niet door één persoon te bemensen waren. Hij zette dan ook structureel betaalde vervangers in. Deze situatie vertoont meer de kenmerken van zelfstandig ondernemerschap dan van een arbeidsovereenkomst.
AnnotatorS.E. Bos , W.J. Moll
UitspraakECLI:NL:RBNHO:2015:11232
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelRechtbank Midden-Nederland 13-05-2015
CiteertitelJIN 2016/99
SamenvattingKwalificatievraag, Stukloon, Rechtsvermoeden, Minimumloon, Gezagsverhouding.
Samenvatting (Bron)Kwalificatie arbeidsovereenkomst. Element gezagsverhouding aanwezig. Stukloon, artikel 12 lid 4 wet Minimumloon, haalbaarheid productienorm onvoldoende betwist. Voor referteperiode artikel 7:610b BW rekening gehouden met gemiddelde beloning in plaats van gewerkte aantal uren.
AnnotatorM.L. Timmerman
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2015:3461
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelRechtbank Gelderland 15-01-2016
CiteertitelJIN 2016/100
SamenvattingOpvolgend werkgeverschap, Doorstart na faillissement, Zodanige banden, Wolters/Van Tuinen, Overgangsrecht, Onregelmatige opzegging.
Samenvatting (Bron)Einde arbeidsovereenkomsten in september 2015 na doorstart na faillissement in 2014. Opvolgend werkgeverschap? WWZ van toepassing? Transitievergoeding verschuldigd na faillissement? Billijke vergoeding, aanzegvergoeding en vergoeding voor onregelmatige opzegging verschuldigd?
AnnotatorJ.C.A. Ettema
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2016:190
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 03-02-2016, 4621501 AZ VERZ 15-165
CiteertitelJIN 2016/101
SamenvattingOntbinding, Werknemersverzoek, Terminale ziekte, IVA-uitkering, Slapend dienstverband, Lege huls.
AnnotatorM.L.C. Lugard-van Basten Batenburg , M. Koster , T.E.J. Bender
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonen- en familierecht
TitelHoge Raad 25-03-2016
CiteertitelJIN 2016/102
SamenvattingBuiten behandeling laten van een nieuwe vordering, Rechtsmiddelenverbod, (Appel-)procesrecht, Verrekening inzake huishoudkostenbeding samenlevers/verdeling en ingangsdatum wettelijke rente, Relatievermogensrecht.
Samenvatting (Bron)Appelprocesrecht. Buiten behandeling laten van nieuwe vordering in hoger beroep zonder toepassing te geven aan art. 130 Rv. Relatievermogensrecht. Verrekening uit hoofde van beëindigde samenlevingsovereenkomst. Ingangsdatum wettelijke rente.
AnnotatorG.N. Sanders
UitspraakECLI:NL:HR:2016:493
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonen- en familierecht
TitelHoge Raad 22-04-2016
CiteertitelJIN 2016/103
SamenvattingAlimentatie, Art. 1:160 BW, Beëindiging onderhoudsplicht wegens samenwonen als gehuwd, Restrictieve maatstaf, Motivering, Terugwerkende kracht terugbetalingsverplichting, Verhaal van kosten rechercherapport.
Samenvatting (Bron)Personen- en familierecht. Alimentatie. Art. 1:160 BW. Beëindiging onderhoudsplicht wegens samenwonen als gehuwd? Restrictieve maatstaf; motivering. Terugwerkende kracht terugbetalingsverplichting. Verhaal van kosten rechercherapport.
AnnotatorM. Peeters
UitspraakECLI:NL:HR:2016:724
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPersonen- en familierecht
TitelGerechtshof 's-Hertogenbosch 05-04-2016
CiteertitelJIN 2016/104
SamenvattingHuwelijkse voorwaarden, Niet-uitgevoerd verrekenbeding, Echtscheidingsconvenant, Wilsgebrek: dwaling of misbruik van omstandigheden, Verval/Verjaring, Art. 3:200 BW.
Samenvatting (Bron)Huwelijkse voorwaarden. Niet-uitgevoerd verrekenbeding. Echtscheidingsconvenant. Wilsgebrek: dwaling of misbruik van omstandigheden? Verjaring. Artikel 3:200 BW.
AnnotatorI.K. Decupere
UitspraakECLI:NL:GHSHE:2016:1301
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelGerechtshof Den Haag 01-07-2014
CiteertitelJIN 2016/105
SamenvattingFaillissement vennootschap, Bestuurdersaansprakelijkheid, Art. 2:248 lid 2 BW.
Samenvatting (Bron)Faillissement vennootschap. Bestuurdersaansprakelijkheid. Artikel 2: 248 lid 2 BW
AnnotatorE.J.H. Zandbergen , S.H.M. Zuidervliet
UitspraakECLI:NL:GHDHA:2014:4702
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelGerechtshof Amsterdam 05-01-2016
CiteertitelJIN 2016/106
SamenvattingEnquêterecht, Afwijzing van het verzoek tot het gelasten van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken.
Samenvatting (Bron)OK; enquêterecht; afwijzing van het verzoek tot het gelasten van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken
AnnotatorJ. van der Kraan
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2016:2
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelGerechtshof 's-Hertogenbosch 29-03-2016
CiteertitelJIN 2016/107
SamenvattingBestuurdersaansprakelijkheid, Boekhoudplicht, Publicatieplicht, Onbehoorlijk bestuur.
Samenvatting (Bron)bestuurdersaansprakelijkheid. Boekhoudplicht. Publicatieplicht. Onbehoorlijk bestuur
AnnotatorE.A. van de Kuilen , J.J.H. Smetsers
LinkVolledige tekst annotatie (AKD)
UitspraakECLI:NL:GHSHE:2016:1177
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelRechtbank Overijssel 17-02-2016
CiteertitelJIN 2016/108
SamenvattingUittreding aandeelhouder.
Samenvatting (Bron)Vordering tot uittreding aandeelhouder. Subsidiaire vordering tot uitzetting aandeelhouder. De rechtbank wijst beide vorderingen af.
AnnotatorR.Y. Kamerling
UitspraakECLI:NL:RBOVE:2016:874
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelRechtbank Gelderland 16-03-2016
CiteertitelJIN 2016/109
SamenvattingDividend, Dividendbesluit rechtsgeldig.
Samenvatting (Bron)Onrechtmatig handelen van aandeelhouder en bestuurder door het nemen van een (volgens eiseres als nietig te kwalificeren) dividendbesluit en de uitvoering ervan? Artikel 2:216 BW (oud). Vraag of voor de vordering een voorziening moest worden opgenomen en zo ja, voor welk bedrag. Artikel 2:374 BW (oud). Vraag of dividendbesluit rechtsgeldig is. Gedaagde mag bij akte o.a. toelichten dat hij de afwaardering niet heeft voorzien.
AnnotatorA.M. Dumoulin-Siemens
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2016:1778
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelRechtbank Gelderland 16-03-2016
CiteertitelJIN 2016/110
SamenvattingDividenduitkering, Goedkeuring besluit door bestuur, Aansprakelijkheid middellijk bestuurder, Aansprakelijkheid aandeelhouder.
Samenvatting (Bron)Geschil over dividenduitkering, die gedaagden als middellijk bestuurders onrechtmatig zouden hebben gedaan. Artikel 2:216 BW. Rechtbank oordeelt dat gedaagden bij de goedkeuring van het aandeelhoudersbesluit hebben gehandeld in strijd met artikel 2:215 lid 3 BW en dat zij het tekort dat door de uitkering is ontstaan moeten vergoeden. Beroep op finale kwijting faalt, evenals beroep op vrijwaringsbepaling en decharge.
AnnotatorM.C. Schepel
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2016:1758
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCiviel recht
TitelHoge Raad 15-04-2016
CiteertitelJIN 2016/111
SamenvattingProcesrecht, Verjaring/stuiting, Grenzen rechtsstrijd.
Samenvatting (Bron)Bestuurdersaansprakelijkheid. Verjaring en stuiting. Grenzen rechtsstrijd.
AnnotatorE.J.H. Zandbergen
UitspraakECLI:NL:HR:2016:663
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCiviel recht
TitelHoge Raad 15-04-2016
CiteertitelJIN 2016/112
SamenvattingDwangsom.
Samenvatting (Bron)Dwangsom. Kan dwangsom worden verbonden aan veroordeling tot medewerking aan levering onroerend goed indien daarin begrepen is de verplichting tot betaling van de koopsom? Art. 611a Rv; HR 23 januari 2015, ECLI:NL:HR:2015:113.
AnnotatorM. Teekens
UitspraakECLI:NL:HR:2016:667
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStrafrecht
TitelHoge Raad 19-04-2016
CiteertitelJIN 2016/113
SamenvattingTrachten te bewegen behulpzaam te zijn bij het opzettelijk vervoeren van cocaïne.
Samenvatting (Bron)Art. 10a Opiumwet: trachten te bewegen behulpzaam te zijn bij het opzettelijk vervoeren van cocaïne. Uitleg bewezenverklaring. Het middel berust op de opvatting dat in de bewezenverklaring met een of meer anderen uitsluitend wordt gedoeld op de koeriers. Onjuiste lezing van het arrest. Blijkens de bewijsvoering, waaronder de verklaring van de verdachte omtrent zijn plan de cocaïne te rippen en te verkopen, heeft het bewezenverklaarde trachten te bewegen van een of meer anderen immers in ieder geval mede het oog op de in bewezenverklaring genoemde derden aan wie de verdachte blijkens de bewijsvoering reeds voorafgaan aan de vlucht van Curaçao naar Nederland berichten heeft gestuurd die betrekking hadden op de uitvoering van genoemd plan. AG: anders.
AnnotatorM.L.C.C. de Bruijn-Lückers
UitspraakECLI:NL:HR:2016:684
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStrafrecht
TitelHoge Raad 26-04-2016
CiteertitelJIN 2016/114
SamenvattingDrugsafval, Bevorderen en voorhanden hebben van voorwerpen bestemd tot het plegen van het feit.
Samenvatting (Bron)Bevorderen en voorhanden hebben van voorwerpen bestemd tot het plegen van het feit, art. 10a Opw. Drugsafval. HR verwijst naar HR ECLI:NL:HR:1997:ZD0697, ECLI:NL:HR:2012:BX6767, ECLI:NL:HR:2001:AB0494 en ECLI:NL:HR:1987:AD0099. Het hof heeft onvoldoende inzicht gegeven in de gedachtegang. Indien het hof heeft bedoeld dat ook van bevorderingshandelingen sprake kan zijn na voltooiing van het delict (de productie van verdovende middelen) getuigt het oordeel van een onjuiste rechtsopvatting. Indien het hof niet van een reeds voltooid delict is uitgegaan, heeft het zijn oordeel ontoereikend gemotiveerd nu uit de gehanteerde bewijsvoering niet kan volgen dat verdachte t.t.v. het voorhanden hebben van de materialen ernstige reden had te vermoeden dat die bestemd waren voor (de voortgang van) het productieproces. AG: anders.
AnnotatorM.L.C.C. de Bruijn-Lückers
UitspraakECLI:NL:HR:2016:743
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStrafrecht
TitelHoge Raad 26-04-2016
CiteertitelJIN 2016/115
SamenvattingFeitelijk leidinggeven aan een door een rechtspersoon verrichte verboden gedraging.
Samenvatting (Bron)HR geeft op hoofdlijnen een verduidelijking van het beslissingskader m.b.t. de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor het feitelijk leidinggeven aan een door een rechtspersoon verrichte verboden gedraging a.b.i. art. 51.2 aanhef en onder 2, Sr. Falende bewijsklachten feitelijk leidinggeven en het daartoe vereiste van opzet van verdachte en falende klacht m.b.t. het ten bezware van verdachte bij de strafoplegging meewegen dat de Belastingdienst voor een aanzienlijk bedrag is benadeeld.
AnnotatorC.J.A. de Bruijn
UitspraakECLI:NL:HR:2016:733
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBestuursrecht
TitelRaad van State 20-01-2016
CiteertitelJIN 2016/116
SamenvattingPlaatsingsplan van ondergrondse restafvalcontainers, Zienswijze, indienen via website, Bewijs indiening, Bewijslast.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 21 april 2015 heeft het college het plaatsingsplan vastgesteld voor de plaatsing van ondergrondse restafvalcontainers in de wijk Eykenduynen (wijk 83) te Den Haag.
AnnotatorM.J.O. Copier
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:99
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBestuursrecht
TitelRaad van State 03-02-2016
CiteertitelJIN 2016/117
SamenvattingLigplaatsvergunning, Verlenging termijn voor intrekking ongebruikte ligplaatsvergunning, Discretionaire bevoegdheid, Beoordelingsvrijheid, Marginale toetsing.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 15 januari 2013 heeft het college de op 18 mei 2010 aan [wederpartij] verleende vergunning voor het innemen van een ligplaats met een woonark aan de [locatie] te Termunterzijl, ingetrokken.
AnnotatorR.J.N. Schlössels
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:196
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBestuursrecht
TitelCentrale Raad van Beroep 13-01-2016
CiteertitelJIN 2016/118
SamenvattingHeroverweging in bezwaar, Ongunstiger resultaat, Rechtzekerheidsbeginsel.
Samenvatting (Bron)Vaststelling buitenlandbijdrage. Het Zorginstituut was bevoegd om het besluit te wijzigen en op basis van de eerst op 3 september 2013 van de Belastingdienst ontvangen juiste inkomensgegevens de buitenlandbijdrage nogmaals definitief vast te stellen. Geen strijd met het beginsel van de rechtszekerheid.
AnnotatorJ.H. Keinemans
UitspraakECLI:NL:CRVB:2016:102
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBestuursrecht
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 11-11-2015
CiteertitelJIN 2016/119
SamenvattingVertrouwensbeginsel, Toezeggingen, Toetsing van beleidsregels, Onrechtmatige ministeriële aanwijzing.
Samenvatting (Bron)moet vertrouwen opgewekt door de minister, gehonoreerd worden door de NZa? kapitaallasten verzorgingshuizen
AnnotatorR.J.B. Schutgens
UitspraakECLI:NL:CBB:2015:375
Artikel aanvragenVia Praktizijn