Tijdschrift voor Bouwrecht

Uitgever Instituut voor Bouwrecht
Tijdschrift Tijdschrift voor Bouwrecht
Datum 28-06-2016
Aflevering 6
RubriekArtikelen
TitelDe privaatrechtelijke aspecten van het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Deel 1)
CiteertitelTBR 2016/78
SamenvattingAlgemene opmerkingen en de informatieplicht omtrent de verzekering en financiële zekerheid (art. 7:765a BW).
Auteur(s)E.M. Bruggeman
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe voorgestelde wijzigingen in de preventieve en de repressieve toetsing aan bouwtechnische voorschriften
CiteertitelTBR 2016/79
SamenvattingDe ministerraad heeft op 8 april 2016 besloten om het wetsvoorstel Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) naar de Tweede Kamer te zenden. Het wetsvoorstel Wkb heeft een privaatrechtelijk en een publiekrechtelijk deel. In dit artikel wordt alleen aandacht besteed aan het publiekrechtelijke deel van het wetsvoorstel Wkb.
Auteur(s)P.M.J. de Haan
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelNogmaals: naar een andere regeling van de aansprakelijkheid na oplevering, exit het onderscheid verborgen en niet-verborgen gebreken
CiteertitelTBR 2016/80
SamenvattingDit artikel is een bewerking van een korte voordracht gehouden ter inleiding op het symposium Het wetsvoorstel Kwaliteitsborging in de bouw, gehouden op 23 mei 2016.
Auteur(s)M.A.B. Chao-Duivis
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe ontheffing van instructieregels in de Omgevingswet
CiteertitelTBR 2016/81
SamenvattingIn het huidige artikel 4.1a jo 4.3a Wro is een ontheffingsbevoegdheid opgenomen. Ook de nieuwe Omgevingswet biedt mogelijkheden voor ontheffingsbevoegdheden in de instructieregels van Rijk en provincie, maar er zijn enkele voor de rechtspraktijk relevante verschillen (zoals de geldigheidsduur en de reikwijdte van de ontheffing). In deze bijdrage zet de auteur deze verschillen uiteen.
Auteur(s)A.G.A. Nijmeijer
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe appellerende vastgoedeigenaar. Een overzicht van de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de belanghebbendheid van vastgoedeigenaren bij ruimtelijke besluitvorming
CiteertitelTBR 2016/82
SamenvattingVastgoedeigenaren hebben nog al eens te maken met de niet-ontvankelijkheid van hun beroep in verband met het relativiteitsvereiste. In deze bijdrage geeft de auteur een overzicht van de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State alwaar dit aan de orde is.
Auteur(s)L.A. van Heusden
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTitel 2.14 van het Barro en de parallelle Kaagbaan. Over een wetstechnische omissie en de mogelijke gevolgen voor Schiphol
CiteertitelTBR 2016/83
SamenvattingMet het oog op een mogelijke uitbreiding van Schiphol, voorziet het Barro in de reservering van een gebied voor de parallelle Kaagbaan. Bedoeld is ruimtelijke ontwikkelingen in dit gebied niet toe te staan. Een wetstechnische inconsistentie tussen het Barro en de Wabo doet die bedoeling echter teniet. In dit artikel komt de vraag aan de orde in hoeverre dat gevolgen heeft voor de uitbreiding van Schiphol.
Auteur(s)T. Grundmeijer , C.W. Kniestedt
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet recht op terugoverdracht in alle gevallen van niet-uitvoering: Het is tijd voor een herziening van art. 61 Ow
CiteertitelTBR 2016/84
SamenvattingDe onteigening van grond kan alleen maar plaats hebben in het algemeen belang. Het algemeen belang is de rechtvaardiging van de inbreuk op het grondrecht van de onteigende. Indien het werk waartoe land is onteigend, niet wordt uitgevoerd, verliest deze inbreuk zijn legitimiteit. Art. 61 Ow brengt deze gedachte tot uitdrukking door de onteigende het recht toe te kennen om onder bepaalde voorwaarden van de onteigenaar teruglevering van de grond te eisen.
Auteur(s)B. Hoops
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelFlexibiliteit van geďntegreerde contracten. De impact van contractswijzigingen in Nederlandse DBFM en op UAV GC 2005 gebaseerde infrastructuurcontracten
CiteertitelTBR 2016/85
SamenvattingGeďntegreerde contracten zijn op dit moment de standaard voor Nederlandse infrastructuurprojecten. Deze contractvormen hebben in de praktijk vaak een langere contractduur dan traditionele contracten, omdat er ten opzichte van het traditionele model meer verplichtingen van de opdrachtnemer in één contract zijn opgenomen.
Auteur(s)N.A. van Leeuwen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekReactie
TitelOver doorwerking van Europese richtlijnen en de ambtshalve toetsing aan art. 6:233 onder a BW. Reactie op de noot van J.H. Meerburg bij Raad van Arbitrage voor de Bouw 4 november 2015, No. 80824
CiteertitelTBR 2016/86
SamenvattingDe noot van J.H. Meerburg in TBR 2016/43 bevat een voor de praktijk verwarrende passage waarin de doorwerking van het Europees recht in het Nederlands privaatrecht onjuist wordt weergegeven. In de noot wordt onder meer aandacht besteed aan de verhouding tussen de Richtlijn oneerlijke bedingen en de onredelijk bezwarend-toets uit art. 6:233 onder a BW. Naar auteurs idee schetst de noot een verkeerd beeld van de relatie tussen de Europese richtlijn en het Nederlands burgerlijk recht.
Auteur(s)C.M.D.S. Pavillon
LinkVolledige tekst artikel (Researchgate)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 24-02-2016
CiteertitelTBR 2016/87
SamenvattingLadder voor duurzame verstedelijking Westland
Samenvatting (Bron)Bij besluiten van 30 juni 2015 heeft de raad het bestemmingsplan "Dijckerwaal fase 1" vastgesteld (hierna gezamenlijk: het besluit).
AnnotatorJ.C. van Oosten , P.J. van der Woerd
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:489
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Aanbestedingsrecht
TitelHvJ EU 14-03-2016, C-234/14, ECLI:EU:C:2016:6
CiteertitelTBR 2016/88
SamenvattingPrejudiciële verwijzing – Overheidsopdrachten – Richtlijn 2004/18/EG – Economische en financiële draagkracht – Technische bekwaamheid en/of beroepsbekwaamheid – Artikelen 47, lid 2, en 48, lid 3 – Bestek dat de verplichting bevat voor een inschrijver om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten dan wel een personenvennootschap op te richten met de entiteiten op wier draagkracht of bekwaamheden hij zich beroept
AnnotatorF.G. Horsting
LinkVolledige tekst uitspraak (HvJ EU)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Overig privaatrecht
TitelRaad van Arbitrage voor de Bouw 10-02-2016, 71.998 en 34574
CiteertitelTBR 2016/89
SamenvattingBeroepsaansprakelijkheid adviseur
AnnotatorF.R.A. Schaaf
LinkVolledige tekst uitspraak (Raad van Arbitrage voor de Bouw)
LinkVolledige tekst uitspraak (Raad van Arbitrage voor de Bouw)
Artikel aanvragenVia Praktizijn