Bouwrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bouwrecht
Datum 23-07-2016
Aflevering 7
RubriekArtikelen
TitelAnticiperen op de Omgevingswet
CiteertitelBR 2016/49
SamenvattingDe Omgevingswet treedt volgens de planning van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in 2018 in werking. De Omgevingswet bundelt 26 bestaande wetten op het gebied van onder andere bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Eén van de veranderingen waar de wet voor zorgt is dat meerdere bestemmingsplannen in een gemeente moeten worden ondergebracht in één omgevingsplan.2 In een omgevingsplan worden regels opgenomen voor de fysieke leefomgeving die de activiteiten van burgers en bedrijven reguleren.3 Daarnaast kunnen in een omgevingsplan bijvoorbeeld ook omgevingswaarden en beoordelingsregels voor omgevingsvergunningen worden opgenomen.
Auteur(s)C.M.P. Zegers , B. Weekers
LinkVolledige tekst artikel (tonnaer.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek Natuurbeschermingsrecht en Ffw 2016 (deel 1)
CiteertitelBR 2016/50
SamenvattingEen jaar verstreken; tijd dus voor een overzicht van de relevante ontwikkelingen op het gebied van het natuurbeschermingsrecht en de Flora- en faunawet. In dit eerste deel komt het natuurbeschermingsrecht aan de orde. De ontwikkelingen op het gebied van de soortenbescherming zullen in een volgende editie worden beschreven. Dit artikel gaat in op: (i) voorgenomen en reeds ingevoerde wetwijzigingen op het terrein van de gebiedsbescherming; (ii) jurisprudentie over vergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 (“Nbw 1998”) en (iii) jurisprudentie over plannen als bedoeld in art. 19j Nbw 1998. Ten slotte, (iv) wordt nog gewezen op een aantal meer algemene uitspraken die ook voor de gebiedsbescherming relevant zijn.
Auteur(s)M.M. Kaajan , F. Onrust
LinkVolledige tekst artikel (envir-advocaten.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijk ordeningsrecht
TitelRaad van State 04-05-2016
CiteertitelBR 2016/51
SamenvattingGeen nadeelcompensatie wegens ondergrondse restafvalcontainers (orac’s), omdat de schade minder is dan de in dit geval aanvaardbare drempel voor normaal maatschappelijk risico van 5% van de waarde van de woning.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 20 oktober 2014 heeft het college een aanvraag van [appellant] om nadeelcompensatie afgewezen.
AnnotatorJ.W. van Zundert
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:1205
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijk ordeningsrecht
TitelRaad van State 11-05-2016
CiteertitelBR 2016/52
SamenvattingProvinciaal inpassingsplan herstructurering (versterking en innovatie) glastuinbouw- en paddenstoelenteeltgebied Bommelerwaard.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 25 februari 2015 hebben provinciale staten het inpassingsplan "Bommelerwaard" vastgesteld en besloten geen exploitatieplan vast te stellen.
AnnotatorJ.W. van Zundert
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:1281
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijk ordeningsrecht
TitelRaad van State 18-05-2016
CiteertitelBR 2016/53
SamenvattingLadder Duurzame Verstedelijking; uitwerkingsplan (ook) ladderplichtig?
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 13 maart 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders het uitwerkingsplan "Spoorallee" (hierna te noemen: het oorspronkelijke besluit) vastgesteld.
AnnotatorM.Y.C.L. de Wit
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:1295
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuursrechtelijke schadevergoeding
TitelRaad van State 02-03-2016
CiteertitelBR 2016/54
SamenvattingNormaal maatschappelijk risico bij (indirecte) planschade. Bij normale maatschappelijke ontwikkeling in lijn der verwachtingen 5% van waarde onroerende zaak voor rekening van aanvrager.
Samenvatting (Bron)Bij afzonderlijke besluiten van 29 oktober 2013 heeft het college afzonderlijke aanvragen van [appellant A] en [appellant B] (hierna gezamenlijk en in enkelvoud: [appellant A]), [appellant C] en [appellant D] (hierna gezamenlijk en in enkelvoud: [appellant C]), [appellant E], [appellant F] en [appellant G] (hierna: gezamenlijk en in enkelvoud: [appellant F]), [appellant H] en [appellant I] en [appellant J] (hierna gezamenlijk en in enkelvoud: [appellant I]) om een tegemoetkoming in planschade afgewezen.
AnnotatorI.P.A. van Heijst
UitspraakECLI:NL:RVS:2016:530
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Koop- en aannemingscontracten
TitelRaad van Arbitrage voor de Bouw 11-04-2016, 71.917
CiteertitelBR 2016/55
SamenvattingIntreden van verzuim zonder ingebrekestelling op grond van artikel 6:83 BW.
AnnotatorM.R. Lim
LinkVolledige tekst uitspraak (Raad van Arbitrage voor de Bouw)
Artikel aanvragenVia Praktizijn