Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 01-03-2013
Aflevering 1
TitelDe bevoegdhedenovereenkomst: hoe het niet nakomen van een inspanningsverplichting tot een schadevergoedingsverplichting kan leiden
CiteertitelJB Plus 2013, afl. 1, nr. 1
SamenvattingDe Hoge Raad is in het arrest Etam/Zoetermeer ingegaan op de competentieverdeling tussen de burgerlijke rechter en de bestuursrechter bij geschillen over bevoegdhedenovereenkomsten. Deze rechter gaat niet in op de materiële vraag hoever de verplichting op grond van de overeenkomst reikt en of en in hoeverre er een verplichting voor de overheid is om op grond van wanprestatie schade te vergoeden. In deze bijdrage wordt antwoord gegeven op deze vraag. Daarmee wordt verdergegaan waar de Hoge Raad eindigt in het arrest Etam/Zoetermeer.
Auteur(s)P.J. Huisman
UitspraakECLI:NL:HR:2011:BP3057
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelPrejudicieel verwijzen in vogelvlucht
CiteertitelJB Plus 2013, afl. 1, nr. 2
SamenvattingHet Unierecht speelt een belangrijke rol in de nationale rechtsordes van de (inmiddels) 27 lidstaten. Ook in Nederland is meer aandacht voor het Europese recht en de Nederlandse rechters staan te boek als trouwe prejudiciële verwijzers. Het Unierecht speelt bovendien een belangrijke rol in de dagelijkse praktijk van het (bestuurs)recht. In deze bijdrage worden enkele belangrijke aspecten van de prejudiciële procedure belicht. Daarbij is aandacht voor de relatie tussen het Unierecht en het nationale recht, de uitgangspunten van de prejudiciële pocedure en de positie van de verschillende actoren binnen die procedure. Ook komen enkele ‘do en don’ts’ bij het prejudicieel verwijzen aan de orde.
Auteur(s)R. Grimbergen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVergoeding van schade bij rechtmatig overheidshandelen in 2012
CiteertitelJB Plus 2013, afl. 1, nr. 3
SamenvattingSchadevergoeding bij rechtmatige overheidsdaad, de nadeelcompensatie, is bepaald geen rustig bezit. Dit blijkt uit ontwikkelingen in recente jurisprudentie. In deze bijdrage worden deze ontwikkelingen besproken aan de hand van drie thema’s: (de invulling van) het normaal maatschappelijk risico, het causale verband en de schadeberekening.
Auteur(s)J.S. Procee , J.A. Spee
Artikel aanvragenVia Praktizijn