Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 01-03-2016
Aflevering 1
TitelDe kunst van het subsidiëren
CiteertitelJB Plus 2016, afl. 1, nr. 1
SamenvattingDe subsidieaanvraag van een cultuurinstelling krijgt een positieve beoordeling, maar wordt toch afgewezen. Zij staat op plaats zeven in de subsidierangorde. Vanwege het subsidieplafond kunnen alleen de eerste zes aanvragen worden gehonoreerd. De instelling start een juridische procedure, waarin zij naast haar eigen afwijzing ook de verleningsbesluiten van drie hoger in de rangorde geëindigde medeaanvragers probeert te betwisten. Het opkomen tegen andermans besluiten uit dezelfde subsidieronde blijkt echter niet mogelijk onder het regime van de Awb. De Afdeling bestuursrechtspraak ziet zich voor een complexe vraag gesteld, die op 15 juli 2015 op creatieve wijze wordt beantwoord.
Auteur(s)E.M.J. Hardy
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe complexe wereld van de melding
CiteertitelJB Plus 2016, afl. 1, nr. 2
SamenvattingIn januari 2015 heeft de grote kamer van de Afdeling bestuursrechtspraak op basis van een conclusie in twee zaken uitspraak gedaan over het rechtskarakter van een bestuurlijke reactie op een melding die uit een oogpunt van rechtsontwikkeling beantwoording zouden behoeven. De door de Afdeling en in de conclusie ontwikkelde regels worden geanalyseerd, om vervolgens een aantal meldingenstelsels tegen de achtergrond hiervan doorgelicht. (ECLI:NL:RVS:2015:14, ECLI:NL:RVS:2015:36)
Auteur(s)L.J.M. Timmermans
UitspraakECLI:NL:RVS:2015:14
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelNadeelcompensatie in ontwikkeling – van besluit naar verzoekschrift?
CiteertitelJB Plus 2016, afl. 1, nr. 3
SamenvattingHet is alweer enige tijd geleden dat de Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten (hierna: Wns) in 2013 in het Staatsblad verscheen.1 Het deel over onrechtmatige besluitvorming is inmiddels in werking getreden, in tegenstelling tot de nieuwe Titel 4.5 Awb over nadeelcompensatie. Inwerkingtreding van deze titel is voor zover nu bekend niet voorzien voor 2018.2 Sinds 2013 en zeker sinds de indiening van het wetsvoorstel voor de Wns in 20113 heeft het nadeelcompensatierecht niet stil gestaan. De naar verluid beduidend minder terughoudende toetsing van de bestuursrechter springt daarbij het meest in het oog.4 De wetgever heeft met deze ontwikkelingen geen rekening kunnen houden en het is interessant te bezien of Titel 4.5 Awb daarom nog aansluit bij de huidige stand van zaken.
Auteur(s)I.M. van der Heijden , J.S. Procee , K. Winterink
LinkVolledige tekst artikel (blogomgevingsrecht.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn