Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 01-12-2016
Aflevering 4
TitelHet transparantiebeginsel naar Nederlands recht: een visie geïnspireerd op het EU-recht
CiteertitelJB Plus 2016, afl. 4, nr. 1
SamenvattingTransparantie is een veelvormig en moeilijk grijpbaar begrip. In de Nederlandse literatuur gaan sinds enige tijd stemmen op om een nationaal transparantiebeginsel te erkennen, maar consensus hierover bestaat niet. Wel gelden diverse transparantieverplichtingen, die deels ontleend zijn aan het Europese recht waarin het transparantiebeginsel verder is ontwikkeld. In deze bijdrage zet de auteur uiteen hoe de Europeesrechtelijke benadering van transparantie tot een beter begrip van de nationaalrechtelijke transparantieverplichtingen kan leiden en de verdere ontwikkeling daarvan in goede banen kan leiden. Ook doet zij een eerste aanzet tot het formuleren van een nationaalrechtelijk transparantiebeginsel dat recht doet aan de complexe aard van transparantie.
Auteur(s)A.W.G.J. Buijze
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTussen droom en daad: advies van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht
CiteertitelJB Plus 2016, afl. 4, nr. 2
SamenvattingDe regering is voornemens om de voorstellen van de Commissie rechtseenheid bestuursrecht over te nemen. De commissie stelt voor om zowel bij de Hoge Raad als bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een rechtseenheidskamer in te stellen, bestaande uit leden van beide hoogste rechtscolleges. In die rechteenheidskamers moeten belangrijke rechtseenheidsvragen worden behandeld, met aanvullende processuele eisen voor de betrokkenheid van procespartijen en anderen dan procespartijen. Daarenboven stelt de commissie voor om in de Algemene wet bestuursrecht uitdrukkelijk vast te leggen dat beide hoogste rechtscolleges over en weer de eenheid en consistentie van het recht moeten bevorderen. In deze bijdrage wordt het advies van de Commissie op hoofdlijnen weergegeven en van commentaar voorzien. Met het laatste wordt getracht antwoord te geven op de vraag of in het advies (voldoende) tegemoet is gekomen aan de wens om de rechtseenheid binnen het bestuursrecht en tussen het bestuursrecht en de andere rechtsgebieden te optimaliseren.
Auteur(s)R. Ortlep
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelConstitutionalisering van behoorlijk bestuur
CiteertitelJB Plus 2016, afl. 4, nr. 3
SamenvattingDe algemene beginselen van behoorlijk bestuur (abbb) lijken een rustig bezit. Maar dit is schijn. Onder invloed van het EVRM en het Unierecht voltrekken zich gestaag ontwikkelingen die leiden tot een stevige constitutionele verankering van een fundamenteel recht op behoorlijk bestuur. De dwarsverbanden tussen rechtsstatelijke eisen van behoorlijk bestuur, grondrechten en andere universele eisen van bestuurlijke behoorlijkheid worden steeds hechter. Deze meta-ontwikkeling heeft ook betekenis voor diverse afzonderlijke nationale abbb.
Auteur(s)R.J.N. Schlössels
Artikel aanvragenVia Praktizijn