AB Rechtspraak Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht
Datum 17-01-2018
Aflevering 3
RubriekEHRM
TitelEHRM, 06-11-2017, 43494/09
CiteertitelAB 2018/11
SamenvattingVrijheid om woonplaats te kiezen beperkt.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
LinkVolledige tekst annotatie (Stibbe)
UitspraakECLI:CE:ECHR:2017:1106JUD004349409
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHoge Raad
TitelHoge Raad 16-12-2016
CiteertitelAB 2018/12
SamenvattingVerbod nertsenhouderij.
Samenvatting (Bron)Onrechtmatige overheidsdaad. Is invoering van de Wet verbod pelsdierhouderij (met een overgangsperiode tot 2024) onrechtmatig? Verlies van toekomstige inkomsten; strijd met art. 1 EP (eigendomsbescherming)? Betekenis van rechtspraak EHRM voor uitleg van art. 1 EP door de nationale rechter. Regulering van eigendom; is een ‘fair balance’ in acht genomen? Bewijsaanbod.
AnnotatorT. Barkhuysen , M.L. van Emmerik
LinkVolledige tekst annotatie (Stibbe)
UitspraakECLI:NL:HR:2016:2888
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekABRvS
TitelRaad van State 08-11-2017
CiteertitelAB 2018/13
SamenvattingSchrappen aanduiding politieke partij door centraal stembureau voorafgaande aan verkiezing.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 27 februari 2017 heeft het centraal stembureau de onder nr. 295 geregistreerde aanduiding ‘Vrouwen Partij (VP)’ en, voor zover van toepassing, het bijbehorende logo geschrapt uit het register, als bedoeld in artikel G 1 van de Kieswet.
AnnotatorP.J. Stolk
UitspraakECLI:NL:RVS:2017:2996
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekABRvS
TitelRaad van State 13-09-2017
CiteertitelAB 2018/14
SamenvattingMisbruik van de bevoegdheid om Wob-verzoeken in te dienen.
Samenvatting (Bron)Bij uitspraken van 9 december 2016 heeft de rechtbank door [appellant] ingestelde beroepen in procedures over informatieverzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: de Wob) en de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (hierna: de Wiv) niet-ontvankelijk verklaard. Deze uitspraken zijn aangehecht.
AnnotatorM.A.J. West
UitspraakECLI:NL:RVS:2017:2478
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekABRvS
TitelRaad van State 05-07-2017
CiteertitelAB 2018/15
SamenvattingOmgevingsvergunning bouwen.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 10 november 2014 heeft het college aan [belanghebbende] (hierna: vergunninghoudster) omgevingsvergunning verleend voor de nieuwbouw van een woonhuis op het perceel [locatie] te Leiden (hierna: het perceel).
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2017:1770
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCRvB
TitelCentrale Raad van Beroep 25-10-2017
CiteertitelAB 2018/16
SamenvattingWeigering WW-uitkering leidt tot stopzetting woonlastenverzekeringsuitkeringen.
Samenvatting (Bron)Schadevergoeding. Woonlastenverzekering bij onvrijwillige werkloosheid. De Raad voorziet zelf. Proceskostenvergoeding.
AnnotatorC.N.J. Kortmann
UitspraakECLI:NL:CRVB:2017:3698
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCBb
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 06-10-2016
CiteertitelAB 2018/17
SamenvattingEZ subsidies, garantstellingsovereenkomst, subsidievaststelling, bevoegdheid bestuursrechter.
Samenvatting (Bron)Tussenuitspraak. Subsidievaststelling. Subsidie in de vorm van garantstelling door de Staat voor verstrekt risicokapitaal aan MKB-onderneming. Bestuursrechter bevoegd? College: De beslissing van verweerder waarbij ten behoeve van appellante, onder opschortende voorwaarden, een aanspraak is gevestigd op de verlening van een garantie als bedoeld in de Subsidieregeling, is een besluit in de zin van artikel 1:3 van de Awb. Die garantie is, gelet op het hier toepasselijke normatieve kader, een subsidie. De brief waarmee verweerder die aanspraak naar aanleiding van een daartoe strekkende aanvraag van appellante heeft geconcretiseerd is evenzeer een besluit als bedoeld in artikel 1:3 van de Awb. De mededeling van verweerder in de bestreden brief, inhoudend dat de opschortende voorwaarde van artikel 4, lid 3, van de garantstellingsovereenkomst niet is vervuld en dat de gevraagde subsidie op nihil wordt vastgesteld, moet worden aangemerkt als een besluit als bedoeld in artikel 4:46 van de Awb. Dit volgt uit het vorenstaande en uit de systematiek zoals die blijkt uit de, in onderlinge samenhang gelezen, afdelingen 4.2.3 en 4.2.5 van titel 4.2. (Subsidies) van de Awb. Het standpunt van verweerder dat artikel 4:44, eerste lid, aanhef en onder c, van de Awb, de mogelijkheid biedt om de beslissing omtrent vaststelling van de subsidie bij een overeenkomst als bedoeld in artikel 4:36, eerste lid, (hier de garantstellingsovereenkomst) anders te regelen en buiten de reikwijdte van titel 4.2 van de Awb naar het privaatrecht te transponeren, berust op een verkeerde lezing van dat artikellid. Toepassing bestuurlijke lus. Opdracht aan verweerder om gebrek in bestreden besluit te herstellen.
AnnotatorJ.R. van Angeren
LinkVolledige tekst annotatie (Stibbe)
UitspraakECLI:NL:CBB:2016:317
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Midden-Nederland 07-07-2017
CiteertitelAB 2018/18
SamenvattingDe verwijzing naar de gemeentelijke website met nieuwsberichten voldeed niet aan art. 5 lid 1 Wet hergebruik van overheidsinformatie, omdat deze berichten op die wijze niet (zonder meer) in een open en machinaal leesbaar formaat worden verstrekt.
Samenvatting (Bron)Verzoeken op grond van de wet hergebruik overheidsinformatie over nieuwsberichten van gemeenten Wet hergebruik overheidsinformatie Samenvatting: De rechtbank heeft vijf dezelfde verzoeken van eiser bij verschillende gemeenten ter zitting behandeld en vervolgens één uitspraak gedaan. Eiser heeft verzocht om verstrekking van alle nieuwsberichten binnen de betreffende gemeenten, inclusief de daarbij behorende publicatiedata, afbeeldingen, verantwoordelijke afdeling, doelgroep (in- of extern) en andere metadata. De gemeenten hebben min of meer op dezelfde wijze gereageerd op dit verzoek van eiser en voornamelijk verwezen naar de beschikbaarheid van de nieuwsberichten op hun eigen website en via sociale media. De rechtbank oordeelt dat dit, gelet op de uitgangspunten van de Who, niet als verstrekking in het kader van die wet volstaat. De nieuwsberichten zijn op een website (en op sociale media) namelijk wel elektronisch beschikbaar, maar niet (zonder meer) in een open en machinaal leesbaar formaat. Ter zitting is gebleken dat de vijf verweerders óf werken met een contentmanagement systeem (cms) van het type Typo3 óf met een cms van de SIMgroep. Voor beide type cms geldt dat, via de RSS-feeds, op betrekkelijk eenvoudige wijze wel een verstrekking kan plaatsvinden die voor eiser volstaat. De manier waarop dit kan, staat beschreven in de uitspraak. De rechtbank heeft per gemeente onderzocht wat het gevolg moet zijn van het feit dat zij daarvoor aanvankelijk niet hebben gekozen. In de meeste gevallen hebben de gemeenten in beroep namelijk wel voorzien in een afdoende verstrekking van gegevens op grond van de Who. In die gevallen heeft de rechtbank de rechtsgevolgen van het bestreden besluit in stand gelaten. Voor één gemeente geldt dat hij alle oude nieuwsberichten heeft laten vernietigen vanwege de overgang naar een nieuw cms. De rechtbank laat ook bij deze gemeente de rechtsgevolgen van het bestreden besluit in stand, omdat er geen reële mogelijkheid is om deze nieuwsberichten nog aan eiser te verstrekken. Deze onzorgvuldigheid vertaalt zich in een proceskostenveroordeling voor het bezwaar en het beroep. Voor één van de gemeenten heeft de rechtbank gekozen voor een bestuurlijke lus, omdat deze gemeente zonder nadere motivering heeft volstaan met een verwijzing naar de website en de RSS-feed die alleen de laatste dertig nieuwsberichten omvat. De gemeente wordt in de gelegenheid gesteld het gebrek te herstellen.
AnnotatorN.N. Bontje
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2017:3420
Artikel aanvragenVia Praktizijn