Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 20-02-2018
Aflevering 1
RubriekArtikelen
TitelOp de blaren zitten? Over afwijkingen van dwingend en aanvullend recht, oneerlijke bedingen en daarbij passende sancties
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 2
SamenvattingDrie maanden nadat een opleiding hotelmanagement van start is gegaan, wenst een cursist de onderwijsovereenkomst te beëindigen. Volgens de algemene voorwaarden van Tio Teach B.V. is restitutie onmogelijk: de student is het gehele cursusgeld verschuldigd. Het Hof Den Haag maakt in 2016 korte metten met dit ‘annuleringsbeding’. Een vergelijking met de situatie zonder het beding (de ‘fictievevergelijkingstoets’) leert dat het beding afwijkt van art. 7:408 lid 1 BW, op grond waarvan een opdrachtgever een overeenkomst van opdracht te allen tijde kan opzeggen, en van art. 7:411 BW, op grond waarvan dan een redelijk loon verschuldigd is. Mede gelet op de opleidingsduur (12 maanden) en de hoogte van het cursusgeld (€ 12 600) acht het hof het beding onredelijk bezwarend. In oktober 2017 liet de Hoge Raad dit oordeel in stand.
Auteur(s)C.M.D.S. Pavillon
Pagina2
LinkVolledige tekst annotatie (rug.nl)
UitspraakECLI:NL:HR:2017:2775
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe herziene CPC-verordening als oplossing voor grensoverschrijdend consumentenleed?
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 6
SamenvattingDoor de globalisering hebben inbreuken op consumentenrechten steeds vaker internationale gevolgen. Het materiële consumentenrecht is grotendeels geharmoniseerd binnen de EU. Handhaving van consumentenrecht blijft echter nog steeds hoofdzakelijk een zaak van nationaalrecht en van nationale instanties. Dit heeft als gevolg dat een inbreuk in de ene lidstaat wordt gestopt, terwijl ze in andere lidstaten vaak nog wordt voortgezet. Bovendien blijkt het ontzettend moeilijk om consumenten op een efficiënte manierte vergoeden bij grensoverschrijdende inbreuken. De Volkswagen-Dieselgate-zaak maakt dit pijnlijk duidelijk. In een aantal landen – waaronder Nederland – werd ondertussen weliswaar een boete opgelegd aan VW, maar een vergoeding voor de getroffen consumenten blijft voorlopig uit.
Auteur(s)E. Terryn , P. Verbiest
Pagina6
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelConsumentenkoop 2016
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 19
SamenvattingDeze kroniek geeft een overzicht van de belangrijkste tendensen in de rechtspraak betreffende de consumentenkoop tijdens het jaar 2016. In de eerste plaats wordt het arrest Wathelet van het Hof van Justitie besproken. Vervolgens wordt ingegaan op de Nederlandse rechtspraak met betrekking tot de beoordeling van de conformiteit van tweedehandsauto’s en van huisdieren, inmiddels traditionele topics in de kroniek Consumentenkoop. Er wordt ook stilgestaan bij de ontbindingssanctie en de taakverdeling tussen de rechter en de partijen in het proces. Totslot volgt een korte update over de stand van zaken met betrekking tot de richtlijnvoorstellen betreffende de online en andere verkoop op afstand van goederen en de levering van digitale inhoud.
Auteur(s)C.A.N.M.Y. Cauffman
Pagina19
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOneerlijke handelspraktijken 2016-2017
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 28
SamenvattingDeze kroniek biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van oneerlijke handelspraktijken in 2016 en 2017. Met onder meer aandacht voor de update van de leidraad van de Europese Commissie bij de Richtlijn OHP, de toepasselijkheid van de OHP-regels op prijsvergelijkers en de handhavingsactie van de ACM op het gebied van autoreclame.
Auteur(s)B.B. Duivenvoorde
Pagina28
LinkVolledige tekst artikel (hoogenhaak.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelLethal but legal, and where does tort law come in?
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 35
SamenvattingEen verslag van de Workshop Liability & Insurance, Ius Commune Congres 2017 en een vooruitblik naar het UCALL Jubileum Congres 2018.
Auteur(s)A.L.M. Keirse , R. Rijnhout
Pagina35
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Algemene voorwaarden
TitelRechtbank Rotterdam 25-11-2016
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 44
SamenvattingEiser/UwHuisVeilig Services B.V. (UHV)
Samenvatting (Bron)Afsluiten beveiligingsabonnement. Sprake van koop of afbetaling of consumentenkrediet? (Geen) mogelijkheid opzegging onredelijk bezwarend?
AnnotatorL. Kremers
Pagina44
UitspraakECLI:NL:RBROT:2016:9097
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Algemene voorwaarden
TitelRechtbank Amsterdam 05-09-2017
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 50
Samenvatting (Bron)Een man mag zijn mobiele telefoonabonnement bij T-Mobile kosteloos opzeggen omdat hij slecht is geïnformeerd over de opzegtermijn.
AnnotatorC.M.D.S. Pavillon
Pagina50
LinkVolledige tekst annotatie (rug.nl)
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2017:6552
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Consumentenkoop
TitelRechtbank Amsterdam 30-03-2017
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 54
Samenvatting (Bron)Het afsluiten van een energiecontract in een winkel van de Mediamarkt is volgens de kantonrechter verkoop buiten verkoopruimte en er moet dus gewezen worden op de 14 dagen bedenktijd. Zo niet: gratis energie.
AnnotatorM.Y. Schaub
Pagina54
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2017:2005
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Handelspraktijken
TitelNederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel 04-04-2017, 2016/4461/A
CiteertitelTvC 2018, 1, p. 57
AnnotatorS. Voet
Pagina57
Artikel aanvragenVia Praktizijn