Bouwrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bouwrecht
Datum 21-06-2018
Aflevering 6
RubriekArtikelen
TitelDuurzaam aanbesteden: hoe te komen tot een ‘groen werk’ in bouwtenders?
CiteertitelBR 2018/38
SamenvattingIn de praktijk blijkt dat duurzaamheidsaspecten in bouwtenders nog steeds maar mondjesmaat worden uitgevraagd en/of op een heel beperkte wijze worden toegepast. Inkooporganisaties zijn vaak onbekend met nieuwe en innovatieve inkooptrajecten en/of het formuleren van eisen wensen voor dergelijke inkooptrajecten.
Auteur(s)T.A. Terlien , D. Santurio González
LinkVolledige tekst artikel (croonadvocaten.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe monddoodclausule: beperkt houdbaar en beperkt bruikbaar?
CiteertitelBR 2018/39
SamenvattingOvereenkomsten bevatten geregeld clausules waarin door een of beide partijen afstand wordt gedaan van het recht om bezwaar en beroep aan te tekenen tegen bepaalde toekomstige besluiten. Dergelijke clausules worden ook wel monddoodclausules genoemd.
Auteur(s)S.G. ten Hertog , E.W.J. de Groot
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOntwikkelingen in het ruimtelijke ordeningsrecht in 2017
CiteertitelBR 2018/40
SamenvattingDeze bijdrage bevat een overzicht van de nieuwe wet- en regelgeving en een gethematiseerde selectie van uitspraken van hoofdzakelijk de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het ruimtelijke ordeningsrecht in 2017.
Auteur(s)H. Doornhof , J.C. van Oosten
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijk ordeningsrecht
TitelRaad van State 07-03-2018
CiteertitelBR 2018/41
SamenvattingPlanschade
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 16 februari 2015 heeft het college [appellant sub 1] een tegemoetkoming in planschade toegekend van € 12.900,00, vermeerderd met de wettelijke rente en het door [appellant sub 1] betaalde drempelbedrag.
AnnotatorJ.W. van Zundert
UitspraakECLI:NL:RVS:2018:772
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Overeenkomstenrecht
TitelGerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12-12-2017
CiteertitelBR 2018/42
SamenvattingSamenwerkingsovereenkomst gemeente projectontwikkelaar.
Samenvatting (Bron)Samenwerkingsovereenkomst gemeente projectontwikkelaar. Gemeente heeft wanprestatie gepleegd, omdat zij het doel dat partijen met de koopovereenkomst voor ogen stond, te weten verbouwing van het voormalige belastingkantoor tot een appartementencomplex, voor de projectontwikkelaar onbereikbaar heeft gemaakt door het pand aan te wijzen tot monument. De Gemeente en Torenstad sluiten in 2006 een koopovereenkomst met betrekking tot het voormalige belastingkantoor. De gemeente zegt toe zich te zullen inspannen om het bestemmingsplan zou te wijzigen, dat in het kantoor woningbouw mogelijk is. Als de projectontwikkelaar door de banken- en vastgoedcrisis geen concrete plannen kan maken, wijzigt de gemeente in 2011 het bestemmingsplan aldus, dat met behulp van een vrijstelling alsnog woningbouw mogelijk is. In 2012 wijst de gemeente het pand aan als gemeentelijk monument. Het hof verwerpt de stelling van de projectontwikkelaar dat de gemeente zich onvoldoende heeft ingespannen om de bestemming woningbouw te realiseren. Dat een en ander lang heeft geduurd en dat slechts een vrijstellingsmogelijkheid is gecreëerd is te wijten aan de projectontwikkelaar die naliet concrete gegevens aan de gemeente te verschaffen. Wel heeft de gemeente wanprestatie gepleegd. Door haar aanwijzing van het pand tot gemeentelijk monument heeft zij het door partijen beoogde doel van de overeenkomst, te weten woningbouw in het belastingkantoor voor de projectontwikkelaar onbereikbaar gemaakt. De gemeente wordt veroordeeld de koopsom terug te betalen, tegen teruglevering van het pand, en tot schadevergoeding.
AnnotatorK. Meijering , E.J.M. van der Ploeg
UitspraakECLI:NL:GHARL:2017:10974
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Overeenkomstenrecht
TitelGerechtshof Arnhem-Leeuwarden 27-02-2018
CiteertitelBR 2018/43
SamenvattingToezegging. Noch de wethouder, noch de gemeenteambtenaar heeft toezeggingen gedaan dat kavelprijzen niet zouden dalen
Samenvatting (Bron)Toezegging. Noch de wethouder, noch de gemeenteambtenaar heeft toezeggingen gedaan dat kavelprijzen niet zouden dalen. Geen schending vertrouwens- of gelijkheidsbeginsel. De bewoners hebben in 2008/2009 een kavel van de gemeente Dinkelland gekocht in het gebied Reestman Noord te Weerselo. Zij stellen dat de wethouder en een ambtenaar toezeggen hebben gedaan dat de kavelprijs niet zou dalen. Dit is echter wel gebeurd: op 1 januari 2010 zijn de kavelprijzen gedaald met € 10/m². De bewoners vorderen daarom restitutie van de kavelprijs. Verder stellen zij dat de gemeente aan een bewoner van het Reestman Noord wel een restitutie heeft ontvangen en dat bewoners van ’t Pierik in Denekamp en Brookhuis in Ootmarsum ook restitutie hebben ontvangen. Het hof oordeelt dat de wethouder geen toezeggingen heeft gedaan, evenmin als de ambtenaar en dat de gemeente daarom niet het vertrouwensbeginsel heeft geschonden. De situatie van de bewoner die wel is gecompenseerd en van de bewoners in de andere kernen is verschillend van die van de appellerende bewoners, zodat het gelijkheidsbeginsel ook niet is geschonden. De gemeente is verder bij de prijsstelling binnen de bandbreedte van het gemeentelijk beleid gebleven. Zij heeft ten slotte ook voldoende informatie gegeven over de noodzaak een vrijstelling van het bestemmingsplan aan te vragen als een koper wilde starten met de bouw voordat het nieuwe bestemmingsplan in werking was getreden. Van onvoorziene omstandigheden is ook geen sprake.
AnnotatorN. van Triet
LinkVolledige tekst annotatie (feltz.nl)
UitspraakECLI:NL:GHARL:2018:2023
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Overeenkomstenrecht
TitelRechtbank Limburg 28-02-2018
CiteertitelBR 2018/44
SamenvattingBeding in koopovereenkomst woning
Samenvatting (Bron)Beding in koopovereenkomst woning dat bezwaar en beroep tegen (wijziging) bedrijf op nabijgelegen percelen uitsluit. Kettingbeding. Nietig op grond van artikel 3:40 BW.
UitspraakECLI:NL:RBLIM:2018:1810
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Omgevingsrecht
TitelRaad van State 18-10-2017
CiteertitelBR 2018/45
SamenvattingOmgevingsvergunning
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 25 februari 2014 heeft het algemeen bestuur aan [appellant] medegedeeld dat van rechtswege een omgevingsvergunning is verleend voor het verbouwen van het gebouw [locatie] te Amsterdam.
AnnotatorM.J. de Buck-Hartman
LinkVolledige tekst annotatie (feltz.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2017:2787
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Omgevingsrecht
TitelRaad van State 21-03-2018
CiteertitelBR 2018/46
SamenvattingOmgevingsvergunning Aldi
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 25 augustus 2015 heeft het college aan Aldi Zaandam een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een Aldi supermarkt op het perceel Schipperskade 3 te Wieringerwerf (hierna: het perceel).
AnnotatorS.T.J. Olierook
LinkVolledige tekst annotatie (feltz.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2018:963
Artikel aanvragenVia Praktizijn