Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht
Datum 20-04-2005
Aflevering 3/4
TitelHet Duitse statiegeldstelsel, hergebruik of definitief verwijderd? Statiegeld voor wegwerpflessen, de Verpakkingsrichtlijn en artikel 28 EG
CiteertitelNTER, 2005, p. 49
SamenvattingIn twee genuanceerde uitspraken deelt het Hof een tik(je) uit aan het Duitse systeem dat gebruik van herbruikbare verpakkingen moet stimuleren. In beide uitspraken, een prejudiciële procedure en een inbreukprocedure, blijven de uitgangspunten van dat stelsel echter overeind. De arresten laten wel enkele belangrijke vragen onbeantwoord. Er breken tevens interessante tijden aan voor het Nederlandse stelsel.

(HvJ EG 14 december 2004, zaak C-463/01, Commissie tegen Duitsland, n.n.g.; zaak C-309/02, Radlberger en Spitz tegen Land Baden-Württemberg, n.n.g.).
Auteur(s)W.T. Algera
Pagina49-55
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe ontwikkelingen rond artikel 18 EG: nieuwe uitgangspunten opgesteld door het Hof?
CiteertitelNTER, 2005, p. 56
SamenvattingIn deze bijdrage bespreken we de ontwikkelingen rond artikel 18 EG aan de hand van de indeling materiële en personele toepassingsbereik. Door de directe werking van artikel 18 EG is een algemeen recht om te reizen en te verblijven ontstaan voor buiten voor burgers van de Unie. De groep Unieburgers die zich rechtstreeks kan beroepen op de rechten van het EG-Verdrag breidt zich uit van de economisch actieven naar alle rechtmatig in het gastland verblijvende Unieburgers, waaronder ook economisch niet-actieven. Zodoende breidt het personele toepassingsbereik van artikel 18 EG zich uit.
Auteur(s)A. Pahladsingh , I.M. Uitermark
Pagina56-61
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelArrest British Horseracing Board/William Hill: het einde van de spin-offtheorie in het databankrecht?
CiteertitelNTER, 2005, p. 70
SamenvattingEind 2004 deed het Europese Hof van Justitie eindelijk uitspraak in een viertal zaken tegelijk betreffende het databankrecht. De eerste zaak had betrekking op databanken met informatie over paardenraces die door de British Horseracing Board worden georganiseerd. De andere drie, enigszins gelijksoortige zaken, betroffen databanken met informatie over voetbalwedstrijden van de Engelse en Schotse voetbalcompetities. De in die zaak aan het Hof voorgelegde vragen hadden betrekking op de uitleg van een groot aantal door de EG-Richtlijn betreffende de bescherming van databanken geïntroduceerde normen en begrippen. Algemeen kan worden geconcludeerd dat de uitspraken van het Hof de reikwijdte van het databankrecht hebben beperkt.

(HvJ EG 9 november 2004, Zaak C-203/02; Zaak C-46/02; Zaak C-338/02; Zaak C-444/02)
Auteur(s)F.C. Folmer
Pagina70-73
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMechanische Kokkelvisserij en het Europese Hof van Justitie
CiteertitelNTER, 2005, p. 74
SamenvattingOp 7 september 2004 heeft het Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een geschil tussen de Staatssecretaris van VROM en twee milieuorganisaties inzake mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee. Deze uitspraak wordt in deze bijdrage besproken.

(HvJ EG, 07-09-2004, C-127/02)
Auteur(s)R. Uylenburg
Pagina74-79
Artikel aanvragenVia Praktizijn