Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 30-12-2018
Aflevering 6
RubriekRedactioneel artikel
TitelGedachten bij een ‘gepersonaliseerd’ consumentenrecht
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 274
SamenvattingKort geleden verscheen in dit tijdschrift een artikel over onlineprijspersonalisatie in het Nederlandse consumentenrecht. Consumenten kunnen zich beduveld voelen als blijkt dat prijzen worden aangepast aan hun individuele gedrag, bijvoorbeeld als prijzen voor vliegtickets duurder worden voor een consument die op een website meerdere malen de beschikbaarheid van een vlucht raadpleegt. Toch is dit soort prijspersonalisatie niet verboden en zullen consumenten het moeten doen met de bescherming die zij in sommige gevallen kunnen ontlenen aan de regeling inzake oneerlijke handelspraktijken. Mogelijk kan bij onduidelijkheid over de prijsberekening ook een beroep worden gedaan op de e-commerce regels, die net als de afdeling over oneerlijke handelspraktijken vanuit het Europese recht in het Burgerlijk Wetboek geïmplementeerd zijn.
Auteur(s)V. Mak
Pagina274-276
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelHandelspraktijken van supermarkten tegenover leveranciers
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 277
SamenvattingDeze bijdrage schetst de ontwikkeling van zelfregulering naar Europese regels op het vlak van handelspraktijken in de levensmiddelenbranche. Hoewel in ons land lange tijd werd vertrouwd op het zelfregulerende vermogen van supermarkten en leveranciers, lijkt het erop dat er binnenkort een Europese richtlijn komt die business-to-business-handelspraktijken in deze branche zal reguleren. Hoe gaan de regels eruitzien en hoe zullen ze worden ingepast in het Nederlandse recht?
Auteur(s)W.H. van Boom
Pagina277-283
LinkVolledige tekst artikel (dendrou.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelNaar een hanteerbare vordering voor een concurrent tegen een ondernemer die zich schuldig maakt aan oneerlijke handelspraktijken
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 284
SamenvattingIn deze bijdrage behandelen auteurs niet de discussie rondom de vraag of een concurrent kan optreden tegen oneerlijke handelspraktijken, maar beantwoorden zij de vraag hoe het optreden van een concurrent tegen oneerlijke handelspraktijken in het licht van de onrechtmatige daad eruitziet in de praktijk. Aan de hand van de jurisprudentieanalyse komen zij tot de conclusie dat de discussie in de literatuur haar sporen heeft nagelaten. Rechtbanken en hoven besteden namelijk minder overwegingen aan de vereisten toerekenbaarheid, schade en causaal verband, maar zij focussen zich op de vraag onder welke categorie de onrechtmatigheid valt. In de meeste zaken wordt de onrechtmatigedaadscategorie ‘strijd met de wet’ besproken en in enkele zaken de onrechtmatigedaadscategorie ‘strijd met de zorgvuldigheidsnorm’. Hun boodschap aan de rechtspraak is dan ook: stap over de vraag of een concurrent kan optreden tegen oneerlijke handelspraktijken heen en besteed daarentegen meer aandacht aan de vereisten schade en causaliteit.
Auteur(s)M.S.A. Faraj , L.B.A. Tigelaar
Pagina284-293
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelVertraging! Met de bus van Amsterdam naar Alicante; had de passagier beter een andere vervoersmodaliteit kunnen gebruiken?
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 294
Samenvattingp het gebied van passagiersbescherming heeft de Europese luchtvaartverordening een harde landing gekend. De weerstand van de luchtvaarmaatschappijen is en blijft groot en een herziene verordening zal uiteindelijk de positie van de luchtvaartpassagier moeten verstevigen en bestaande onduidelijkheden moeten wegnemen. De luchtvaartpassagier blijkt er bij een vergelijking met de rechten van de trein- en buspassagier echter helemaal niet slecht van af te komen. In dit artikel wordt met een kritische blik gekeken naar de verschillen tussen de communautaire rechten van de passagier op compensatie bij vertraging ingeval de passagier reist per vliegtuig en ingeval de passagier reist per bus of trein. Er wordt gezocht naar een verklaring voor deze verschillen en gekeken naar de mogelijkheid om de compensatieregels bij vertraging gelijk te trekken.
Auteur(s)G.A. Hindriks
Pagina294
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelGelijke behandeling en het College voor de Rechten van de Mens (2017)
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 304
SamenvattingDe consumentenrechtelijke oordelen van het College voor de Rechten van de Mens (hierna: CRM of College) uit 2017 staan in deze kroniek centraal. Daarnaast komen relevante ontwikkelingen op het terrein van gelijke behandeling aan bod. Het College spreekt zijn oordelen uit op grond van art. 7 Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). Deze bepaling verbiedt het maken van onderscheid bij het aanbieden van diensten en goederen. Het verbod geldt voor de zeven gronden; ras, geslacht, geloof of levensovertuiging, seksuele gerichtheid, nationaliteit, politieke gezindheid en burgerlijke staat. De oordelen van het CRM worden besproken aan de hand van de thema’s recreatie, dienstverlening en koop, onderwijs en openbaar vervoer.
Auteur(s)P.R. Rodrigues
Pagina304-309
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Handelspraktijken
TitelRechtbank Den Haag 30-05-2018
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 310
Samenvattingcybersecurity, oneerlijke handelspraktijken, Software. Consumentenbond vs. Samsung.
Samenvatting (Bron)Collectieve actie van de Consumentenbond tegen Samsung over veiligheidsrisico’s als gevolg van kwetsbaarheden in Android, het besturingssysteem van de smartphones van Samsung. Niet-ontvankelijkverklaring voor vorderingen die zien op toekomstig handelen. Afwijzing van de resterende vorderingen omdat niet kan worden geconcludeerd dat Samsung, door nu niet gedurende de door de Consumentenbond genoemde periode en binnen de door haar genoemde termijn updates en upgrades door te voeren, feitelijk te weinig doet ter bestrijding van de veiligheidsrisico’s van kritieke kwetsbaarheden in Android. Verder oordeelt de rechtbank dat Samsung voldoende duidelijke en toegankelijke informatie geeft over de door haar geboden softwareondersteuning.
AnnotatorP.T.J. Wolters
Pagina310-315
UitspraakECLI:NL:RBDHA:2018:6310
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Handelspraktijken
TitelHvJ EU 19-09-2018, C-109/17
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 316
SamenvattingOneerlijke handelspraktijken, Oneerlijke bedingen, Ambtshalve toetsing, Gedragscodes, Vernietiging. Bankia vs. Merino.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Vijfde kamer) van 19 september 2018.#Bankia SA tegen Juan Carlos Mari Merino e.a.#Prejudiciele verwijzing - Richtlijn 2005/29/EG - Oneerlijke handelspraktijken van ondernemingen jegens consumenten - Lening met hypothecaire zekerheid - Hypothecaire executieprocedure - Herwaardering van een onroerende zaak voorafgaand aan een openbare verkoop - Geldigheid van de executoriale titel - Artikel 11 - Passende en doeltreffende middelen tegen oneerlijke handelspraktijken - Verbod voor de nationale rechter om het bestaan van oneerlijke handelspraktijken te beoordelen - Onmogelijkheid om de hypothecaire executieprocedure te schorsen - Artikelen 2 en 10 - Gedragscode - Geen juridisch bindend karakter van deze code.#Zaak C-109/17.
AnnotatorC.M.D.S. Pavillon
Pagina316-321
UitspraakECLI:EU:C:2018:735
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbesprekingen
TitelB. van Hattum, De afwikkeling van zorgplichtclaims – Een onderzoek naar het adequater oplossen van affaires rondom retail producten en dienstverlening op de financiële markten
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 322
SamenvattingHet doel van de auteur van dit boek is om bij te dragen aan een snellere, gecontroleerde en finale oplossing van slepende zorgplichtclaimdossiers (denk aan: beleggingsverzekeringen en rentederivaten). (Het boek is een gepubliceerde versie van het proefschrift voor de UvA uit 2017.)
Auteur(s)W.H. van Boom
Pagina322-325
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUit de praktijk
TitelBetaald parkeren
CiteertitelTvC 2018, 6, p. 326
SamenvattingAuteur bespreekt het fenomeen 'treintje rijden' om te ontkomen de betalingsverplichting in een parkeergarage.
Auteur(s)J.J.A. Braspenning
Pagina326-329
Artikel aanvragenVia Praktizijn