Uitspraken Sociale Zekerheid

Uitgever Sdu
Tijdschrift Uitspraken Sociale Zekerheid
Datum 15-02-2019
Aflevering 2
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep 24-10-2018
CiteertitelUSZ 2019/28
SamenvattingOvergangsrecht, Wet Inga.
Samenvatting (Bron)Wajong-uitkering terecht geweigerd. Geen sprake van toegenomen arbeidsongeschiktheid. Zorgvuldig onderzoek. Geen twijfel aan de conclusie van de verzekeringsarts dat geen sprake is geweest van toegenomen beperkingen in de relevante periode. Geen reden om aan te nemen dat in de FML onvoldoende rekening is gehouden met de beperkingen van appellante. Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4058
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep 13-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/29
SamenvattingGeen geregistreerde verzekeringsarts, Zowel in de primaire fase als in bezwaarfase, Toetsing en medeondertekening rapportage door geregistreerde verzekeringsarts, Gebrek niet hersteld.
Samenvatting (Bron)Intrekking WIA-uitkering onzorgvuldig voorbereid wegens onderzoek door een niet-geregistreerde verzekeringsarts. Vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid niet kan worden aanvaard dat het medisch onderzoek zowel in de primaire fase als in de bezwaarfase wordt verricht door een arts, niet zijnde een geregistreerde verzekeringsarts.
AnnotatorE. van den Boogaard
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4018
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsongeschiktheid
TitelCentrale Raad van Beroep 19-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/30
SamenvattingGeen benadelingshandeling, Eigenrisicodrager.
Samenvatting (Bron)ZW-regeling over sanctionering van verzekerden op verzoek van een eigenrisicodrager. Artikel 45, eerste lid, aanhef en onder j, van de ZW biedt ten tijde als hier van belang geen grondslag om het ziekengeld van werknemer geheel of gedeeltelijk, tijdelijk of blijvend te weigeren. De hoger beroepen slagen, zodat de aangevallen uitspraak zal worden vernietigd. Het beroep zal alsnog ongegrond worden verklaard.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4150
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWerkloosheid
TitelCentrale Raad van Beroep 11-10-2018
CiteertitelUSZ 2019/31
SamenvattingOpvragen bankafschriften, Inbreuk recht op privacy, Strijd met subsidiariteitsbeginsel.
Samenvatting (Bron)Intrekking en terugvordering WW-uitkering. De proportionaliteit van de inbreuk en het subsidiariteitsvereiste: Het buiten medeweten van appellant rechtstreeks opvragen van de bankafschriften bij de banken, waarbij aan die banken ook nog ten onrechte te kennen is gegeven dat appellant de gegevens niet kon of wilde leveren, is in de gegeven omstandigheden in strijd met het subsidiariteitsbeginsel. Opdracht tot herstel gebrek.
AnnotatorJ. Riphagen
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3205
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 16-10-2018
CiteertitelUSZ 2019/32
SamenvattingAfwijzing aanvraag, Geen volledige verantwoording over periode zonder bijstand, Afhankelijkheid van verklaringen van derden, Geen aanwijzingen voor niet gemelde middelen.
Samenvatting (Bron)Ten onrechte afgewezen aanvraag. In periode van geen bijstand ontvangen kan niet van de aanvrager om bijstand worden verlangt dat hij volledige verantwoording aflegt over voorzien in kosten van bestaan. Voor inzichtelijk maken van voorzien in kosten van bestaan voor aanvraag was appellant afhankelijk van verklaring van derden. Geen aanwijzing voor beschikken over middelen. Raad herroept afwijzing.
AnnotatorM.W. Venderbos
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3239
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 20-11-2018
CiteertitelUSZ 2019/33
SamenvattingIOAW, Verrekening inkomsten, Bruto/netto.
Samenvatting (Bron)IOAW-uitkering. Verschil tussen bruto en netto verrekening inkomsten. Onduidelijkheid over juiste toepassing belastingregels.
AnnotatorH.W.M. Nacinovic
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3702
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 20-11-2018
CiteertitelUSZ 2019/34
SamenvattingKostendelersnorm, AIO-aanvulling, Inwonende meerderjarige, Niet rechtmatig verblijvende zoon, Geen zeer bijzondere situatie, Geen afstemming.
Samenvatting (Bron)Toepassing kostendelersnorm op AIO-aanvulling bij inwoning gehandicapte, niet rechtmatig verblijvende, zoon. Geen afstemming. Dat zoon vanwege zijn niet rechtmatig verblijf geen inkomen kan verwerven, maakt niet dat kostendelersnorm buiten toepassing blijft. Op Svb rust verplichting af te stemmen. Geen sprake van schrijnend geval in zin van gedragslijn en evenmin is gebleken van zeer bijzondere situatie voor afstemmen.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3648
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 27-11-2018
CiteertitelUSZ 2019/35
SamenvattingAfwijzing aanvraag, Financiële omstandigheden niet voldoende inzichtelijk gemaakt, Nibud-norm, Kosten levensonderhoud gezin, Verklaring discrepantie.
Samenvatting (Bron)Afgewezen aanvragen. Onduidelijke financiële situatie. Uitgaven ruim onder de Nibudnorm. Nibud is een algemeen geaccepteerde richtsnoer. Discrepantie tussen uitgaven volgens Nibubnormen en feitelijke uitgaven zijn niet voldoende verklaard.
AnnotatorM.W. Venderbos
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3749
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 04-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/36
SamenvattingKostendelersnorm, Wetswijziging per 1 januari 2016, Definitie kostendelende medebewoner, Bewijslastverdeling.
Samenvatting (Bron)De wijzigingen in het wettelijk kader over de kostendelersnorm per 1 januari 2016 heeft tot gevolg dat, anders dan voorheen, in geval van een belastend besluit, de bewijslast voor het college om de kostendelersnorm toe te passen, zoals neergelegd in artikel 22a van de PW, niet alleen het bestaan van één of meer medebewoners omvat, maar ook dat dit kostendelers zijn en dus vallen binnen de definitie van artikel 19a, eerste lid, van de PW.
AnnotatorH.W.M. Nacinovic
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4201
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 11-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/37
SamenvattingIntrekking en terugvordering, Niet melden hennepkwekerij, Beroep op onschuldpresumptie, Hoger beroep tegen strafvonnis.
Samenvatting (Bron)Intrekken en terugvorderen. Niet melden hennepkwekerij. Beroep op onschuldpresumptie. Hoger beroep tegen strafvonnis.
AnnotatorM.W. Venderbos
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3937
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 11-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/38
SamenvattingAfwijzing aanvraag om bijzondere bijstand, Verhuiskosten, Reserveringscapaciteit.
Samenvatting (Bron)Afgewezen bijzondere bijstand voor verhuiskosten. Beslag op reservingsapaciteit vormt geen bijzondere omstandigheid. Appellant heeft zichzelf in de positie gebracht dat hij niet heeft kunnen reserveren.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4279
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 08-01-2019
CiteertitelUSZ 2019/39
SamenvattingAfwijzing aanvraag om bijzondere bijstand, Ziekenhuiskosten, Gemoedsbezwaarde, Voorliggende voorziening.
Samenvatting (Bron)Afgewezen bijzondere bijstand voor ziekenhuiskosten. Zorgverzekeringswet en Regeling Zorgverzekering betreft een voorliggende voorziening voor gemoedsbezwaren. Geen zeer dringende redenen.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijstand
TitelCentrale Raad van Beroep 15-01-2019
CiteertitelUSZ 2019/40
SamenvattingHerziening, Te hoge toeslag, Rechtszekerheidsbeginsel.
Samenvatting (Bron)Herziening bijstand. Rechtszekerheidsbeginsel. Toeslag 20% in plaats van 10%.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:102
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVolksverzekeringen
TitelCentrale Raad van Beroep 03-01-2019
CiteertitelUSZ 2019/41
SamenvattingVertrek uit Nederland, Beleid SVB.
Samenvatting (Bron)Kinderbijslag over 2015. De kinderen woonden tot half oktober 2015 (ook) in Nederland woonden en de kinderbijslag tot en met het vierde kwartaal van 2015 kan niet met verwijzing naar artikel 7b van de AKW worden geweigerd. In verband met verhuizing naar het buitenland, bestaat geen recht op kinderbijslag over het eerste en het tweede kwartaal van 2016.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVolksverzekeringen
TitelCentrale Raad van Beroep 03-01-2019
CiteertitelUSZ 2019/42
SamenvattingVerhoging AOW-leeftijd, Inmenging eigendomsrecht, Onderzoek naar onevenredig zware last, Overbruggingsuitkering.
Samenvatting (Bron)De enkele toetsing of de betrokkene aan de voorwaarden van de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW (OBR) voldoet, waartoe de Svb zich doorgaans in de bezwaarfase heeft beperkt, is niet aan te merken als een deugdelijk individueel feitenonderzoek naar het bestaan van een onevenredig zware last tijdens het AOW-gat. De Svb neemt, als gevolg van voortschrijdend inzicht, bij de toetsing aan art. 1 van het Eerste Protocol naast de enkele toetsing aan de toegangsvoorwaarden voor de OBR, inmiddels ook de inkomens- en vermogenspositie van een betrokkene tijdens het AOW-gat in ogenschouw. Daarmee is wel sprake van een deugdelijk en individueel feitenonderzoek. Niet is gebleken dat de situatie waarin betrokkene tijdens het AOW-gat verkeerde dermate schrijnend was dat in zijn geval sprake was van een onevenredig zware last.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:143
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekZiektekosten en voorzieningen
TitelCentrale Raad van Beroep 10-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/43
SamenvattingMaatwerkvoorziening hulp bij het huishouden, KPMG-rapport over normering van huishoudelijke taken.
Samenvatting (Bron)Gemeente mocht Wmo-huishoudhulp niet baseren op nieuwe normtijden. KPMG onderzoek onafhankelijk en deugdelijk. Gemeente heeft echter andere beleidskeuzes gemaakt dan waarop het KPMG-onderzoek is gebaseerd. Normtijden kunnen niet onderbouwd worden met KPMG-onderzoek.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3838
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekZiektekosten en voorzieningen
TitelCentrale Raad van Beroep 19-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/44
SamenvattingToeslag in pgb voor hulp bij het huishouden, Gelijkheidsbeginsel, Wlz indiceerbaren.
Samenvatting (Bron)De Raad oordeelt dat het beroep van appellante op het gelijkheidsbeginsel niet slaagt omdat geen sprake is van een ongerechtvaardigde ongelijke behandeling van gelijke gevallen. Betreft groep verzekerden die onder de AWBZ geindiceerd waren voor extramurale zorg, maar waarvan na de inwerkingtreding van de Wlz (nog) niet vast stond of zij op grond van artikel 3.2.1 van de Wlz zouden worden toegelaten tot de in die wet geregelede zorg. Tijdelijk overgangsrecht.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4227
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekZiektekosten en voorzieningen
TitelCentrale Raad van Beroep 02-01-2019
CiteertitelUSZ 2019/45
SamenvattingMeerzorg, Toezicht, Tarief, Hulp bij het huishouden.
Samenvatting (Bron)Zorgzwaartepakket ZZP 7 VG. Berekening bedrag aan meerzorg. Het betoog van appellante dat de berekening van het bedrag aan meerzorg niet juist is, slaagt niet. Appellante heeft niet met bewijsstukken aannemelijk gemaakt dat de mede op basis van het advies van CCE vastgestelde zorgbehoefte van 13 uur per dag, onvoldoende is. Ook het standpunt dat het zorgkantoor niet heeft onderkend dat zij gelet op haar indicatie voor ZZP 7 VG is aangewezen op permanent toezicht, treft geen doel. Appellante kan niet worden gevolgd in haar standpunt dat het zorgkantoor bij de berekening van het bedrag aan meerzorg een te laag tarief heeft gehanteerd door voor de thuis verleende zorg uit te gaan van een uurtarief van 37,-. De Raad volgt appellante niet in het standpunt dat het zorgkantoor in dit geval meerzorg voor hulp bij het huishouden had moeten verlenen. Motiveringsgebrek wordt gepasseerd.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:84
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDagloon
TitelCentrale Raad van Beroep 13-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/46
SamenvattingStarter, Berekening dagloon, Niet op alle dagloondagen gewerkt.
Samenvatting (Bron)Dagloon, Dagloonbesluit, dagloondagen. Het Uwv heeft de eerste dagloondag in overeenstemming met artikel 18, eerste lid, van het Dagloonbesluit bepaald op 1 september 2007. Uitgaande van 1 september 2007 als eerste dagloondag, heeft het Uwv in overeenstemming met de berekening, zoals neergelegd in artikel 18, eerste lid, van het Dagloonbesluit het dagloon berekend door het loon van 6.732,50 te delen door 195 dagloondagen. Er zijn geen aanknopingspunten om van die berekening af te wijken.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4230
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekInternationaal
TitelCentrale Raad van Beroep 20-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/47
SamenvattingToestemmingsvereiste voor medische behandeling in het buitenland.
Samenvatting (Bron)CAK heeft het verzoek om vergoeding van de medische kosten in Duitsland terecht afgewezen. Bij de behandelingen waarvoor vergoeding is gevraagd, was sprake van geplande zorg in de zin van artikel 20 van Vo 883/2004. Nu sprake was van geplande zorg buiten de woon- en pensioenstaat moet volgens artikel 20 van Vo 883/2004 in verbinding met de artikelen 27, derde lid, van Vo 883/2004 en 26 van Verordening (EG) nr. 987/2009 (Vo 987/2009) de in die bepalingen neergelegde toestemmingsprocedure worden gevolgd. Een van de weigeringsgronden is dat de gevraagde toestemming betrekking heeft op een behandeling die niet valt onder de wettelijke verzekering van het woonland en/of de lidstaat van verblijf. De behandelingen waarvoor vergoeding is gevraagd, vielen in ieder geval ten tijde in geding niet onder de wettelijk verzekerde zorg in België, Duitsland en Nederland.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4215
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDiversen
TitelCentrale Raad van Beroep 06-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/48
SamenvattingWeigering heropening onderzoek, Verzoek deskundige, Beroep op Korosec, Geen eigen middelen.
Samenvatting (Bron)WIAuitkering terecht geweigerd. Beoordeling conform stappenplan arrest Koroec. 1) Zorgvuldigheid van de besluitvorming door het Uwv is niet in geschil. 2) Het beginsel van equality of arms niet geschonden. 3) Beperkingen niet onderschat. Appellante moet in staat worden geacht de voor haar geselecteerde functies te vervullen.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4166
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDiversen
TitelCentrale Raad van Beroep 11-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/49
SamenvattingBekendmaking besluit, Verzendadministratie Socrates, Daadwerkelijke verzending niet aannemelijk gemaakt, Bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard.
Samenvatting (Bron)Verzending besluit niet aannemelijk gemaakt door middel van administratiesysteem Socrates. Daadwekelijke verzending. Ten onrechte niet-ontvankelijk bezwaar.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:3935
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDiversen
TitelCentrale Raad van Beroep 18-12-2018
CiteertitelUSZ 2019/50
SamenvattingIngebrekestelling, Geen opschortingsmogelijkheid van de termijn van twee weken, Vragen van machtiging schorst termijn van twee weken niet op.
Samenvatting (Bron)Dwangsom ten onrechte afgewezen. Ingangsdatum ingebrekestelling. Termijn in verband met gevraagde machtiging.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2018:4125
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDiversen
TitelCentrale Raad van Beroep 03-01-2019
CiteertitelUSZ 2019/51
SamenvattingOmvang geding, Beroepsgrond expliciet prijs gegeven, Beroepsgrond in hoger beroep niet weer aan te voeren.
Samenvatting (Bron)ZW-uitkering terecht beëindigd. FML niet meer in geding. Appellant heeft uitdrukkelijk deze beroepsgrond prijsgegeven. Het Uwv heeft voldoende gemotiveerd dat de aan de EZWb ten grondslag gelegde functies, uitgaande van de juistheid van de FML, in medisch opzicht geschikt zijn voor appellant. Appellant voldoet aan het voor de functies vereiste opleidingsniveau en hij beheerst de Nederlandse taal voldoende voor het verrichten van deze functies.
UitspraakECLI:NL:CRVB:2019:18
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDiversen
TitelRechtbank Amsterdam 23-11-2018
CiteertitelUSZ 2019/52
SamenvattingOntvankelijkheid bezwaarschrift, Rechtsmiddelenclausule verwarrend, Termijnoverschrijding verschoonbaar.
Samenvatting (Bron)verschoonbare termijnoverschrijding, verwarrende rechtsmiddelenclausule
AnnotatorE. van den Bogaard
LinkVolledige tekst annotatie (westhoff.nl)
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2018:9195
Artikel aanvragenVia Praktizijn