Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie

Uitgever Sdu
Tijdschrift Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie
Datum 02-03-2019
Aflevering 7227 - Vervolg - Boek 5 BW van de toekomst
RubriekArtikel
TitelVervolg 'Boek 5 BW van de toekomst' - De eerste vijf ontwerpvoorstellen
CiteertitelWPNR 2019, afl. 7227, p. 117
SamenvattingOp 8 maart 2016 zijn zeven preadviezen over mogelijke aanpassingen van Boek 5 BW tijdens de jaarvergadering van de KNB behandeld. Nog in hetzelfde jaar, op 22 juni, heeft de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, in een persoonlijk onderhoud kenbaar gemaakt geïnteresseerd te zijn in het initiatief. Later is dit nog eens bevestigd en is er opnieuw aandacht aan enkele ontwerpwetsvoorstellen geschonken. Dit was een signaal om met dit project verder te gaan. Gekozen is om de ontwerpwetsvoorstellen die mogelijk de meeste kans maken om in wetgeving omgezet te worden, nader uit te werken en voor te leggen aan maatschappelijke organisaties die hun mening daarover kenbaar kunnen maken. Inmiddels is ook een stuurgroep samengesteld met externe deskundigen uit de rechtspraktijk. In dit themanummer worden de eerste vijf ontwerpwetsvoorstellen in aangepaste vorm weergegeven en toegelicht.
Auteur(s)L.C.A. Verstappen , F.J. Vonck
Pagina117-118
LinkMeer over dit onderwerp (rug.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelEen verbeterde regeling ter verbetering van de registratie van verjaringsverkrijging
CiteertitelWPNR 2019, afl. 7227, p. 119
SamenvattingDe huidige wettelijke regeling van verkrijgende verjaring als bedoeld in art. 3:99, 105 en 306 heeft tot gevolg dat de bezitter te goeder trouw van een onroerende zaak na 10 jaar onafgebroken bezit eigenaar daarvan wordt. Is geen sprake van 10 jaar onafgebroken bezit te goeder trouw, dan wordt de bezitter eigenaar op het moment dat de eigenaar het bezit 20 jaar heeft ontbeerd. Verjaringsverkrijging van onroerende zaken vindt van rechtswege plaats, maar wordt niet ook automatisch in de openbare registers en in de Basisregistratie Kadaster geregistreerd. Daarvoor is vereist dat de betrokkenen zelf actie ondernemen, bijvoorbeeld door het doen inschrijven in de openbare registers van een notariële vaststellingsovereenkomst of een notariële verklaring van verjaring. Het probleem is dat de huidige regeling van registratie van verjaringsverkrijging door middel van een notariële verklaring van verjaring niet die zekerheid verschaft waaraan in de rechtspraktijk behoefte bestaat, namelijk de zekerheid van de verkrijging, terwijl degene jegens wie de verjaringsverkrijging werkt, onvoldoende middelen ter beschikking staan om tegen de registratie van de verjaringsverkrijging op te komen. Tenslotte worden ook derden die niet op de hoogte zijn van de verjaringsverkrijging niet beschermd. De voorgestelde nieuwe regeling zal de volledigheid en juistheid van de openbare registers en de Basisregistratie Kadaster bevorderen hetgeen de positie van derden ten goede zal komen.
Auteur(s)B. Hoops , L.C.A. Verstappen
Pagina119-125
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelEen verbeterde regeling van netwerken
CiteertitelWPNR 2019, afl. 7227, p. 126
SamenvattingDe eigendom en eigendomsregistratie van (met name ondergrondse) netten is inmiddels een veelbesproken onderwerp sinds dit op 1 februari 2007 in art. 5:20, lid 2 is opgenomen. In het KNB/ WPNR-preadvies 2016 ‘Boek 5 BW van de toekomst’, is in het onderdeel ‘Eigendom van onroerende zaken, met name natrekking’ derhalve een thema gewijd aan gebruik van de ondergrond voor kabels, leidingen en/of warmte-koudesystemen.
Auteur(s)L.W.J. Janssen , B.A.M. Hoppenbrouwers
Pagina126-138
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelEen verbeterde regeling van mandeligheid
CiteertitelWPNR 2019, afl. 7227, p. 139
SamenvattingOp 1 januari 1992 trad de vernieuwde regeling van mandeligheid van titel 5 van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek in werking. Deze regeling is in het leven geroepen om de toepassingsmogelijkheden van een al bekende rechtsfiguur te verbreden en te verbeteren. Het probleem met de huidige wettelijke regeling is dat zij op bepaalde punten zodanig beperkt geformuleerd is, dat zij in de rechtspraktijk niet ingezet kan worden in gevallen waarin daaraan wel behoefte bestaat.
Auteur(s)L.C.A. Verstappen
Pagina139-146
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelEen verbeterde opzeggingsregeling voor erfpacht
CiteertitelWPNR 2019, afl. 7227, p. 147
SamenvattingIn het KNB/WPNR-preadvies 2016 Boek 5 BW van de toekomst is in het hoofdstuk over erfpacht en opstal aandacht besteed aan de opzeggingsregeling. Betoogd is dat deze opzeggingsregeling niet goed in elkaar steekt, in het bijzonder omdat de verplichte betekening van de opzegging aan beperkt gerechtigden te laat komt. Art. 5:87 lid 2 schrijft de betekening voor binnen acht dagen na de opzegging, teneinde hun een mogelijkheid te geven de opzegging te voorkomen. Omdat echter bij aanvang van die achtdagentermijn de opzegging al onherroepelijk gedaan is, biedt de huidige regeling in werkelijkheid geen ruimte om het einde van de erfpacht af te wenden. Dit ontwerpwetsvoorstel beoogt dit te herstellen en en passent een aantal onduidelijkheden in de desbetreffende wetsartikelen weg te nemen.
Auteur(s)F.J. Vonck
Pagina147-156
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelEen regeling voor grondgebonden lidmaatschap van een beheersvereniging
CiteertitelWPNR 2019, afl. 7227, p. 157
SamenvattingHet laatste hoofdstuk van het KNB/WPNR-preadvies 2016 Boek 5 BW van de toekomst bevatte het voorstel voor een wettelijke regeling inzake het zogenoemde parkmanagement door middel van een beheersvereniging. Het betreft een materie die van groot belang is voor het bestuur en de exploitatie van gebieden met samenhangende bebouwing, zoals bedrijventerreinen, kantorenparken, woondomeinen en recreatieve complexen. In ons land ontbreekt tot op heden een wettelijke regeling voor de koppeling van het lidmaatschap van een beheersvereniging aan grondeigendom ontbreekt; vandaar dit voorstel voor een extra titel van Boek 5 BW met een sluitende wettelijke regeling.
Auteur(s)A.A. van Velten
Pagina157-167
Artikel aanvragenVia Praktizijn