Maandblad voor Vermogensrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Datum 08-09-2019
Aflevering 7-8
RubriekArtikelen
TitelGamechangers in het Europees privaatrecht
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 223
SamenvattingIn dit redactioneel wordt het centrale onderwerp van dit thema-nummer toegelicht en wordt nader ingegaan op de gamechangers in het Europees privaatrecht die in het nummer aan de orde komen.
Auteur(s)H.N. Schelhaas , D.F.H. Stein
Pagina223-224
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelRichtlijnen en privaatrecht
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 225
SamenvattingRichtlijnen zijn niet meer weg te denken uit het privaatrecht. In deze bijdrage gaat de auteur in op verschillende wijzen waarop richtlijnen invloed uitoefenen op het privaatrecht, anders dan door middel van implementatie. De auteur formuleert een antwoord op de vraag in hoeverre richtlijnen voor het Nederlandse én Europese (Unie)privaatrecht als ‘gamechanger’ moeten worden aangemerkt.
Auteur(s)D.F.H. Stein
Pagina225-234
LinkVolledige tekst artikel (ru.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelWo viel Licht ist, ist starker Schatten? Het recht op een effectieve (civiele) remedie naar Unierecht
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 235
SamenvattingHet effectiviteitsbeginsel en het beginsel van effectieve rechtsbescherming vormen het fundament van de doorwerkingsvormen van Unierecht in privaatrechtelijke rechtsverhoudingen. Deze bijdrage geeft globaal inzicht in hoe private partijen Unierecht kunnen inroepen tegen een andere private partij, welke voorwaarden gesteld worden aan civiele remedies en hoe in die context de bovengenoemde beginselen andere beginselen beperken.
Auteur(s)I.V. Aronstein
Pagina235-245
LinkVolledige tekst artikel (ru.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGrondrechten, gamechangers - Over recente ontwikkelingen op het gebied van de doorwerking van de Europese grondrechten in het vermogensrecht
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 246
SamenvattingDe auteur gaat in op de doorwerking van Europese grondrechten in het verbintenissenrecht, en bespreekt hierbij zowel het EVRM als EU-handvest. Zij concludeert dat Europese grondrechten gamechangers kunnen zijn, onder meer omdat zij aanleiding kunnen geven tot een vorm van genoegdoening, óók of juist als de nationale rechter oordeelt dat op grond van het nationale recht geen recht op schadevergoeding bestaat.
Auteur(s)J.M. Emaus
Pagina246-254
LinkVolledige tekst artikel (uu.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelPye v. United Kingdom: Hoe het constitutionele goederenrecht een kans miste onbillijke verjaringsverkrijgingen tegen te gaan
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 255
SamenvattingIn Pye besliste het EHRM dat het Engelse equivalent van verjaringsverkrijgingen niet in strijd was met art. 1 Eerste Protocol bij het EVRM. Het EHRM hield hierbij onvoldoende rekening met de verschillen tussen verjaringszaken. Dit artikel toont aan hoe een meer genuanceerde beoordeling onbillijke van billijke verjaringsverkrijgingen had kunnen scheiden. J.A. Pye (Oxford) Ltd en J.A. Pye (Oxford) Land Ltd vs. the United Kingdom.
Samenvatting (Bron)Non-violation de P1-1
AnnotatorB. Hoops
Pagina255-262
LinkVolledige tekst artikel (rug.nl)
UitspraakECLI:CE:ECHR:2007:0830JUD004430202
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelA Look Back at Courage and a Look Forward to the Future of Non-Contractual Liability of Individuals for Breaches of EU Law
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 263
SamenvattingThe Courage ruling establishes that private parties are liable to compensate other private parties for the harm caused by a breach of Art. 101(1) TFEU. This article discusses whether a breach by private parties of other provisions of the TFEU with ‘direct horizontal effect’ also gives rise to non-contractual liability and what are the conditions for such liability to arise.
Auteur(s)F. Bassi
Pagina263-269
LinkVolledige tekst artikel (openaccessadvocate.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe invloed van het EU-recht op het Nederlandse consumentenkooprecht
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 270
SamenvattingIn dit artikel wordt met een kritische blik een aantal belangrijke ontwikkelingen in het Nederlandse consumentenkooprecht geanalyseerd, die onder invloed van het EU-recht tot stand zijn gekomen. Hierbij passeren de regeling over de koop op afstand, de (remedies bij) non-conformiteit en de klachtplicht de revue.
Auteur(s)H.N. Schelhaas
Pagina270-278
LinkVolledige tekst artikel (eur.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelSkanska, de onderneming en de laedens: gamechanger of buitencategorie?
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 279
SamenvattingHet Europese Hof van Justitie oordeelde in het Skanska-arrest van 14 maart 2019 dat de vraag wie aansprakelijk is voor de schade die is veroorzaakt door een kartelinbreuk wordt beantwoord aan de hand van het Unierechtelijke ondernemingsbegrip. In dit artikel wordt onderzocht wat de effecten zijn van dit oordeel. HvJ EU 14 maart 2019, C-724/17, (Vantaa/Skanska e.a.)
Auteur(s)S.L. Boersen , S. de Jong
Pagina279-285
LinkVolledige tekst artikel (openaccessadvocate.nl)
UitspraakECLI:EU:C:2019:204
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelSchadevergoeding onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming
CiteertitelMvV 2019, afl. 7-8, p. 286
SamenvattingIn dit artikel wordt onderzocht in hoeverre de mogelijkheden om bij een schending van de privacywetgeving schadevergoeding te vorderen, worden versterkt door de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de mogelijkheid om een collectieve schadevergoedingsactie te starten.
Auteur(s)F.C. van der Jagt-Vink
Pagina286-292
Artikel aanvragenVia Praktizijn