Vastgoedrecht

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Vastgoedrecht
Datum 29-01-2020
Aflevering 1
RubriekArtikelen
TitelDe aanspraken van de verhuurder op toevoegingen in en aan het gehuurde
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 1
SamenvattingEen huurder heeft bij het eindigen van de huurovereenkomst het wettelijk recht om de door hem aangebrachte zaken te verwijderen (wegneemrecht). Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin de uitoefening van het wegneemrecht tegenover de verhuurder onredelijk is. Daarbij kan gedacht worden aan de situatie dat de verhuurder door een huurkorting heeft meebetaald aan de investeringen of aan het geval dat de huurovereenkomst met een forse huurachterstand door de curator wordt beëindigd. In dit artikel licht ik toe op welke wijzen de verhuurder-eigenaar zijn positie kan versterken. Daarbij zal ik ook ingaan op de werking van het wegneemrecht.
Auteur(s)C.F.N. van Schaijk
Pagina1
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEen Chinese wonderschelp
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 6
SamenvattingBouwstoffen worden binnen de EU verhandeld op basis van geharmoniseerde afspraken over de wijze waarop prestaties van de bouwstof gemeten en verklaard worden via het CE-keurmerk. Aanvullend kunnen lidstaten eisen stellen aan de milieuprestatie van de bouwstoffen die op de markt worden gebracht en worden toegepast. Nederland heeft in het Besluit bodemkwaliteit hieraan invulling gegeven. In dit artikel wordt ingegaan op de achtergrond van deze invulling en de omzetting daarvan naar het stelsel van de Omgevingswet.
Auteur(s)H.E. Woldendorp , J.M. Gadella
Pagina6
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBestuurlijke handhaving van het omgevingsrecht: beleidsneutraal naar de Omgevingswet?
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 15
SamenvattingDe Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 januari 2021 in werking. Niet verwonderlijk dus dat er in de literatuur veel aandacht is voor die wet en wat die wet ons gaat brengen. Dan valt op dat over bestuurlijke handhaving onder de Omgevingswet relatief weinig werd geschreven.1Volgens de wetgever verandert er op dat vlak ook niet veel: de handhavingstitel in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) krijgt er een artikel uit de huidigeWet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bij en de in de laatstgenoemde wet opgenomen Wet vergunningverlening, toezicht en handhaving (Wet VTH) gaat ‘beleidsneutraal’ over in de Omgevingswet. Bij ons rees de vraag of de veranderingen echt zo beperkt zijn als de regelgever doet voorkomen. Reden om in dit artikel de wijzigingen die betrekking hebben op de handhaving van het omgevingsrecht onder de Omgevingswet op een rij te zetten.
Auteur(s)A. Schreijenberg , K. Azghay
Pagina15
LinkVolledige tekst artikel (AvdW.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGrondexploitatie onder de Aanvullingswet grondeigendom
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 21
SamenvattingSinds het themanummer van Vastgoedrecht in april 2019 over de Aanvullingswet grondeigendom is de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer afgerond. Na amendering – ook op het terrein van het onderdeel grondexploitatie – is het wetsvoorstel aangenomen. Het gewijzigde wetsvoorstel is nu in behandeling bij de Eerste Kamer. Op de jaarvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht is een preadvies over de Aanvullingswet besproken, waarbij Arjen de Snoo het onderdeel ‘kostenverhaal’ voor zijn rekening heeft genomen.1 Genoeg redenen voor een update over dit onderdeel van de Aanvullingswet grondeigendom in Vastgoedrecht.
Auteur(s)H.W. de Wolff
Pagina21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelAanvullingswet grondeigendom
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 26
SamenvattingIn zijn op 29 oktober 2019 uitgebrachte preadvies voor de Vereniging van Bouwrecht analyseert prof. mr. Jacques Sluysmans op grondige en kritische wijze de gewijzigde onteigeningsprocedure in het wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom. In deze bijdrage wordt dit preadvies besproken.
Auteur(s)M. Rus-van der Velde , F.A. Mulder
Pagina26
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelAansprakelijkheid voor onjuiste overheidsinformatie
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 29
SamenvattingDat het lastig is om de overheid financieel aansprakelijk te stellen voor nadelige gevolgen van door haar verstrekte onjuiste informatie, blijkt alleen al uit de omvang van het verslag van het promotieonderzoek van Stefan van de Sande, in meer dan 500 bladzijden. Kennelijk overheerst het aloude adagium ‘the king can do no wrong’, hetgeen wil zeggen dat de overheid ten opzichte van de burger niet iets fout kan doen, althans daarop (bijna) niet kan worden aangesproken. Bijna niet, want helemaal vrijuit gaat zij niet, zoals uiteindelijk uit de conclusies uit het onderzoek zal blijken.
Auteur(s)J.W. van Zundert
Pagina29
LinkVolledige tekst proefschrift (ru.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBouwrecht
TitelFraanje/Alukon; een gewaarschuwd schuldenaar is eerder in verzuim
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 32
SamenvattingOp 11 oktober 2019 wees de Hoge Raad het arrest Fraanje/Alukon.1 Daarin formuleerde hij enkele nieuwe rechtsregels die betrekking hebben op elementaire verbintenisrechtelijke leerstukken als niet-nakoming, ingebrekestelling en verzuim. Rechtsregels die zowel voor de rechtspraktijk als voor het handelsverkeer van wezenlijk belang zijn.
Auteur(s)L. Rijzewijk
Pagina32
UitspraakECLI:NL:HR:2019:1581
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDuurzaamheid
TitelGemeenten en warmtenetten: faciliteren of participeren?
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 35
SamenvattingAuteurs bespreken de regisseur van de warmtetransitie, de gemeente. Gemeenten kunnen op verschillende manieren invulling geven aan hun rol. Omdat het slagen van de warmtetransitie grotendeels afhankelijk is van de ontwikkeling van warmtenetten,2 zullen deze een belangrijke rol spelen bij de keuzes die gemeenten moeten maken over hun rol.
Auteur(s)K. Meijering
Pagina35
LinkVolledige tekst artikel (AKD.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFinancieel recht
TitelBuy-to-let
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 36
SamenvattingHet aantal particuliere beleggers op de (huur)woningmarkt is tussen 2012 en 2017 flink toegenomen: in deze periode groeide de particuliere huursector huursector met maar liefst 23,4%. Het concept van ‘buy-to-let’ speelt een belangrijke rol in deze trend.
Auteur(s)R. Middelburg , K. Hovinga
Pagina36
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHuurrecht
TitelHybride scheiding woningcorporatie voldoet niet aan de Woningwet
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 39
SamenvattingOp 14 november 2019 heeft de bestuursrechter van de rechtbank Amsterdam geoordeeld dat de zogeheten hybride vastgoedscheiding die woningcorporatie De Key heeft doorgevoerd, niet in overeenstemming is met de Woningwet. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat huurders een instemmingsrecht hebben bij dergelijke ingrijpende besluiten van woningcorporaties. De zaak was aangespannen door de Huurdersvereniging Arcade die stelt dat de uitspraak een belangrijke overwinning is voor het beschermen van de participatie en medezeggenschap van huurders in het algemeen. Een nadere bestudering van de uitspraak leert dat die stelling wat voorbarig is.
Auteur(s)R. Rijpstra
Pagina39
LinkVolledige tekst uitspraak (hvarcade.nl)
LinkVolledige tekst artikel (Dirkzwager.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNotarieel recht
TitelDe titel in de notariële akte
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 41
SamenvattingVoor een overdracht of vestiging van een beperkt recht is een geldige titel vereist. Aan de levering van vastgoed moet bijvoorbeeld een overeenkomst tot koop, tot schenking of tot ruiling ten grondslag liggen. Voor de vestiging van een hypotheek- of pandrecht is ook een voorafgaande overeenkomst nodig, bijvoorbeeld een overeenkomst van geldlening of kredietverlening. Daarmee vertel ik niets nieuws. In dit artikel behandel ik een aantal gevallen waarin de titel ontbrak, ondanks notariële betrokkenheid bij de betreffende zaken.
Auteur(s)E. Dutmer
Pagina41
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekSamenwerkingsvormen
TitelVGModel Bouwteamovereenkomst 1992 of Consultatiedocument Bouwteamovereenkomsten UAV & UAV-GC?
CiteertitelVGR 2020, 1, p. 43
SamenvattingIn deze rubriek bespreekt auteur of het Consultatiedocument in de huidige vorm een geschikt alternatief lijkt voor het VGModel 1992 en als combinatie met de UAV-GC 2005.
Auteur(s)O. Laan
Pagina43
Artikel aanvragenVia Praktizijn