Tijdschrift voor Bouwrecht

Uitgever Instituut voor Bouwrecht
Tijdschrift Tijdschrift voor Bouwrecht
Datum 24-02-2020
Aflevering 2
RubriekGastcolumn
TitelVerlies de burger niet uit het oog bij Omgevingswet. Oproep Nationale ombudsman aan overheden
CiteertitelTBR 2020/15
SamenvattingIn deze gastcolumn gaat auteur in op het burgerperspectief bij de Omgevingswet en de vraag of het nieuwe systeem toegankelijk genoeg is voor iedere burger.
Auteur(s)R.F.B. Zutphen
LinkVolledige tekst artikel (ibr.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelInschrijfkosten gaan voor de baat uit. 2e Herziening Gids Proportionaliteit; baat het niet dan schaadt het niet
CiteertitelTBR 2020/16
SamenvattingIn deze bijdrage bespreken auteurs de vergoeding van inschrijfkosten. Vraag is of in de 2e Herziening van de Gids Proportionaliteit die op 3 juli 2019 is aangeboden aan de Tweede Kamer, terecht wordt voorgesteld om de vergoeding van inschrijfkosten te regelen voor omstandigheden die daartoe nopen. Beschouwd wordt de 2e herziening Gids Proportionaliteit, alsmede de achtergronden die tot de herziening hebben geleid. Ook wordt de vraag beantwoord of deze wijziging als juridisch noodzakelijk moet worden beschouwd, of anderszins wenselijk is.
Auteur(s)M.S. Houweling , B.T. Tonino
LinkVolledige tekst artikel (Feltz.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBreedplaatvloeren: een nieuwe werkelijkheid?
CiteertitelTBR 2020/17
SamenvattingBreedplaatvloeren worden al jarenlang in de bouw toegepast. Sinds de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport op 27 mei 2017 heeft zich echter een discussie ontwikkeld over de (deugdelijke) toepassing van dit veelgebruikte type vloer. In deze bijdrage geven A.E. Broesterhuizen en H. Plas hun visie op enkele aspecten die spelen in deze discussie: de status van de rekenregels en de verantwoordelijkheidsverdeling bij de keuze voor een breedplaatvloer.
Auteur(s)A.E. Broesterhuizen , H. Plas
LinkVolledige tekst artikel (infense.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe FIDIC Golden Principles in het (internationaal) bouwcontractenrecht: is goede raad goud waard?
CiteertitelTBR 2020/18
SamenvattingIn deze bijdrage bespreekt J.M. Henriquez de ‘FIDIC Golden Principles’, hiermee wordt gestreefd het wijzigen van de General Conditions door middel van de Particular Conditions in goede banen te leiden. Beoogd wordt om de gebalanceerde verdeling van rechten, plichten, risico’s en verantwoordelijkheden tussen partijen te handhaven en het ‘FIDIC-merk’ te beschermen.
Auteur(s)J.M. Henriquez
LinkVolledige tekst principles (fidic.org)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet vertrouwensbeginsel in het omgevingsrecht. Over het kunnen vertrouwen van de gemeenteraad
CiteertitelTBR 2020/19
SamenvattingIn dit artikel zet de auteur uiteen wat de stand van zaken is voor het vertrouwensbeginsel in het omgevingsrecht (na de Afdelingsuitspraak van 29 mei 2019), meer specifiek voor bedrijven en particulieren met een wens een stuk grond te (her)ontwikkelen. Bij wie moet worden aangeklopt, waar moet op worden gelet en wat zijn de kansen op succes? Het doel van de auteur is om de (on)mogelijkheden uiteen te zetten en daarmee een soort onderbouwde werkinstructie te bieden voor bedrijven en particulieren.
Auteur(s)T. Groot
LinkVolledige tekst artikel (stijladvocaten.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 15-05-2019
CiteertitelTBR 2020/20
SamenvattingLeegstand en parkeerbehoefte bij vervangende nieuwbouw en functiewijziging
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 26 juli 2016 heeft het college aan [vergunninghouder] een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van 22 appartementen op het perceel [locatie] (hierna: het perceel) te Rotterdam.
AnnotatorA. Franken van Bloemendaal , S. Zuethoff
LinkVolledige tekst annotatie (hemwood.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2019:1574
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 04-09-2019
CiteertitelTBR 2020/21
SamenvattingKlimaatadaptatie bestemmingsplan Aalsmeer
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 31 mei 2018 heeft de raad het bestemmingsplan "2e Herziening Hornmeer - Meervalstraat-Roerdomplaan" vastgesteld.
AnnotatorJ.J, Akkerman , M.C. Brans
LinkVolledige tekst annotatie (Houthoff.com)
UitspraakECLI:NL:RVS:2019:3020
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 06-11-2019
CiteertitelTBR 2020/22
SamenvattingEnergietransitie en ruimtelijke relevantie
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 10 juli 2018 heeft de raad van de gemeente Smallingerland het bestemmingsplan "Buitengebied 2013, 2e herziening" vastgesteld. Het plan is een tweede herziening van het bestemmingsplan “Buitengebied 2013”, vastgesteld bij besluit van 11 juni 2013 voor het buitengebied van de gemeente Smallingerland. De herziening heeft betrekking op een specifiek onderdeel, namelijk de gaswinning. De gemeente Smallingerland heeft de ambitie om de huidige energie-infrastructuur met aardgas te transformeren naar een infrastructuur met duurzame energiebronnen. Gelet op deze ambitie is het winnen van gas binnen de gemeente Smallingerland niet langer gewenst, zo staat in de plantoelichting. De minister van EZK verzet zich tegen het plan voor zover daarmee is beoogd verkenningsonderzoek uit te sluiten en de mogelijkheid om bij omgevingsvergunning af te wijken van het verbod om de gronden binnen het plangebied te gebruiken en/of in te richten voor exploratie van diepe delfstoffen is geschrapt.
AnnotatorR. Kegge
UitspraakECLI:NL:RVS:2019:3765
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 22-01-2020
CiteertitelTBR 2020/23
SamenvattingBestemmingsplan Enschede
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 13 november 2017 heeft de raad van de gemeente Enschede het bestemmingsplan "Onzelfstandige bewoning Enschede" vastgesteld. Het plan voorziet in een regeling voor kamerverhuurpanden voor een groot deel van het grondgebied van de gemeente Enschede. De regeling houdt in dat het gebruik van panden als kamerverhuurpand in beginsel niet is toegestaan. Het college van burgemeester en wethouders kan bij een omgevingsvergunning afwijken van dit verbod. Het verbod is niet van toepassing op bestaande kamerverhuurpanden, zoals gedefinieerd in het plan. Het gaat om een zogenoemd paraplubestemmingsplan.
AnnotatorH.J. de Vries
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:217
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuursrecht algemeen
TitelRaad van State 04-09-2019
CiteertitelTBR 2020/24
SamenvattingGedoogbeslissing stadsnomaden Amsterdam
Samenvatting (Bron)Bij brief van 20 juni 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam bericht dat, indien de personen die verblijven op het perceel aan de [locatie] te Amsterdam zich aan bepaalde voorwaarden houden, ten aanzien van hun verblijf op het perceel tot 31 maart 2018, niet handhavend zal worden opgetreden. Het college heeft de brief onder meer uitgereikt aan mensen die verblijven op het perceel en aangeplakt op objecten op het perceel. Deze mensen worden ook wel ‘stadsnomaden’ genoemd. [appellant A] en [appellant B] verblijven op het perceel.
AnnotatorH.P. Wiersema
UitspraakECLI:NL:RVS:2019:3045
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Aanbestedingsrecht
TitelHvJ EU 18-09-2019, C-526/17
CiteertitelTBR 2020/25
SamenvattingTussentijdse verlenging van de looptijd
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Vijfde kamer) van 18 september 2019.#Europese Commissie tegen Italiaanse Republiek.#Niet-nakoming - Artikel 258 VWEU - Richtlijn 2004/18/EG - Co?rdinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten - Concessies voor openbare werken - Verlenging van een bestaande concessie voor de aanleg en exploitatie van een autosnelweg zonder bekendmaking van een aankondiging van opdracht.#Zaak C-526/17.
AnnotatorJ.H.J. Bax , A.H. Klein Hofmeijer
UitspraakECLI:EU:C:2019:756
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Aanbestedingsrecht
TitelHvJ EU 03-10-2019, C-267/18
CiteertitelTBR 2020/26
SamenvattingUitsluiting wegens tekortkoming in eerdere opdracht
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Vierde kamer) van 3 oktober 2019.#Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 SA tegen Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.#Prejudiciele verwijzing - Overheidsopdrachten - Procedure voor het plaatsen van overheidsopdrachten - Richtlijn 2014/24/EU - Artikel 57, lid 4 - Facultatieve uitsluitingsgronden - Uitsluiting van een ondernemer van deelname aan een openbare aanbestedingsprocedure - Vroegtijdige beeindiging van een eerdere opdracht wegens gedeeltelijke onderaanneming - Begrip ,aanzienlijke of voortdurende tekortkomingen' - Draagwijdte.#Zaak C-267/18.
AnnotatorY.R.R.R. de Mul
UitspraakECLI:EU:C:2019:826
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Aanbestedingsrecht
TitelGerechtshof Arnhem-Leeuwarden 19-11-2019
CiteertitelTBR 2020/27
SamenvattingMededinging gronduitgifte Didam
Samenvatting (Bron)Geen onrechtmatig handelen van de Gemeente. Vordering van [appellant] om Gemeente te verbieden de gemeentehuislocatie aan [geïntimeerde 2] te leveren, zonder haar (en andere gegadigden) ook in de gelegenheid te stellen deze locatie te verwerven. Geen aanbestedingsplichtige opdracht. Geen staatssteun. Geen strijd met algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
AnnotatorA. Drahmann
UitspraakECLI:NL:GHARL:2019:9911
Artikel aanvragenVia Praktizijn