Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Datum 29-02-2020
Aflevering 1
RubriekRedactioneel
TitelGegevensuitwisseling in het sociaal domein
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 3
SamenvattingHet kabinet vindt het nodig om een betere juridische basis te creëren voor het uitwisselen van persoonsgegevens bij de integrale aanpak van meervoudige problematiek. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 27 september 2019 weten aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel waarmee die basis gecreëerd wordt, moet eind 2020 klaar zijn. Aanleiding om tot nieuwe wetgeving te komen, zijn de knelpunten die gemeenten en professionals ervaren bij het integraal werken.
Auteur(s)V.E.T. Dörenberg
Pagina3
LinkVolledige tekst Kamerbrief (officielebekendmakingen.nl)
LinkVolledige tekst artikel (Schulinck.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting geëvalueerd: nog steeds veel dorre grond
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 5
SamenvattingIn het voorjaar van 2019 verscheen het rapport van de tweede evaluatie van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Bij de invoering van deze wet in 2004 was bij velen de gedachte dat het om een beperkte regeling ging die vooral regels stelde over de betrekkelijk overzichtelijke registratie en verstrekking van gegevens van donoren aan donorkinderen. Ruim vijftien jaar later is veel meer zicht ontstaan op het ingrijpende karakter van de materie die in de wet centraal staat en daarmee van de regeling zelf. In dit artikel worden de belangrijkste resultaten van de wetsevaluatie besproken en de reactie van de minister daarop.
Auteur(s)H.B. Winter , N.O.M. Woestenburg , J.H.H.M. Dorscheidt
Pagina5
LinkVolledige tekst evaluatie (rijksoverheid.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTweede evaluatie Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting: stof tot nadenken
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 19
SamenvattingIn hun bijdrage reflecteren de auteurs op de aanbevelingen van het in april 2019 verschenen rapport inzake de tweede evaluatie van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb), mede in het licht van het op 26 september 2019 verschenen standpunt van de minister van VWS op de wetsevaluatie. De meeste aanbevelingen lijken zinnig, maar er zijn ook enkele waarover de auteurs hun bedenkingen hebben. Dat geldt in het bijzonder voor de aanbevelingen die gericht zijn op nadere inperking van het recht van donoren van vóór 2004 om anoniem te blijven en van de vrijheid van ouders van donorkinderen om zelf te bepalen hoe en wanneer zij hun kind voorlichten.
Auteur(s)S.E. Garvelink , M.C. Ploem
Pagina19
LinkVolledige tekst evaluatie (rijksoverheid.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe toekomstige Wet Draagmoederschap: van ledig naar volledig?
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 32
SamenvattingGebrek aan specifieke wet- en regelgeving rondom draagmoederschap heeft geleid tot veel juridische complexiteit en discussie. Nu worden mogelijk de hiaten in de wet opgelost met nieuwe wetsvoorstellen. Vooruitlopend op de nieuwe wet vergelijken we in dit artikel de huidige juridische draagmoederschapspraktijk en de wetsvoorstellen die de regering deze zomer naar aanleiding van de aanbevelingen van de Staatscommissie Herijking Ouderschap heeft geschreven. Daarnaast kijken we naar de aansluiting tussen het beoogde wetsvoorstel en de huidige richtlijnen en standpunten van de medische beroepsgroep en gaan we op zoek naar eventuele leemtes in de voorgestelde regeling.
Auteur(s)M. Buddenbaum , M.J. Vonk
Pagina32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek rechtspraak strafrecht
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 44
SamenvattingIn deze kroniek staan de belangrijkste ontwikkelingen van 31 augustus 2017 tot 1 november 2019 centraal. Ten eerste wordt aandacht besteed aan de gewijzigde strafbepalingen van de Wet BIG en het vervolg van de zaak tegen de Haagse borstendokter. Vervolgens wordt ingegaan op het medisch beroepsgeheim en vorderen van gegevens, fraude in de zorg, de strafrechtelijke vervolging van een zorginstelling, zedendelicten door hulpverleners en de strafbaarheid van afbreking van een zwangerschap door een huisarts. Voorts komen euthanasie en hulp bij zelfdoding aan bod. Ten slotte worden onder meer zaken besproken die betrekking hebben op dood door schuld, valsheid in geschrifte en het in hulpeloze toestand achterlaten van een hulpbehoevende.
Auteur(s)P.A.M. Mevis , L. Postma
Pagina44
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek rechtspraak tuchtrecht 2019
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 61
SamenvattingIn de Kroniek rechtspraak tuchtrecht zijn de voor de rechtsontwikkeling interessante uitspraken verwerkt over de periode van 1 oktober 2018 tot en met 1 november 2019. Het gaat om uitspraken over ontvankelijkheid en aanverwante procesrechtelijke onderwerpen, vraagstukken rond ouderlijk gezag, samenwerkingsproblemen, dossiervoering, bekwaamheden en bevoegdheden, de zwaarte van de door tuchtcolleges opgelegde maatregelen, vraagstukken rond de handelwijze van bedrijfsartsen en verklaringen en rapportages. Daarbij is prioriteit gegeven aan die onderwerpen die in een significant aantal zaken tot een tuchtrechtelijke beslissing hebben geleid.
Auteur(s)C.A. Bol , W.R. Kastelein
Pagina61
LinkVolledige tekst artikel (nysingh.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 16-05-2019, c2018.387
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 92
SamenvattingKlacht tegen verloskundige. Klaagster werd bij haar zwangerschap begeleid door verloskundigen van de organisatie waar ook de verloskundige werkzaam was. De verloskundige was bij een zwangerschapsduur van ruim 31 weken voor het eerst betrokken bij de zorg van klaagster. Ruim een week later heeft de verloskundige geconstateerd dat de baby was overleden. Klaagster verwijt de verloskundige dat zij: a) heeft nagelaten klaagster te verwijzen voor vervolgonderzoek nadat uit de echogegevens bleek dat sprake was van een neerwaartse trend in de buikomvang, en b) zonder toestemming en wetenschap van klaagster inzage heeft gehad in onderzoeksresultaten en medische gegevens over klaagster en haar overleden baby in een periode dat zij geen behandelrelatie had met klaagster en er klachten liepen bij de klachtencommissie en het tuchtcollege. Het Regionaal Tuchtcollege heeft het klachtonderdeel onder a) gegrond verklaard, de verloskundige ter zake daarvan de maatregel van waarschuwing opgelegd en het klachtonderdeel onder b) ongegrond verklaard. Klaagster heeft beroep ingesteld tegen de ongegrondverklaring van het klachtonderdeel onder b). Het Centraal Tuchtcollege verklaart dat klachtonderdeel alsnog gegrond en legt de verloskundige ter zake daarvan de maatregel van waarschuwing op. (ECLI:NL:TGZCTG:2019:141)
AnnotatorL.F. Markenstein
Pagina92
UitspraakECLI:NL:TGZCTG:2019:136
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelCentraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag 25-07-2019, C2019.092V
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 107
SamenvattingDe voorzitter van het Centraal Tuchtcollege heeft appellante niet-ontvankelijk verklaard in haar beroep, omdat het griffierecht niet tijdig was ontvangen. Appellante doet verzet tegen deze beslissing en betoogt onder meer dat haar een nieuwe termijn voor de betaling van het griffierecht had moeten worden geboden. Het Centraal Tuchtcollege ziet aanleiding om aan te sluiten bij de bestaande praktijk bij andere tuchtrechtcolleges, die eerst een maningsbrief sturen, waarin aan de betrokkene een tweede termijn wordt gegund voor het betalen van het griffierecht. Het verzet is gegrond. Dit betekent dat de behandeling van het beroep wordt voortgezet.
AnnotatorA. Rube
Pagina107
UitspraakECLI:NL:TGZCTG:2019:141
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 17-07-2019, 18161
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 111
SamenvattingArts wordt verweten dat zij ten onrechte gebruik maakt van de benaming “arts bedrijfsgeneeskunde”. Een op de specialistentitel “bedrijfsarts” gelijkende benaming die bijdraagt aan verwarring. Eigen verantwoordelijkheid om juiste aanduiding/titel te gebruiken. Gegrond. Waarschuwing en publicatie.
AnnotatorR.P. de Roode
Pagina111
UitspraakECLI:NL:TGZREIN:2019:43
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelGemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 116
SamenvattingR.L. Herregodts, Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen, tuchtrechtelijke uitspraken over de tuchtnormen voor accountants, advocaten en artsen
Auteur(s)R.P.F. van der Mark
Pagina116
LinkVolledige tekst proefschrift (rug.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelOrgan Donation after Euthanasia. Medical, legal and ethical considerations
CiteertitelTvGR 2020, 1, p. 119
SamenvattingJan A.M. Bollen, Organ Donation after Euthanasia. Medical, legal and ethical considerations
Auteur(s)J.G. Sijmons
Pagina119
LinkVolledige tekst proefschrift (maastrichtuniversity.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn