Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Datum 23-04-2020
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelEen snel oprukkend virus
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 125
SamenvattingOverheidsingrijpen bij besmettelijke ziekten is geregeld in de Wet publieke gezondheid (Wpg), die beoogt een evenwicht te vinden tussen de grondrechten van het individu (op privacy en fysieke integriteit) en de plicht van de overheid om de gezondheid van burgers te beschermen. Om bij de bestrijding van een potentieel zeer gevaarlijk virus het gehele arsenaal van maatregelen uit de kast te kunnen halen en daarover als centrale overheid de regie te kunnen voeren, moet de minister van VWS die ziekte eerst (via een op art. 20 Wpg gebaseerde ministeriële regeling) als een zogenoemde groep A-infectieziekte aanwijzen.
Auteur(s)M.C. Ploem
Pagina125
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelMagistrale bereiding van weesgeneesmiddelen: de fabrikant buitenspel gezet?
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 128
SamenvattingFabrikanten van weesgeneesmiddelen genieten een uitgebreide octrooirechtelijke bescherming, aangevuld door marktexclusiviteit. Het recente in werking treden van de apothekersvrijstelling biedt mogelijk ruimte aan de magistrale bereiding van weesgeneesmiddelen op een grotere schaal dan door de wetgever bedoeld. Het concept marktexclusiviteit kan uitgehold worden als de apothekersvrijstelling naar de letter van de wettekst geïnterpreteerd wordt.
Auteur(s)J.J. Kempkes
Pagina128
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelUitspraken van de Governancecommissie Gezondheidszorg 2016-2019: de raad van toezicht in de schijnwerpers
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 139
SamenvattingDeze bijdrage geeft een analyse van de elf gepubliceerde uitspraken. Hieruit blijkt onder meer dat het begrip belanghebbende is begrensd. De RvT dient voldoende afstand te bewaren tot de RvB. Collectief aftreden past niet bij de taak van de RvT. Belangenverstrengeling hangt vooral af van de omstandigheden van het geval.
Auteur(s)A.G.H. Klaassen
Pagina139
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelMedisch data-onderzoek in het AVG-tijdperk: een zoektocht naar de juiste regels
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 162
SamenvattingDe kern van de Nederlandse regels voor medisch data-onderzoek wordt van oudsher gevormd door drie soorten normen. In de eerste plaats geldt een aantal algemene beginselen en regels betreffende de bescherming van persoonsgegevens. Tot 25 mei 2018 volgden die principes uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) respectievelijk haar voorganger (Wet persoonsregistraties), thans vloeien deze voort uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie (EU).
Auteur(s)M.C. Ploem , T. Rigter , J.K.M. Gevers
Pagina162
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKroniek Wet marktordening gezondheidszorg
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 182
SamenvattingDeze kroniek behandelt de rechtspraak op het gebied van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), die van het College van Beroep voor het bedrijfsleven en de bestuursrechter is verschenen in de periode vanaf 1 juli 2016 tot en met 31 december 2019.
Auteur(s)J.G. Sijmons
Pagina182
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelNajaarsvergadering Vereniging voor Gezondheidsrecht
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 198
SamenvattingOp 1 november 2019 vond de Najaarsvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht plaats. Op de agenda stonden de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte ggz, die inmiddels op 1 januari 2020 in werking zijn getreden. In deze samenvatting komen de bijdragen van de drie sprekers en de belangrijkste onderdelen van de plenaire discussie aan bod.
Auteur(s)S.M. Steen
Pagina198
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam 29-10-2019, 2019/077
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 204
SamenvattingKlager heeft een behandelrelatie gehad met verweerder. Hij verwijt verweerder in het kader van een psychiatrische rapportage onwaarheden over hem te hebben verteld. Ook wordt verweerder verweten met hem te vriendschappelijk te zijn omgegaan en dat hij hem heeft opgedragen klusjes voor hem te doen. Gegrond, maatregel
AnnotatorS.E. Garvelink
Pagina204
LinkVolledige tekst annotatie (vbk.nl)
UitspraakECLI:NL:TGZRAMS:2019:214
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTuchtrecht
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 10-10-2019, 1904
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 213
SamenvattingMedisch dossier van klager is na beëindiging praktijk van huisarts niet terechtgekomen bij diens praktijkopvolger, ook niet bij de nieuwe huisarts van klager, en dus niet correct overgedragen conform de KNMG-richtlijn. Verweerder heeft hiervoor geen verklaring gegeven, geen poging gedaan het dossier te (helpen) reconstrueren, klager met een kluitje in het riet gestuurd en zich niet toetsbaar opgesteld. Belangen klager ernstig verwaarloosd. Klacht gegrond, berisping.
AnnotatorJ. Nouwt
Pagina213
UitspraakECLI:NL:TGZREIN:2019:48
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelMaatwerk bij juridische ondersteuning en bescherming van ouderen
CiteertitelTvGR 2020, afl. 2, p. 219
SamenvattingIn zijn inaugurele rede maakt Blankman duidelijk dat hij het begrip ouderenrecht ruim uitlegt. Hij wenst zich bij zijn onderzoek en onderwijs niet te beperken tot de familie- en gezondheidsrechtelijke aspecten van de ouder wordende mens – de deelgebieden van het recht die Blankman vanouds bestudeert – maar ook kijken naar zaken als arbeidsrecht, pensioenrecht en belastingrecht. Op deze laatste terreinen gaat Blankman samenwerken met deskundigen uit die vakgebieden.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina219
LinkVolledige tekst oratie (vu.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn