RegelMaat

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift RegelMaat
Datum 14-05-2020
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelAlgemeenverbindendverklaring
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 2, p. 67
SamenvattingWanneer private partijen afspraken met elkaar maken, kunnen zij die – onder bepaalde voorwaarden – algemeen verbindend laten verklaren. Zij doen daartoe dan een verzoek aan de betrokken bewindspersoon, die toetst of aan de voorwaarden voor algemeenverbindendverklaring is voldaan. Als dat het geval is en de bewindspersoon tot algemeenverbindendverklaring van de afspraken besluit over te gaan, heeft dat tot gevolg dat eenieder die onder de werkingssfeer van die afspraken valt, erdoor wordt gebonden. Dat geldt dus óók voor degenen die bij het maken van de afspraak niet betrokken waren. Ná de algemeenverbindendverklaring van de afspraken houdt de bemoeienis van de overheid in principe op: uitvoering en handhaving van de afspraken is aan de deelnemers zelf. Dat de afspraken door een minister algemeen verbindend worden verklaard, betekent niet dat de afspraken daarmee een publiekrechtelijk karakter krijgen.
Auteur(s)R.J.M. van den Tweel , L.C. Groen
Pagina67-70
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelRealisatie van maatschappelijke initiatieven - Een overzicht van in te zetten instrumenten
Citeertitel86
SamenvattingNederland staat voor grote maatschappelijke opgaven, zoals de vraagstukken rond klimaatadaptatie, energietransitie en stikstof. Maatschappelijke partijen laten zien dat zij samen willen werken aan die opgaven, bijvoorbeeld bedrijven die samen willen werken aan een schone branche met een goed imago of juist samen sociaal en maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, maar ook buurtinitiatieven voor speeltuinen of bibliotheken. Nieuw is het niet dat maatschappelijke partijen willen bijdragen aan publieke belangen. Nederland is van oudsher een land waar maatschappelijke partijen zich mengen in het maatschappelijk debat en een positie innemen van waaruit zij informeel of formeel invloed kunnen en mogen uitoefenen op overheidsbeleid. Tegelijkertijd zoeken die maatschappelijke partijen naar manieren om hun initiatieven te realiseren. Aan de overheid staan verschillende reguleringsinstrumenten ter beschikking om initiatieven van maatschappelijke partijen te ondersteunen.
Auteur(s)J.W.M. Mentink
Pagina71
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe verbindendverklaring als reguleringsinstrument
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 2, p. 87
SamenvattingArbeidsvoorwaardenvorming is primair een taak van individuele werkgevers en werknemers en, wanneer zij zich verenigd hebben, van werkgevers- en werknemersverenigingen. De overheid stelt zich terughoudend op wat betreft arbeidsvoorwaardenvorming en dat brengt mee dat op het terrein van de arbeidsvoorwaarden de rol van de overheid in beginsel beperkt is tot het bieden van een basisniveau van bescherming en ordening. Verder voorziet de wet in een kader, de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst (Wet CAO) en de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet AVV), op grond waarvan collectieve afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties rechtens worden erkend en bevorderd. Ten aanzien van arbeidsmarktregulering en arbeidsvoorwaardenvorming wordt de cao beschouwd als een belangrijk instrument.
Auteur(s)N. Jansen
Pagina87-102
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe algemeenverbindendverklaring van landbouwvoorschriften in het Europese marktordeningsrecht
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 2, p. 103
SamenvattingDe afgelopen jaren zijn in Nederland op verzoek van diverse brancheorganisaties landbouwvoorschriften algemeen verbindend verklaard. In alle gevallen hadden deze landbouwvoorschriften betrekking op onderzoek dat voor een bepaalde sector relevant werd geacht. In een brief van 4 juli 2019 heeft de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer meegedeeld dat zij onderzoekt of algemeenverbindendverklaring breder kan worden ingezet in de land- en tuinbouwsector. Een dergelijke verruiming roept volgens de minister vragen op vanuit bestuurlijk-juridisch perspectief, onder meer met betrekking tot de wijze waarop het avv-instrument zich verhoudt tot bestaande wet- en regelgeving en in verband daarmee over wat een passende reikwijdte zou zijn van een verruimde regeling. Om die reden heeft de minister de Afdeling advisering van de Raad van State verzocht haar voor te lichten over in welke gevallen algemeenverbindendverklaring een aanvaardbaar alternatief kan zijn voor normstelling door de overheid. Reden om in dit artikel in te zoomen op de algemeenverbindendverklaring van landbouwvoorschriften.
Auteur(s)H.C.E.P.J. Janssen
Pagina103-123
LinkVolledige tekst Kamerbrief (officielebekendmakingen.nl)
LinkVolledige tekst artikel (Eric-janssen.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLegisprudentie
TitelAdvisering over verwijzing naar niet-publiekrechtelijke normen
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 2, p. 124
SamenvattingVolgens de website van de Raad van State heeft de Afdeling advisering op 22 januari 2020 een voorlichting vastgesteld over algemeenverbindendverklaring. Omdat die voorlichting op dit moment nog niet openbaar is geworden, bespreekt de schrijver in deze rubriek wat de (Afdeling advisering van de) Raad van State bij eerdere gelegenheid zoal heeft opgemerkt over het algemeen verbindend verklaren van niet-publiekrechtelijke normen.
Auteur(s)M. Nap
Pagina124-130
Artikel aanvragenVia Praktizijn