Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 30-04-2020
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelArtificial intelligence and consumer protection
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 52
SamenvattingTo the question of whether consumer law protects consumers against algorithms using artificial intelligence, the answerisseemingly simple: anything businesses must do or not do under consumer law also applies if businesses use algorithms to carry out their obligations. This is, however, an incomplete answerto an imprecise question.
Auteur(s)H. Schulte-Nolke
Pagina52
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelDe territoriale werking van het recht op vergetelheid na Google/CNIL
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 57
SamenvattingIn Google/CNIL oordeelde het Hof van Justitie dat het recht op vergetelheid een zoekmachine niet verplicht om een zoekresultaatte verwijderen uit alle, inclusief de niet-Europese, versies van de zoekmachine. Hoewel deze uitspraak op het eerste gezicht zorgt voor een serieuze ondermijning van de effectiviteit van het recht op vergetelheid, leidt zij niet noodzakelijkerwijs tot dit resultaat.
Auteur(s)P.T.J. Wolters
Pagina57
UitspraakECLI:EU:C:2019:772
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelVerbod op geoblocking – ruim een jaar later
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 67
SamenvattingEen van de onderdelen van de strategie van de Europese Commissie voor de digitale eengemaakte markt was hetinvoeren van een verbod op ongerechtvaardigde geoblocking. Via geoblocking beperkt een handelaar de toegang tot online-interfaces en tot goederen en diensten om redenen die verband houden met de nationaliteit of de verblijf- of vestigingsplaats van de klant(bijvoorbeeld een niet voor klanten uit andere lidstaten toegankelijke website). Door geoblocking te verbieden zouden klanten eenvoudiger grensoverschrijdende aankopen kunnen doen. Met de Europese verordening over geoblocking is hieraan invulling gegeven. Het verbod op geoblocking is nu ruim een jaar van kracht. Hoewel er sindsdien inderdaad sprake is van een toename van het aantal grensoverschrijdende aankopen, zijn er nog steeds klachten over geoblocking. Zowel consumenten als handelaren weten namelijk niet altijd welke regels precies gelden. Naar verwachting leidt de aangekondigde evaluatie tot voorstellen om de bekendheid en de effectiviteit van het verbod te verhogen.
Auteur(s)A.E. Nacinovic
Pagina67
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek consumentenbouwrecht 2017 t/m 2019
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 73
SamenvattingDeze kroniek biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van het consumentenbouwrecht in de periode 2017 tot en met 2019. Met onder meer aandacht voor de op komst zijnde nieuwe bouwwetgeving als gevolg van het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen, de energietransitie, gebouwgebonden financiering en enige opmerkelijke bouwrechtuitspraken van de geschillencommissies.
Auteur(s)S. van Gulijk
Pagina73
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelGezondheidsrecht
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 82
SamenvattingDeze kroniek geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het terrein van het gezondheidsrecht sinds begin 2018. Aan de orde komen de wijzigingen van de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst(Wgbo) en de aanpassingen van het wettelijk tuchtrechtin de gezondheidszorg. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de inwerkingtreding van twee nieuwe ‘dwangwetten’ in de psychiatrie en aan enkele gevolgen van de coronapandemie.
Auteur(s)J. Legemaate
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken - Privacy
TitelHvJ EU 01-10-2019, C-673/17
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 91
SamenvattingVerwerking van persoonsgegevens en bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de sector elektronische communicatie
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Grote kamer) van 1 oktober 2019.#Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbande - Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. tegen Planet49 GmbH.#Prejudiciele verwijzing - Richtlijn 95/46/EG - Richtlijn 2002/58/EG - Verordening (EU) 2016/679 - Verwerking van persoonsgegevens en bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de sector elektronische communicatie - Cookies - Begrip ,toestemming van de betrokkene' - Verklaring van toestemming door middel van een standaard aangevinkt selectievakje.#Zaak C-673/17.
Pagina91
UitspraakECLI:EU:C:2019:801
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUit de praktijk
TitelGebrekkig informeren en slordig procederen: de informatieplicht uit art. 6:230m BW anno 2020
CiteertitelTvC 2020, 2, p. 103
SamenvattingDe Richtlijn consumentenrechten is in Nederland geďmplementeerd in afdeling 6.5.2b BW.8 Deze afdeling stelt regels voor alle consumentenovereenkomsten, maar kent specifieke regels voor koop of afstand, zoals via internet of telefoon, en verkoop buiten de verkoopruimte, zoals verkoop op straat. De regels voor laatstgenoemde overeenkomsten zijn verdergaand dan de regels voorreguliere overeenkomsten die in een winkel gesloten zijn. Ik zal in deze bijdrage overigens niet uitgebreid ingaan op de gehele afdeling 6.5.2b BW.9 Ik richt me louter op de algemene informatieplichten die in dat kader op handelaren rusten.
Auteur(s)J.J.A. Braspenning
Pagina103
Artikel aanvragenVia Praktizijn