SEW; Tijdschrift voor Europees en economisch recht

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift SEW; Tijdschrift voor Europees en economisch recht
Datum 20-06-2020
Aflevering 6
RubriekRedactionele signalen
TitelRedactionele signalen
CiteertitelSEW 2020/93
SamenvattingIs Brexit de voorbode van het uiteenvallen van de EU? In januari 2017 begon SEW met de Brexit-reeks. De auteurs hebben daarin geprobeerd te doordenken wat er zou gaan gebeuren op de verschillende beleidsterreinen van de EU als Brexit een feit zou zijn. Dat leverde interessante inkijkjes op voor de gevolgen van Brexit, voor het VK zelf, maar ook voor de EU en de andere lidstaten. Inmiddels heeft het VK de EU verlaten. Er is een terugtrekkingsakkoord en er wordt nu onderhandeld in de deeldossiers. Deze special bespreekt de stand van zaken in die dossiers. In de inleidiong van de redacteur wordt een globale analyse gemaakt van de stand van de EU langs een aantal lijnen: de ECB en de begrenzingen van de bevoegdheden, het coronaherstelfonds, maar ook grondrechten en het Europees aanhoudingsbevel of het homohuwelijk.
Auteur(s)A. de Moor-van Vugt
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBrexit means Brexit? De stand van zaken na de uittreding
CiteertitelSEW 2020/94
SamenvattingBij het Brexit-referendum van 23 juni 2016 koos een kleine meerderheid in het Verenigd Koninkrijk vóór uittreding uit de Europese Unie. Het onderhandelingsproces begon bijna een jaar later, na de formele notificatie van het VK van 29 maart 2017. Bijna drie jaar later, op 31 januari 2020, was het zover: voor het eerst in de geschiedenis verliet een lidstaat de EU. Waar staan we nu? Wat is er in het Terugtrekkingsakkoord afgesproken? In welke mate is het VK in staat gebleken de Unieregels en de rechtsmacht van het Hof van Justitie van zich af te schudden? Met andere woorden: betekent ‘Brexit’ ook echt ‘Brexit’? In dit speciale nummer blikken we terug op de SEW Brexit-reeks die ruim drie jaar geleden startte, met de kennis van nu.
Auteur(s)R.A. Wessel , J. Larik
LinkVolledige tekst artikel (Ramseswessel.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit en het staatsrecht: de jaren 2019 en 2020
CiteertitelSEW 2020/95
SamenvattingIn de aanloop naar de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari 2020 heeft zich in het jaar 2019 een aantal staatsrechtelijke en politieke bijzonderheden voorgedaan in de verhouding tussen de Britse regering en het Britse parlement. In deze bijdrage laat auteur enkele belangrijke staatsrechtelijke thema’s die in het jaar 2019 een rol hebben gespeeld de revue passeren.
Auteur(s)R. de Lange
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBurgers na Brexit
CiteertitelSEW 2020/96
SamenvattingDeel Twee van het Terugtrekkingsakkoord heeft als algemeen doel de rechten te waarborgen van de Britten die voor het einde van de overgangsperiode in de EU-27 verblijven en van Unieburgers die voor het einde van de overgangsperiode in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Wie kan hier rechten aan ontlenen, en voor hoe lang? Hoeveel ruimte hebben lidstaten bij de omzetting van verblijfsdocumenten? Deel Twee garandeert niet alle verblijfsrechten, en leidt niet tot een uniforme toepassing van de handhaving van voorwaarden voor voortzetting van verblijf. Maar Deel Twee biedt betrokkenen wel het grote voordeel dat hun verblijfsrechten geen wisselgeld meer kunnen zijn bij toekomstige onderhandelingen.
Auteur(s)A.A.M. Schrauwen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHandel in goederen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na Brexit
CiteertitelSEW 2020/97
SamenvattingZoals besproken in een eerder nummer van SEW veranderen de juridische verhoudingen tussen het VK en de EU en haar lidstaten ingrijpend als gevolg van Brexit. Een van de belangrijkste vragen heeft betrekking op de toekomstige handelsrelaties tussen het VK en de EU en derde landen (de rest van de wereld). In deze bijdrage wordt de huidige stand van zaken met betrekking tot de relevante onderhandelingen besproken en wordt stilgestaan bij de twee – op dit moment – meest waarschijnlijke scenario’s: (i) een vrijhandelsovereenkomst (Free Trade Agreement, FTA) tussen het VK en de EU na de overgangsperiode; of (ii) een ‘no-deal’-scenario, waarin er geen FTA is overeengekomen en handel wordt gedreven op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Deze bijdrage beperkt zich tot een analyse van de handelsrelaties m.b.t. handel in goederen.
Auteur(s)D. Geraets
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit and the City - Preview to the Season Finale
CiteertitelSEW 2020/98
SamenvattingSinds 1 februari 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de single market voor financiële diensten. Hoewel het huidige overgangsregime een abrupte cesuur verzacht, kwalificeert het Verenigd Koninkrijk vanuit EU-perspectief nu als ‘derde land’. Dit artikel gaat in op de gevolgen van die metamorfose vanuit financieelrechtelijk perspectief. Eerst zal de pre-Brexit-situatie worden besproken, waarin nog sprake was van een single market voor financiële diensten. Daarna wordt de blik vooruit gericht en wordt ingegaan op de politieke context van de onderhandelingen, de (on)mogelijkheden voor het Verenigd Koninkrijk van de Europese markttoegangsregimes voor derde landen en de positie van Centrale Tegenpartijen.
Auteur(s)M. Haentjens , J.T. Tegelaar
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit en de vrijheid van vestiging van vennootschappen
CiteertitelSEW 2020/99
SamenvattingTerugtreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit) zal vergaande gevolgen kunnen hebben niet alleen voor natuurlijke personen, maar ook voor rechtspersonen (vennootschappen). Deze bijdrage gaat in op een aantal mogelijke gevolgen van de Brexit voor de vrijheid van vestiging van vennootschappen in de EU. In dit kader wordt een aantal vormen van grensoverschrijdende herstructurering besproken. Ook komt de oprichting van een secundaire vestiging (agentschap, filiaal en dochteronderneming) aan de orde, waar in het bijzonder aandacht wordt besteed aan de situatie van zogenoemde ‘pseudobuitenlandse vennootschappen’ of ‘brievenbusvennootschappen’. Ten slotte worden in het kort de Europese Vennootschap (Societas Europaea, SE) en het Europees Economisch Samenwerkingsverband (EESV) besproken.
Auteur(s)A. Looijestijn-Clearie
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit en mededingingsrecht: wat brengt het Terugtrekkingsakkoord?
CiteertitelSEW 2020/100
SamenvattingHet Terugtrekkingsakkoord regelt nu de exit. Toen wij nog niet wisten of er een akkoord zou komen, publiceerde de Commissie de Kennisgeving over de toepassing van de mededingingsregels bij een no-deal-Brexit. Die kan ook nu nog nuttige aanwijzingen geven bij de toepassing van het Terugtrekkingsakkoord. En wij kennen ook het EU-onderhandelingsmandaat voor een nieuw partnership tussen de Unie en het Verenigd Koninkrijk en de nota van de Britse Regering aan het Parlement . Zoals in de vorige bijdrage (in SEW 2017 afl. 7/8) over mededingingsrecht wordt alleen ingegaan op regels betreffende de artikelen 101 en 102 VWEU en de regels inzake concentratietoezicht, en dus niet op de regels inzake steunmaatregelen.
Auteur(s)J. Steenbergen
LinkVolledige tekst akkoord (europa.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelSocialezekerheidsrechten na de Brexit
CiteertitelSEW 2020/101
SamenvattingDeze bijdrage analyseert de bepalingen in het Terugtrekkingsakkoord met betrekking tot de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels van het Verenigd Koninkrijk en de lidstaten na de Brexit. Hierbij gaat het in de eerste plaats om de regeling tijdens de overgangsperiode. Het Terugtrekkingsakkoord legt ook de rechten vast van personen die zich in een grensoverschrijdende situatie tussen het VK en een lidstaat bevinden op het einde van de overgangsperiode. Het bevat ook regels voor personen die zich in het verleden in een dergelijke situatie hebben bevonden. Deze bijdrage gaat ook kort in op de vraag hoe in de toekomst de sociale zekerheid tussen het VK en de lidstaten geregeld zou kunnen worden.
Auteur(s)H. Verschueren
LinkVolledige tekst akkoord (europa.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit en de mogelijke gevolgen voor consumentenrecht
CiteertitelSEW 2020/102
SamenvattingIn SEW 2017, afl. 12 signaleerde auteur dat er wat betreft het consumentenrecht direct na de Brexit weinig zal veranderen, maar op termijn zullen het Europese en het Britse consumentenrecht waarschijnlijk uiteen gaan lopen, omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) dan de mogelijkheid heeft een eigen koers te varen. De schrijver belichtte per mogelijk scenario de gevolgen voor consumenten. Enkele punten worden nu aangevuld op basis van recente ontwikkelingen.
Auteur(s)M.Y. Schaub
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKleur bekennen voor het VK na Brexit: groen milieubeleid?
CiteertitelSEW 2020/103
SamenvattingHet milieurecht en -beleid in het Verenigd Koninkrijk is voor het overgrote deel afkomstig van de Europese Unie. Nu Brexit een feit is kan het VK hier zelf invulling aan geven. De zittende regering heeft een ‘Green Brexit’ beloofd. Met name van het landbouw- en visserijbeleid wordt veel verwacht aangezien het Europese beleid hieromtrent steevast is bekritiseerd vanwege gebrekkige integratie van milieubelangen. Ondanks ambitieuze wetsvoorstellen zal het bewerkstelligen van een ‘Green Brexit’ geen eenvoudige opgave zijn. Ten eerste is milieubeleid sterk vervlochten met andere terreinen zoals productie, handel en externe betrekkingen waar het VK zal moeten concurreren op het wereldtoneel. Ten tweede vallen zowel milieu, landbouw en visserij onder het gedecentraliseerde gezag van de vier landen waardoor fragmentatie van beleid dreigt nu de uniformerende werking van het Europese milieurecht – inclusief de handhaving ervan – komt te vervallen.
Auteur(s)F.M. Fleurke
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBack to ‘Splendid Isolation’? Energie als thema in de post-Brexit-partnerschapsonderhandelingen
CiteertitelSEW 2020/104
SamenvattingNu de Brexit een feit is, rijst de vraag wat er komen gaat op het gebied van energieregulering tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dit artikel zal ingaan op specifieke aspecten van het energiebeleid waarvan het aannemelijk is dat ze aandachtspunten en/of struikelblokken zullen zijn tijdens de huidige onderhandelingen. Als het VK uit de Europese interne markt voor energie stapt, zullen er onderlinge afspraken moeten wordt gemaakt over gemeenschappelijk nucleair beleid, de regulering van de handel in gas en elektriciteit, gezamenlijke energieprojecten, investeringen in de energiesector en het klimaatbeleid. De huidige stand van zaken wijst erop dat het VK na de overgangsperiode daadwerkelijk terug zal gaan naar een scenario van ‘Splendid Isolation’ voor wat betreft hun energiebeleid, wat impliceert dat het land zich zeer terughoudend opstelt in zijn verhoudingen met politieke grootmachten (in dit geval de EU).
Auteur(s)A.-A. Marhold
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHoe verder met de Landen en Gebieden Overzee na Brexit?
CiteertitelSEW 2020/105
SamenvattingDe territoriale buitengrenzen van de EU bevinden zich ver buiten het Europese vasteland. Gebieden in bijvoorbeeld de Caribische Zee (zoals Aruba en Sint Maarten) en de Stille Oceaan (zoals Nieuw-Caledonië) maken deel uit van de EU. In de onderhavige bijdrage staat de rechtsfiguur van de Landen en Gebieden Overzee (LGO) centraal. Waar komt deze vandaan en wat is haar ontwikkeling in het raamwerk van de EU? Welke uitdagingen staan de LGO te wachten in en na 2020 en welke gevolgen heeft het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU voor de rechtspositie van de LGO in het Unierecht?
Auteur(s)G. Karapetian
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOp zoek naar een gelijk speelveld: onderhandelingen over een nieuw juridisch kader voor de handelsrelaties tussen de EU en het VK
CiteertitelSEW 2020/106
SamenvattingDeze bijdrage bespreekt de stand van zaken in de zoektocht naar een nieuw juridisch kader voor de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Uit de analyse van de onderhandelingsposities van beide partijen blijkt een verschil in visie over een aantal fundamentele aspecten, zoals de vorm van het nieuw juridisch kader, de regelgevende autonomie van de partijen en de noodzaak om een ‘gelijk speelveld’ te garanderen waardoor open en eerlijke handel mogelijk is nadat de in het Terugtrekkingsakkoord opgenomen overgangsperiode is afgelopen.
Auteur(s)P. van Elsuwege
LinkVolledige tekst akkoord (europa.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHet Terugtrekkingsakkoord als internationaal verdrag: implementatie, geschillenbeslechting en doorwerking
CiteertitelSEW 2020/107
SamenvattingIn deze bijdrage wordt het Terugtrekkingsakkoord besproken vanuit het perspectief van het internationale verdragenrecht. De structuur van het Terugtrekkingsakkoord is conform de gebruikelijke praktijk van bilaterale internationale verdragen. Er is een eerste deel met ‘gemeenschappelijke bepalingen’ en een laatste deel met ‘institutionele en slotbepalingen’. Daar tussenin bevindt zich de materiële inhoud. Het Terugtrekkingsakkoord is tevens voorzien van enkele protocollen en technische bijlagen. Het Terugtrekkingsakkoord is echter, tegelijkertijd, een heel bijzonder internationaal verdrag. Vanuit het perspectief van de Europese Unie werd er onderhandeld over een verdrag tussen de EU en een van haar lidstaten (een erg ongebruikelijke rechtsfiguur), maar op de eerste dag na zijn inwerkingtreding werd het Terugtrekkingsakkoord automatisch getransformeerd in een verdrag tussen de EU en een ‘derde land’, wat wel een bekende rechtsfiguur is van EU-recht. Inhoudelijk gezien bevat het Terugtrekkingsakkoord een aantal merkwaardige bepalingen. Er wordt voorzien in een overgangsperiode, waardoor nagenoeg het hele EU-recht een tijdlang van toepassing wordt op en in een niet-lidstaat, een juridisch erg acrobatische regeling. Bovendien bevat het Terugtrekkingsakkoord, in tegenstelling met de meeste internationale verdragen, precieze bepalingen over zijn doorwerking in de interne rechtsorde van de verdragspartijen, met name in de rechtsorde van het Verenigd Koninkrijk.
Auteur(s)B. de Witte
LinkVolledige tekst akkoord (europa.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe financiële gevolgen van Brexit - ‘You can’t unscramble scrambled eggs’
CiteertitelSEW 2020/108
SamenvattingIn deze bijdrage over de financiële gevolgen van Brexit concentreren we ons op de financiële ontrafeling van de EU-samenwerking als zodanig, in de wetenschap dat de financiële gevolgen veel breder – sociaal en economisch – gevoeld worden. Daarnaast gaan de schrijvers in op de vraag in hoeverre het Verenigd Koninkrijk (VK) nog deel zal nemen in de Europese samenwerking en op basis van welk soort financiële verhoudingen dat zal plaatsvinden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de toekomstige VK-deelname aan Europese Agentschappen.
Auteur(s)A.F.M. Brenninkmeijer , L.F. Lalikova
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit en het Hof van Justitie van de Europese Unie
CiteertitelSEW 2020/109
SamenvattingIn deze bijdrage gaat het over de gevolgen van Brexit voor de samenstelling van het Hof van Justitie van de EU en de bepalingen in de Withdrawal Agreement VK-EU (hierna: Terugtrekkingsakkoord) over deze instelling. Brexit leidde tot het vertrek van de rechter en de advocaat-generaal met de Britse nationaliteit, een gebeurtenis die vanuit het oogpunt van rechterlijke onafzetbaarheid vragen oproept. Gedurende de overgangsperiode (tot 31 december 2020, behoudens verlenging) blijft de rechtsmacht van het Hof van Justitie van de EU in en over het VK voor een groot deel bestaan. Daarna wordt deze sterk gereduceerd en worden geschillen voornamelijk afgehandeld in het kader van een daarvoor opgezet geschillenbeslechtingsmechanisme.
Auteur(s)R. Barents
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelBrexit en de erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen in burgerlijke en handelszaken – laatste ontwikkelingen
CiteertitelSEW 2020/110
SamenvattingDe gevolgen van de Brexit zullen zich ook laten voelen voor de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen tussen de lidstaten van de EU en het Verenigd Koninkrijk. In een vorige bijdrage hebben de schrijvers het wettelijk kader voor deze materie binnen de EU besproken en hebben de mogelijke scenario’s na de Brexit onder de loep genomen. Zij gaven aan dat, indien de onderhandelaars niet tot een akkoord zouden komen, de internationale verdragen en het nationaal internationaal privaatrecht opnieuw aan belang zouden winnen. In de huidige bijdrage bespreken ze de overgangsmaatregelen en de laatste ontwikkelingen die relevant zullen zijn voor de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen na de overgangsperiode.
Auteur(s)L. Deschuyteneer , J. Verhellen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie EU Actueel
TitelHvJ EU 04-03-2020, C-183/18
CiteertitelSEW 2020/111
SamenvattingPrejudiciële verwijzing door Poolse rechter. Bank BGŻ BNP Paribas.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 4 maart 2020.#Centraal Justitieel Incassobureau, Ministerie van Veiligheid en Justitie (CJIB) tegen Bank BG? BNP Paribas S.A. w Gda?sku.#Verzoek van S?d Rejonowy Gda?sk-Po?udnie w Gda?sku om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Ruimte van vrijheid, veiligheid en recht - Justiti?le samenwerking in strafzaken - Kaderbesluit 2005/214/JBZ - Erkenning en tenuitvoerlegging van geldelijke sancties tegen rechtspersonen - Onvolledige omzetting van een kaderbesluit - Verplichting tot conforme uitlegging van het nationale recht - Omvang.#Zaak C-183/18.
UitspraakECLI:EU:C:2020:153
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHvJ EU 12-03-2020, C-659/18
CiteertitelSEW 2020/112
SamenvattingPrejudiciële verwijzing. Justitiële samenwerking in strafzaken.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Tweede kamer) van 12 maart 2020.#Strafzaak tegen.#Prejudici?le verwijzing - Justiti?le samenwerking in strafzaken - Richtlijn 2013/48/EU - Artikel 3, lid 2 - Recht op toegang tot een advocaat - Omstandigheden waarin het recht op toegang tot een advocaat moet worden gewaarborgd - Niet-verschijning - Afwijkingen van het recht op toegang tot een advocaat - Artikel 47 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie - Recht op effectieve rechterlijke bescherming.#Zaak C-659/18.
UitspraakECLI:EU:C:2020:201
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHvJ EU 19-03-2020, C-234/18
CiteertitelSEW 2020/113
SamenvattingPrejudiciële verwijzing. Justitiële samenwerking in strafzaken. Bulgaarse confiscatiewet.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Derde kamer) van 19 maart 2020.#Komisia za protivodeystvie na koruptsiyata i za otnemane na nezakonno pridobitoto imushtestvo tegen BP e.a.#Verzoek van Sofiyski gradski sad om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Justiti?le samenwerking in strafzaken - Procedure tot confiscatie van illegaal verkregen vermogen zonder strafrechtelijke veroordeling - Richtlijn 2014/42/EU - Werkingssfeer - Kaderbesluit 2005/212/JBZ.#Zaak C-234/18.
UitspraakECLI:EU:C:2020:221
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHvJ EU 19-03-2020, C-406/18
CiteertitelSEW 2020/114
SamenvattingPrejudiciële verwijzing. Gemeenschappelijk beleid inzake asiel en subsidiaire bescherming. PG/Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 19 maart 2020.#PG tegen Bev?ndorl?si ?s Menek?lt?gyi Hivatal.#Verzoek van F?v?rosi K?zigazgat?si ?s Munka?gyi B?r?s?g om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Gemeenschappelijk beleid inzake asiel en subsidiaire bescherming - Gemeenschappelijke procedures voor de toekenning van de internationale bescherming - Richtlijn 2013/32/EU - Artikel 46, lid 3 - Volledig en ex-nunconderzoek - Artikel 47 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie - Recht op een daadwerkelijk rechtsmiddel - Bevoegdheden en verplichtingen van de rechter in eerste aanleg - Geen bevoegdheid tot wijziging van de besluiten van de op het gebied van internationale bescherming bevoegde autoriteit - Nationale regeling die voorziet in een procestermijn van zestig dagen.#Zaak C-406/18.
UitspraakECLI:EU:C:2020:216
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHvJ EU 26-03-2020, C-558/18 en C-563/18
CiteertitelSEW 2020/115
SamenvattingPrejudiciële verwijzing. Rechtsstaat. Miasto Łowicz en Prokuratura Okręgowa w Płocku.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Grote kamer) van 26 maart 2020.#Miasto ?owicz en Prokurator Generalny zast?powany przez Prokuratur? Krajow?, initialement Prokuratura Okr?gowa w P?ocku tegen Skarb Pa?stwa - Wojewoda ??dzki e.a.#Verzoeken van S?d Okr?gowy w ?odzi en S?d Okr?gowy w Warszawie om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Artikel 19, lid 1, tweede alinea, VEU - Rechtsstaat - Daadwerkelijke rechtsbescherming op de onder het Unierecht vallende gebieden - Beginsel van onafhankelijkheid van rechters - Op nationale rechters toepasselijke tuchtregeling - Bevoegdheid van het Hof - Artikel 267 VWEU - Ontvankelijkheid - Uitlegging die voor de verwijzende rechterlijke instantie noodzakelijk is voor het wijzen van haar vonnis - Begrip.#Gevoegde zaken C-558/18 en C-563/18.
UitspraakECLI:EU:C:2020:234
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGerecht EU 10-03-2020, T-251/18
CiteertitelSEW 2020/116
SamenvattingVisserij. International Forum for Sustainable Underwater Activities (IFSUA).
Samenvatting (Bron)Arrest van het Gerecht (Eerste kamer) van 10 maart 2020.#International Forum for Sustainable Underwater Activities (IFSUA) tegen Raad van de Europese Unie.#Visserij - Instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee - Verordening (EU) 2018/120 - Maatregelen inzake de visserij op Europese zeebaars (Dicentrarchus labrax) - Door een vereniging ingesteld beroep tot nietigverklaring - Artikel 263 VWEU - Regelgevingshandeling die geen uitvoeringsmaatregelen met zich meebrengt - Rechtstreekse geraaktheid van de leden van de vereniging - Ontvankelijkheid - Bevoegdheid van de Unie om de recreatievisserij te regelen - Rechtszekerheid - Bescherming van het gewettigd vertrouwen - Gelijke behandeling - Non-discriminatiebeginsel - Evenredigheid - Voorzorgsbeginsel - Vrijheid van vereniging en vrijheid van ondernemerschap.#Zaak T-251/18.
UitspraakECLI:EU:T:2020:89
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie NL Actueel
TitelRechtbank Rotterdam 20-03-2020
CiteertitelSEW 2020/117
Samenvatting (Bron)De Stichting Rookpreventie Jeugd en anderen hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om handhavend op te treden tegen de zogenaamde sjoemelsigaret. Zij voeren aan dat rokers van filtersigaretten veel meer van de schadelijke stoffen teer, nicotine en koolmonoxide binnenkrijgen dan op grond van de Europese Tabaksrichtlijn (Richtlijn 2014/40/EU) is toegestaan. Dat komt volgens hen doordat de in de Tabaksrichtlijn voorgeschreven methode voor het meten van de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide tekortschiet. In die methode wordt namelijk geen rekening gehouden met de kleine gaatjes die fabrikanten van filtersigaretten in het filter hebben gemaakt waardoor de in de Tabaksrichtlijn voorgeschreven rookmachine schone lucht aanzuigt en de hoeveelheid schadelijke stoffen wordt verdund. Rokers sluiten die gaatjes grotendeels met hun vingers en lippen af. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat bij metingen waarbij de gaatjes in het filter zijn afgeplakt, de gemeten waardes teer, nicotine en koolmonoxide van alle filtersigaretten veel (2 tot 20 keer) hoger zijn dan op grond van de Tabaksrichtlijn toegestaan. De NVWA heeft het verzoek om handhavend op te treden echter afgewezen omdat zij stelt gebonden te zijn aan de meetmethode die is voorgeschreven in de Tabaksrichtlijn. In de procedure bij de rechtbank is aangevoerd dat de Tabaksrichtlijn mogelijk ruimte laat voor het gebruiken van een andere meetmethode en dat de voorgeschreven meetmethode en de manier waarop die tot stand is gekomen in strijd is met de tekst en doelstelling van de Tabaksrichtlijn, met het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie, met verschillende mensenrechtenverdragen en met het WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging. Omdat alleen het Hof van Justitie van de Europese Unie de Tabaksrichtlijn mag uitleggen en de geldigheid daarvan mag beoordelen, heeft de rechtbank Rotterdam zogenaamde prejudiciële vragen aan het Hof gesteld over de uitleg en de geldigheid van de in de Tabaksrichtlijn voorgeschreven meetmethode. In afwachting van de antwoorden van het Hof op de gestelde vragen is de procedure bij de rechtbank opgeschort.
UitspraakECLI:NL:RBROT:2020:2382
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Amsterdam 24-03-2020
CiteertitelSEW 2020/118
Samenvatting (Bron)EAB uit Italië. Verweer m.b.t. genoegzaamheid verworpen. Garanties verstrekt t.a.v. detentie-instellingen en detentieomstandigheden. Omstandigheden als gevolg van uitbraak coronavirus vallen op dit moment onder artikel 35 OLW. Overlevering toegestaan.
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2020:1946
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelHvJ EU 30-04-2019, C-128/18
CiteertitelSEW 2020/119
SamenvattingHet Hof van Justitie herhaalt en expliciteert zijn eerdere rechtspraak over de criteria voor de beoordeling van de detentieomstandigheden in de uitvaardigende lidstaat. Dorobantu.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Grote kamer) van 15 oktober 2019.#Dumitru-Tudor Dorobantu.#Verzoek van het Hanseatische Oberlandesgericht Hamburg om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Politi?le en justiti?le samenwerking in strafzaken - Kaderbesluit 2002/584/JBZ - Europees aanhoudingsbevel - Gronden tot weigering van de tenuitvoerlegging - Artikel 4 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie - Verbod van onmenselijke of vernederende behandeling - Detentieomstandigheden in de uitvaardigende lidstaat - Beoordeling door de uitvoerende rechterlijke autoriteit - Criteria.#Zaak C-128/18.
AnnotatorV.H. Glerum
UitspraakECLI:EU:C:2019:857
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHvJ EU 21-01-2020, C-274/14
CiteertitelSEW 2020/120
SamenvattingHet arrest Banco de Santander: naar een verstrenging van het onafhankelijkheidsbegrip onder artikel 267 VWEU? Banco de Santander.
Samenvatting (Bron)Conclusie van advocaat-generaal G. Hogan van 1 oktober 2019.#Procedure ingeleid door Banco de Santander SA.#Verzoek van de Tribunal Econ?mico Administrativo Central om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Artikel 267 VWEU - Begrip ,nationale rechterlijke instantie' - Criteria - Onafhankelijkheid van de betrokken nationale instantie - Onafzetbaarheid van de leden - Niet-ontvankelijkheid van het verzoek om een prejudici?le beslissing.#Zaak C-274/14.
AnnotatorM. Leloup
UitspraakECLI:EU:C:2019:802
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHvJ EU 12-03-2019, C-221/17
CiteertitelSEW 2020/121
SamenvattingTjebbes, de Nederlandse nationaliteitsgeschiedenis die zich herhaalde. Tjebbes.
Samenvatting (Bron)Conclusie van advocaat-generaal P. Mengozzi van 12 juli 2018.#M.G. Tjebbes e.a. tegen Minister van Buitenlandse Zaken.#Verzoek van de Raad van State (Nederland) om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Burgerschap van de Europese Unie - Artikel 20 VWEU - Artikelen 7 en 24 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie - Bezit van zowel de nationaliteit van een lidstaat als die van een derde staat - Verlies van rechtswege van zowel de nationaliteit van een lidstaat als het burgerschap van de Unie - Gevolgen - Evenredigheid.#Zaak C-221/17.
UitspraakECLI:EU:C:2018:572
Artikel aanvragenVia Praktizijn