Tijdschrift voor Bouwrecht

Uitgever Instituut voor Bouwrecht
Tijdschrift Tijdschrift voor Bouwrecht
Datum 15-07-2020
Aflevering 7
RubriekArtikelen
Titel Inefficiëntieschade in de bouw en installatietechniek
CiteertitelTBR 2020/87
SamenvattingIn dit artikel bespreekt mr. dr. Ruygvoorn de mogelijke juridische grondslagen voor claims van de aannemer jegens de opdrachtgever wegens geleden inefficiëntieschade. Tevens worden de praktische (bewijs)problemen besproken waar de aannemer bij dergelijke claims mee te maken heeft.
Auteur(s)M.R. Ruygvoorn
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelModelovereenkomst Bouwteam DG 2020 onder de loep
CiteertitelTBR 2020/88
SamenvattingOp 14 mei 2020 heeft Duurzaam Gebouwd de Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 gepubliceerd. Ter introductie van het nieuwe Model heeft Duurzaam Gebouwd samen met de vijf auteurs een webinar georganiseerd dat druk bezocht was. Genoeg aanleiding voor mr. B.E. Hertstein om dit nieuwe Model nader te beschouwen.
Auteur(s)B.E. Hertstein
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGraafschade sinds mei 2018: alle ballen op de grondroerder
CiteertitelTBR 2020/89
SamenvattingIn deze bijdrage wordt het wettelijk kader en de jurisprudentie aangaande de invulling van zorgplichten ter voorkoming van graafschade besproken.
Auteur(s)J.A.M.A. Sluysmans , D. Krijvenaar
LinkVolledige tekst artikel (Feltz.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelGevolgen van enige betekenis en een laagdrempelige toegang tot de bestuursrechter. De stand van zaken bij belanghebbendheid
CiteertitelTBR 2020/90
SamenvattingIn dit artikel zet de auteur uiteen hoe door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State invulling wordt gegeven aan het criterium van gevolgen van enige betekenis en hoe dit zich verhoudt tot de aanvankelijk kritiek op het criterium, in het bijzonder het laagdrempelige karakter van het vereiste van belanghebbendheid. Concrete aanleiding voor dit artikel vormt de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 19 februari 2020, waarin de Afdeling eerst na een uitgebreide reflectie op het verkeersonderzoek van het bestuursorgaan oordeelt dat appellante geen gevolgen van enige betekenis zal ondervinden en derhalve niet als belanghebbende kan worden aangemerkt. Uit het onderzoek zou namelijk blijken dat er voor de woning van appellante geen toename van verkeer plaatsvindt “die direct kan worden toegerekend aan de in de onderhavige procedure centraal staande omgevingsvergunningen”.
Auteur(s)T. Groot
LinkVolledige tekst artikel (Stijladvocaten.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:492
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelWaarom de nieuwe afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht geheel ongeschikt is voor het coördineren van omgevingsrechtelijke besluiten
CiteertitelTBR 2020/91
SamenvattingIn deze bijdrage gaat de auteur in op de voorgeschiedenis en op de al in 2014 gemaakte keuze om afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) voor te schrijven voor het coördineren van omgevingsrechtelijke besluiten en af te zien van een eigenstandige regeling in de Omgevingswet (Ow), en de vraag of deze regeling efficiënt is.
Auteur(s)H.A.J. Gierveld
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
Titel Financiële bijdragen in het omgevingsplan: hier gaat het ove
CiteertitelTBR 2020/92
SamenvattingIn deze bijdrage gaat de auteur in op de AMvB waarbij categorieën ruimtelijke ontwikkelingen worden aangewezen waarvoor een financiële bijdrage mag worden verhaald, en de verhouding tussen kostenverhaal, anterieure overeenkomsten en financiële bijdragen.
Auteur(s)A.G. Bregman
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekActualiteiten
TitelEvenwicht, balans en het behalen van doelen in het omgevingsplan. Dat is meer dan ‘een goede ruimtelijke ordening’
CiteertitelTBR 2020/93
SamenvattingIn deze bijdrage wordt de koppeling tussen de norm ‘evenwichtig’ en het hoofddoel van de Omgevingswet: ‘een balans tussen beschermen en benutten’ onderzocht.
Auteur(s)R. Sillevis Smitt
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 11-03-2020
CiteertitelTBR 2020/94
SamenvattingVertrouwensbeginsel omgevingsvergunning recreatieve nachtverblijven
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 12 juli 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Sluis geweigerd aan Droompark omgevingsvergunning te verlenen voor het plaatsen van 17 recreatieve nachtverblijven op het park Droompark Schoneveld te Breskens. Droompark heeft een aanvraag ingediend voor de activiteit gebruiken in strijd met het bestemmingsplan. De aanvraag ziet na alle wijzigingen op 17 chalets van het type Cube Elite waarvan vijf een goot- bouwhoogte hebben van 4,45 m en twaalf een goot- en bouwhoogte van 3,80 m. Het college heeft de aanvraag geweigerd, omdat de gemeenteraad heeft geweigerd een verklaring van geen bedenkingen af te geven.
AnnotatorT. Groot
LinkVolledige tekst annotatie (Stijladvocaten.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:734
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 22-04-2020
CiteertitelTBR 2020/95
SamenvattingVertrouwensbeginsel wijzigingsplan Westland
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 7 november 2018, nr. 16-0218395, heeft het college van burgemeester en wethouders van Westland het verzoek van [appellant] om een wijzigingsplan vast te stellen afgewezen. [appellant] heeft het college verzocht om de bestemming van het perceel [locatie] te De Lier te wijzigen van "Agrarisch - Glastuinbouw" in de bestemming "Wonen". Twee wethouders hebben in een gesprek aangegeven dat zij deze wijziging bestuurlijk aanvaardbaar achtten. Dit is per brief bevestigd. Het college heeft in een andere brief ook te kennen gegeven dat het medewerking zal verlenen indien er een concreet verzoek wordt ingediend tot wijziging van de bestemming. Het ontwerpbesluit dat strekte tot vaststelling van het wijzigingsplan heeft gedurende 6 weken ter inzage gelegen. LTO Noord Glaskracht heeft hierover een zienswijze naar voren gebracht.
AnnotatorH.P. Wiersema
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:1128
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 06-05-2020
CiteertitelTBR 2020/
SamenvattingGevolgen voor luchtkwaliteit Schipholparkeren
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 19 december 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Aalsmeer aan Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. omgevingsvergunning verleend voor het afwijken van het bestemmingsplan voor het zogenoemde Schipholparkeren op het perceel Middenweg te Aalsmeer, meer specifiek de percelen met de kadastrale nummers sectie B 5904, 6033, 6035, 5909, 5920 en 6147, in deelgebied 3 van het bedrijventerrein Green Park Aalsmeer. Het perceel waar de omgevingsvergunning voor Schipholparkeren betrekking op heeft, heeft een oppervlakte van ruim 23.000 m2. Op het perceel zijn maximaal 1300 parkeerplaatsen voor langparkeerders voorzien. [appellant] woont aan de [locatie] in Aalsmeer op een afstand van ongeveer 110 m van het perceel. Zijn woning bevindt zich onder de aanvliegroute van de vliegtuigen naar Schiphol en in zone 3 van het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol, waar inmiddels geen woningen meer mogen worden gebouwd.
AnnotatorR. Kegge
Pagina96
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:1179
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 03-06-2020
CiteertitelTBR 2020/97
SamenvattingBestemmingsplan Midden-Delfland
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 26 maart 2019 heeft de raad van de gemeente Midden-Delfland het bestemmingsplan "1e herziening Buitengebied Gras" vastgesteld. Het plan is vastgesteld ter actualisatie van de juridisch-planologische regeling voor het plangebied. Het herziet het moederplan "Buitengebied Gras". Gasunie kan zich niet verenigen met het plan vanwege het ontbreken van de hogedruk-aardgastransportleiding en de hierbij behorende bestemming "Leiding - Gas" op de verbeelding van het voorliggende plan.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:1326
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 17-06-2020
CiteertitelTBR 2020/98
SamenvattingBestemmingsplan Kaag en Braassem
Samenvatting (Bron)Bij tussenuitspraak van 11 december 2019, ECLI:NL:RVS:2019:4187, heeft de Afdeling de raad opgedragen binnen 20 weken na verzending van de tussenuitspraak de daarin omschreven gebreken te herstellen in het besluit van de raad van de gemeente Kaag en Braassem van 10 september 2018 tot vaststelling van het bestemmingsplan "Herenweg 14b, Rijnsaterwoude". In de tussenuitspraak heeft de Afdeling geoordeeld dat het besluit van 10 september 2018 in strijd is met artikel 2.2.1, eerste lid, aanhef en onder a, van de Verordening ruimte 2014, omdat het plan niet voldoet aan de richtpunten over het behoud van doorzichten zoals deze zijn omschreven in de kwaliteitskaart als bedoeld in dat artikel. De Afdeling heeft daarbij gewezen op de planregeling voor bijgebouwen die er toe kan leiden dat de doorzichten naar het achterliggende landschap niet behouden blijven. Daarnaast heeft de Afdeling geoordeeld dat het besluit in strijd is met artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:1413
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Aanneming van werk
TitelHoge Raad 21-06-2019
CiteertitelTBR 2020/99
SamenvattingKenbaarheidsvereiste heffingsmaatstaf leges
Samenvatting (Bron)Art. 139 en 217 Gemeentewet, publicatie Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (UAV 1989) en NEN-normen.
AnnotatorF.M. van Cassel-van Zeeland
UitspraakECLI:NL:HR:2019:1000
Artikel aanvragenVia Praktizijn