RegelMaat

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift RegelMaat
Datum 09-11-2020
Aflevering 5
RubriekRedactioneel
TitelBeter Wetgeven in de Europese Unie: procedure én inhoud?
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 287
SamenvattingToen Frans Timmermans in 2014 als vicevoorzitter van de Europese Commissie het thema ‘Beter Wetgeven’ (Better Regulation – al sinds 2001 de noemer waaronder het EU-wetgevingsbeleid vorm krijgt) onder zijn hoede kreeg, waren de verwachtingen hooggespannen. Timmermans zette vooral in op de dereguleringskant van Beter Wetgeven, die eerder juist was afgezwakt om belanghebbenden die vreesden voor uitholling van de Europese regulatory state gerust te stellen. In de jaren na Timmermans’ benoeming wilde de Commissie door middel van het Regulatory Fitness and Performance-programma (REFIT) concrete vereenvoudigingen realiseren. REFIT is nog steeds actief, zij het dat de Commissie-Von der Leyen het REFIT-platform heeft vervangen door het ‘Fit for Future’-platform. Ook lijken de ‘traditionele’ Beter Wetgeven-instrumenten overeind te zijn gebleven en veelal zelfs volwassen te zijn geworden of juist van een nieuw label voorzien. Met dit themanummer neemt de redactie van RegelMaat poolshoogte bij het kleurrijke Europese wetgevingsbeleid. Verder geeft het kritische rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft uitgebracht over het Nederlandse IA-systeem (het Integraal Afwegingskader voor beleid en regelgeving, kortweg het IAK) aanleiding tot een nieuwe ronde van bezinning op het wetgevingskwaliteitsbeleid.
Auteur(s)A.C.M. Meuwese , R.J.M. van den Tweel
Pagina287-289
LinkVolledige tekst rapport (oecd.org)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelInteractie tussen EU-instellingen: het Europees Parlement, de Raad en het wetgevingsbeleid van de Europese Commissie
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 290
SamenvattingMet het verschijnen van de Better Regulation Agenda in 2015 presenteert de Europese Commissie één samenhangend wetgevingsbeleid, dat voorheen versnipperd was over verschillende domeinen en documenten. In het nieuwe beleidsdocument wordt bovendien de nadruk gelegd op het feit dat wetgevingstrajecten niet lineair zijn, maar juist cyclisch verlopen. Hierdoor is de koppeling tussen impact assessments vooraf en wetsevaluaties achteraf nog belangrijker geworden. In dit artikel wordt bezien wat de stand van zaken is van dit wetgevingsbeleid, met de nadruk op de koppeling van de beleidsinstrumenten. Specifieke aandacht is er voor de samenwerking tussen de drie EU-instellingen op dit gebied.
Auteur(s)T.J.A. van Golen
Pagina290-312
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelLeren van evaluaties - De fitness check van het Europees consumentenrecht
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 313
SamenvattingDe ervaringen met de fitness check van het Europees consumentenrecht laten zien hoe de richtlijnen voor fitness checks in de Richtsnoeren voor Betere Regelgeving in de praktijk worden gebracht. Een fitness check beoogt, onder meer, om consistentie en coherentie te verbeteren, en zou informatie moeten verzamelen over de gezamenlijke impact van maatregelen. Hoewel de Nederlandse wetgever niet heeft aangegeven fitness checks te willen invoeren, zijn de ervaringen met de fitness check van het consumentenrecht toch interessant voor de Nederlandse wetgever. In dit artikel wordt ingegaan op wat kan worden geleerd van de ervaringen met de fitness check van het Europees consumentenrecht.
Auteur(s)E.A.G. van Schagen
Pagina313-329
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelInclusief inhoud? ‘Beter Wetgeven’ in de EU voorbij het wetgevingsproces: is er ook aandacht voor inhoudelijke kwaliteit?
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 330
SamenvattingCentraal in het Beter Wetgeven-beleid van de EU staat de verbetering van de kwaliteit van wetgevingsprocessen. Is er daarnaast aanleiding om de kwaliteit van de inhoud van Europese wetgeving te verbeteren? Beter Wetgeven omvat ook nu al inhoudelijke elementen. Via het evenredigheidsbeginsel worden bijvoorbeeld lidstatelijke belangen beschermd. Andere elementen, zoals de keuze voor de rechtshandeling en de keuze om regelgevende bevoegdheden aan de Commissie of de Raad te delegeren, zijn veel minder systematisch uitgewerkt. Dat geldt ook voor de wijze waarop grondrechten in de EU-wetgeving tot uitdrukking komen.
Auteur(s)A. van den Brink
Pagina330-346
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelInnovatie en betere regelgeving
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 347
SamenvattingHet innovatiebeginsel is tegenwoordig onderdeel van de geïntegreerde aanpak van de Europese Commissie voor betere regelgeving. Het innovatiebeginsel waarborgt dat bij de ontwikkeling van beleid en wetgeving de gevolgen voor innovatie volledig worden beoordeeld. De impact van nieuwe regels op innovatie wordt ook in Nederland geanalyseerd in het IAK en in het kader van de mkb-toets. Toch blijft de betekenis van het innovatiebeginsel ondoorgrondelijk. De literatuur is tevens terughoudend ten opzichte van de invoering van innovatie als een rechtsbeginsel. Dit artikel geeft aan de hand van interdisciplinaire literatuur een genuanceerd beeld van innovatievriendelijke regelgeving en het innovatiebeginsel. Het gaat in op de juiste interpretatie van het innovatiebeginsel en hoe dit principe kan bijdragen aan het realiseren van betere regelgeving.
Auteur(s)S.H. Ranchordás
Pagina347-364
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHet ambacht
TitelDelegatie onder het vereiste van goedkeuring bij wet
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 365
SamenvattingDelegatie onder het vereiste van goedkeuring bij wet betekent dat de formele wetgever regelgevende bevoegdheid delegeert (aan de regering of een minister), maar dat er vervolgens een wetsvoorstel moet komen om de algemene maatregel van bestuur of ministeriële regeling ‘goed te keuren’. In deze bijdrage wordt de historie van deze figuur belicht en wordt aan de hand van casuïstiek ingegaan op de bedoeling en de toepassing ervan. Het is een zeldzame figuur, waar de wetgevingspraktijk niet altijd goed raad mee weet. De modelbepaling in de Aanwijzingen voor de regelgeving roept enkele vragen op. Een conclusie is verder dat de goedkeuring maar beter niet kan worden gecombineerd met andere onderwerpen.
Auteur(s)T.C. Borman
Pagina365-384
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBuitenlands nieuws
TitelBelgisch gekissebis rondom de familie Oranje-Nassau
CiteertitelRegelMaat 2020, afl. 5, p. 385
SamenvattingDe familie Oranje-Nassau is op grond van het decreet van 24 november 1830 eeuwig uitgesloten van het bekleden van een openbaar ambt in België. In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan dit decreet. Vooreerst wordt ingegaan op enkele wetstechnische aspecten, namelijk het rechtskarakter van het decreet en de mogelijkheid en wijze van afschaffing. Vervolgens komt de conformiteit van het decreet met verdragsrechtelijke discriminatieverboden ter sprake.
Auteur(s)G. Karapetian
Pagina385-391
Artikel aanvragenVia Praktizijn